ett flygfoto över projekt gasklockan i stockholm

Storsatsning på nya bostäder – så får du välja först

Nu kan alla svenskar ställa sig i en helt ny bostadskö. Det är bostadsutvecklaren OBOS som erbjuder nybyggda bostäder i attraktiva lägen över hela landet. Nyligen blev det bland annat klart att OBOS vann upphandlingen om att få bygga det exklusiva prestigeprojektet Gasklockan – ett viktigt landmärke i Stockholm med cirka 320 bostäder. ”För de mest attraktiva projekten, som till exempel Gasklockan, kommer ett medlemskap att vara avgörande för att ha möjlighet att köpa en av bostäderna”, säger Anna Clara Dettner, Head of Loyalty på OBOS.

» Bli medlem i OBOS – få förtur till att köpa attraktiva bostäder

Vill du bo i en nybyggd villa precis vid golfbanan i Västervik? Eller i en lägenhet i exklusiva höghuset Gasklockan i Norra Djurgårdsstaden, cirka 100 meter över havet – ett nytt landmärke i Stockholm.

OBOS är en av Sveriges ledande bostadsutvecklare med över 150000 sålda bostäder runtom i landet.

– Vårt mål är att vara störst i Sverige om fem år. Vi planerar att inom en femårsperiod dubblera vår årliga försäljning från dagens 1500 till 3000 bostäder i hela Sverige, berättar Anna Clara Dettner.

Samtidigt lanserar OBOS en ny landstäckande bostadskö som ger förtur till att köpa nya bostäder.

– Du ställer dig i kön genom att bli medlem, det tar bara någon minut. Sedan får du förtur på hela OBOS bostadserbjudande i Sverige – med allt från tomter till villor, flyttklara hus, radhus, kedjehus, parhus och lägenheter.

Slipp stressen vid bostadsköp

Med det nya medlemskapet vill OBOS ge svenskarna möjlighet att välja sin bostad i lugn och ro.

– Vi vet att många upplever en stress och osäkerhet i samband med ett bostadsköp då du ofta måste fatta snabba beslut, som att lägga bud under tidspress. Även när du köper en nybyggd bostad till fast pris gäller normalt ”först till kvarn” för finaste läget – det kan vara gaveln i radhuslängan eller lägenheten högst upp med bästa utsikten, säger Anna Clara Dettner.

Som medlem i OBOS slipper du den stressen. Ju längre tid du har som medlem, desto längre fram står du i kön – och först i kön väljer först. Du kan med andra ord lugnt vänta in din drömbostad och sedan planera köpet.

– Principen är enkel: Ju tidigare du anmäler dig till kön, desto längre fram hamnar du. Som medlem får du löpande erbjudanden om bostäder till salu och information om planerade projekt.

Sofia Ljungdahl och Anna Clara Dettner på OBOSSofia Ljungdahl och Anna Clara Dettner

650 bostäder i Norra Djurgårdsstaden

Sofia Ljungdahl, VD på OBOS Nya Hem, leder OBOS storstadssatsning i Sverige.

– Vi kliver nu på allvar in i Stockholm, Göteborg och Malmö med en offensiv satsning på nya bostadsrätter. Bara i Stockholmsregionen planerar vi för och bygger över 1000 bostäder just nu.

Nyligen blev det klart att OBOS vunnit markanvisningstävlingen för Gasklocka 3 och 4 i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. I projektet ryms cirka 320 lägenheter, förskola och lokaler för kontor och handel i markplan.

– Gasklockan är unik på många sätt och vi är väldigt glada att Stockholm stad ger oss förtroendet att utveckla ett så viktigt landmärke. Det kommer att nå 110 meter över havet och blir synligt i hela staden, berättar Sofia Ljungdahl.

Ägs av medlemmarna

Medlemsägda OBOS grundades 1929 i Norge där organisationen är störst på bostadsutveckling. Drygt tio procent av norrmännen är redan medlemmar. Många ser medlemskapet som en livslång investering och det är en populär present till barn och barnbarn, till exempel som dopgåva.

– Eftersom OBOS ägs av sina medlemmar går all vinst tillbaka till organisationen. Vi använder hela vår finansiella styrka till att uppfylla våra medlemmars bostadsdrömmar, säger Sofia Ljungdahl.

• Många bostadsbolag har medlemskap – vad är speciellt med OBOS?

– Bredden – både vad gäller olika prisklasser och typer av boenden, och att vi finns över hela Sverige. Och att du som medlem får tillgång till hela utbudet. Dessutom behåller du din plats i kön även när du nyttjat den. Efter bostadsköpet står du kvar i kön – vilket kan vara en stor fördel om du senare i livet blir intresserad av en ny bostad, kanske i en ny stad.

Efter bostadsköpet står du kvar i kön – vilket kan vara en stor fördel om du senare i livet blir intresserad av en ny bostad Sofia Ljungdahl, VD OBOS Nya Hem

Hjälp barnen till första bostaden

Ett syfte med medlemskapet är att OBOS ska kunna hjälpa fler svenskar in på bostadsmarknaden. Ställer du barnen i kö kan de få bättre möjligheter att köpa sin första bostad.

– I Norge har OBOS modellen Bostart där du som medlem köper bostaden till ett lägre pris än marknadspris, mot att du i framtiden säljer den för inköpspriset till OBOS. En annan modell är att du köper halva bostaden och hyr halva av OBOS. De här modellerna är väldigt populära och vi arbetar för att införa dem i Sverige inom några år, berättar Sofia Ljungdahl.

Rabatter och förmåner

Ett medlemskap ger också mängder av rabatter och erbjudanden. Vad sägs om 30 procent rabatt av AVIS när du hyr en bil nästa gång? Eller 20 procent rabatt när du tar in på ett Best Western hotell?

– De flesta förmåner är kopplade till ditt boende. Du kan få rabatt på allt från juridisk rådgivning och försäkringar till köks- och badrumsinredning samt installering av solceller. Du får också rabatter på upplevelser som kultur och idrott. Så medlemskapet – som kostar 200 kronor per år – har ett värde i sig, även om du inte vill köpa bostad just nu, avslutar Sofia Ljungdahl.

» Bli medlem i OBOS – få förtur till att köpa attraktiva bostäder

Premiär för OBOS Medlem

  1. Som medlem får du förtur till nybyggda hem. OBOS erbjuder alltid sina bostäder till sina medlemmar först och i turordning, först i kön väljer först.

  2. I medlemskapet ingår generösa erbjudanden och förmåner som gör det enklare och billigare att förbättra sitt boende. Du får också rabatter på upplevelser som resor, nöjen, kultur och idrott.

  3. Att bli medlem är enkelt. Du anmäler dig på sidan Bli medlem eller via OBOS-appen. Fyll i uppgifter, legitimera dig med Bank-ID och betala med Swish eller kort. Allt du betalar för delägarskap i OBOS är engångssumman 300 kronor och en årsavgift på 200 kronor/år.

Fakta om OBOS

  • En medlemsägd bostadsbyggare grundad 1929. Visionen är att uppfylla medlemmarnas bostadsdrömmar och utveckla framtidens samhälle.
  • OBOS Sverige har sålt över 150 000 bostäder och har cirka 1000 medarbetare på 36 kontor runtom i landet. OBOS Sverige ingår i norska OBOS som har huvudkontoret i Oslo.
  • OBOS Sverige bygger allt från villor till hela bostadsområden under varumärken som Myresjöhus, Smålandsvillan och OBOS Kärnhem. OBOS åtagande sträcker sig också till miljön kring bostäderna.