grannar umgås på en innergård i ett bostadsområde

Succé i Norge – nu lanseras unik bostadskö i Sverige

Drygt tio procent av alla norrmän är medlemmar i OBOS – och får förtur till nya bostäder i attraktiva lägen. Nu lanseras den unika bostadskön på den svenska marknaden. "Först i kön väljer först! Dessutom får du i medlemskapet mängder av rabatter och förmåner medan du köar" säger Anna Clara Dettner, Head of Loyalty på OBOS.

» Bli medlem i OBOS – få förtur till att köpa attraktiva bostäder

Vill du bo i en nybyggd villa precis vid golfbanan i Västervik? Eller i en perfekt planerad lägenhet i Stockholms innerstad?
OBOS är en av Sveriges ledande bostadsutvecklare med över 150 000 sålda bostäder runtom i landet. 2019 utvecklade OBOS bostäder i 168 av Sveriges kommuner.

– Vi erbjuder allt från tomter till villor, flyttklara hus, radhus, kedjehus, parhus och lägenheter. OBOS signum är att bygga med kvalitet och omtanke där människor vill bo och leva, berättar Anna Clara Dettner, Head of Loyalty på OBOS.

Så kan du välja först

Nu lanserar OBOS en ny landstäckande bostadskö som ger förtur till att köpa nya bostäder.

– Det här är ett helt nytt sätt att hitta sitt drömboende. Ju längre tid du har som medlem, desto längre fram står du i kön – och först i kön väljer först, säger Anna Clara Dettner och fortsätter:

– Vi vet att många upplever en stress och osäkerhet i samband med ett bostadsköp. Vi vill att alla våra medlemmar ska kunna välja sin nya bostad i lugn och ro.

Du förlorar inte din plats i kön

Du behåller dessutom din plats i kön även om du nyttjat den. På så sätt kan medlemskapet fungera som ”en gyllene biljett” under hela din bostadsresa:

– Säg att du stått i kön och köper bostadsrätten du drömt om. Då behåller du ändå din köplats. Det kan vara en stor tillgång om du i framtiden till exempel vill köpa hus – eller flytta till någon annan del av Sverige.

Sofia Ljungdahl och Anna Clara Dettner på OBOSSofia Ljungdahl och Anna Clara Dettner

En halv miljon norrmän i unik bostadskö

I Norge har OBOS redan cirka en halv miljon medlemmar.

– OBOS-medlemskapet är något som ”alla” norrmän känner till. Många ser det som en livslång investering – och det har blivit en populär dop- och konfirmationspresent, berättar Anna Clara Dettner.

OBOS är den största bostadsutvecklaren i Norge och har till exempel byggt hela 90 000 bostadsrätter i Oslo.

– Vårt mål är att bli störst också i Sverige. Under 2019 färdigställdes 1 557 bostäder i Sverige och vid årsskiftet hade vi 1 494 bostäder under produktion, säger Sofia Ljungdahl, VD på OBOS Nya Hem.

Bygger i Stockholm, Göteborg och Malmö

Sofia är ansvarig för OBOS nya storstadssatsning i Sverige.

– Vi ger oss nu på allvar in i de tre storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö, där vi bygger och planerar för en mängd bostadsrätter i attraktiva lägen i flera stora projekt.

OBOS är unikt genom att vara medlemsägt sedan 1929 och samtidigt affärsmässigt, menar Sofia Ljungdahl:

– Lönsamheten har alltid varit i fokus vilket gör OBOS till en solid organisation som kan arbeta långsiktigt. Eftersom OBOS ägs av sina medlemmar går all vinst tillbaka till att förverkliga deras bostadsdrömmar. Vårt mål är att erbjuda bostäder inte bara till dagens medlemmar utan även till deras barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Eftersom OBOS ägs av sina medlemmar går all vinst tillbaka till att förverkliga deras bostadsdrömmar. Sofia Ljungdahl, VD OBOS Nya Hem

Fler får möjlighet att köpa bostad

En viktig del av succén i Norge är att OBOS kan hjälpa medlemmar över tröskeln till att köpa sin bostad. Många ställer därför sina barn i kö.

– I Norge har OBOS modellen Bostart där du som medlem kan köpa bostaden till ett lägre pris än marknadspris, mot att du i framtiden säljer den till inköpspriset till OBOS. En annan modell är att du köper halva bostaden och hyr halva av OBOS. Vi arbetar för att införa de här modellerna i Sverige inom några år, berättar Sofia Ljungdahl.

Fina förmåner ingår

Som medlem i OBOS Sverige – årsavgiften är 200 kronor – får du också en mängd rabatter och erbjudanden. Mellan 1 september och 31 december bjuder vi på årsavgiften för 2022 och du betalar endast 300 kr i inträdesavgift. Vad sägs om till exempel 25 procent rabatt på kök från Vedum eller 30 procent rabatt nästa gång du hyr en bil från AVIS?

– Vi vill erbjuda våra medlemmar en extra guldkant på tillvaron och samtidigt ge dem en chans att spara pengar exempelvis i samband med en bostadsrenovering. Förmånerna handlar om allt från kulturevent till rabatter på försäkringar, badrum och annat som kan förbättra och förenkla ditt boende.

Stöttar damfotbollen

Många fotbollsintresserade svenskar har sett varumärket eftersom OBOS är titelsponsor till OBOS Damallsvenskan och samarbetspartner till herrarnas Superettan.

– OBOS är medlemsägt och därför är det naturligt att ge tillbaka till samhället på olika sätt. Till exempel sponsrar vi OBOS Damallsvenskan med 40 miljoner kronor under fem år. Utöver det stödjer vi damlandslagsspelarnas hemmaklubbar i Sverige och Norge med 75 000 kronor per spelare, berättar Sofia Ljungdahl.

» Bli medlem i OBOS – få förtur till att köpa attraktiva bostäder

Premiär för OBOS Medlem

  1. Som medlem får du förtur till nybyggda hem. OBOS erbjuder alltid sina bostäder till sina medlemmar först och i turordning, först i kön väljer först.

  2. I medlemskapet ingår generösa erbjudanden och förmåner som gör det enklare och billigare att förbättra sitt boende. Du får också rabatter på upplevelser som resor, nöjen, kultur och idrott.

  3. Att bli medlem är enkelt. Du anmäler dig på sidan Bli medlem eller via OBOS-appen. Fyll i uppgifter, legitimera dig med Bank-ID och betala med Swish eller kort. Allt du betalar för delägarskap i OBOS är engångssumman 300 kronor och en årsavgift på 200 kronor/år.

Fakta om OBOS

  • En medlemsägd bostadsbyggare grundad 1929. Visionen är att uppfylla medlemmarnas bostadsdrömmar och utveckla framtidens samhälle.
  • OBOS Sverige har sålt över 150 000 bostäder och har cirka 1000 medarbetare på 36 kontor runtom i landet. OBOS Sverige ingår i norska OBOS som har huvudkontoret i Oslo.
  • OBOS Sverige bygger allt från villor till hela bostadsområden under varumärken som Myresjöhus, Smålandsvillan och OBOS Kärnhem. OBOS åtagande sträcker sig också till miljön kring bostäderna.