Man, barn och leende kvinna

Välkommen till en trygg, svensk tradition

När du väljer en bostadsrätt väljer du en populär boendeform som också är en klassisk, svensk sådan. Faktum är att Sverige är ett av få länder i världen som tillämpar systemet med bostadsrätter, och det har vi gjort ända sedan 1800-talet. Det beror på att bostadsrätten är en trygg boendeform som ger en alldeles lagom blandning av frihet och ansvar.

Innan du flyttar in i din nya bostadsrätt är det en god idé att sätta sig in i vad som gäller i just din förening. Vi stöttar er och hjälper föreningen att komma igång. Att bo i bostadsrätt innebär att du, tillsammans med övriga medlemmar i bostadsrättsföreningen, äger och förvaltar bostäderna och andra gemensamma delar som ingår i föreningens fastighet.

Du som bor i en bostadsrätt betalar en insats för att få flytta in i din nya bostad. Du betalar även en årsavgift som ska täcka din bostads andel av föreningens kostnader, såsom räntor och amorteringar på föreningens gemensamma lån, men även drift- och underhållskostnader.

Vanliga frågor om bostadsrätt, äganderätt och nyproduktion

Vad är skillnaden mellan äganderätt och bostadsrätt?

En äganderätt är en boendeform som passar dig som uppskattar både frihet och ansvar. En egen villa är kanske det första många tänker på när man hör ordet äganderätt. Men du måste inte välja villa för att äga ditt boende. Förutom friliggande villor bygger vi på OBOS både radhus, kedjehus och parhus som äganderätter. 

Du som har en bostadsrätt äger en andel i bostadsrättsföreningen och har nyttjanderätt till en specifik lägenhet. Det innebär att du tar hand om din bostad. Som bostadsrättshavare och medlem i bostadsrättsföreningen får du vara med och ta beslut om skötsel och underhåll – vilket också kan påverka din boendekostnad.

Den stora skillnaden är alltså att en bostadsrätt är en del av en föreningen, oftast en lägenhet medan en äganderätt ofta är en villa, radhus eller parhus. 

Hur går köpet till?

  • När du vet var du vill bo och ditt lånelöfte är på plats är du redo för säljstart
  • Du kan göra din köpanmälan direkt på webben
  • Mäklaren bokar in ett möte för avtalstecknande, i samband med avtalsskrivningen betalar du ett första förskott
  • Gör dina tillval för att sätta din prägel på ditt nya boende
  • Efter byggstart håller vi dig uppdaterad med vad som händer i projektet och senast tre månader innan tillträde blir du informerad om när du får flytta in i ditt nya hem
  • Ditt hem besiktigas noggrant av oberoende besiktningsmä, där du också är välkommen att vara med på slutbesiktningen
  • Vid slutbeskiktningen är det också dags att teckna ditt upplåtelseavtal, som gör dig till medlem i bostadsrättsföreningen.
  • Du får nycklar och en praktisk introduktion till nya bostaden. I samband med tillträdet av din bostad betalar du resterande del av bostadens insats. Välkommen hem! 

Läs mer om hur köpet går till här

Hur vet jag att jag gör en bra affär?

För oss på OBOS är det en självklarhet att du som köpare ska känna dig trygg med din affär. Till exempel ser vi alltid till att våra bostadsrättsföreningar har en låg belåningsgrad. Till din hjälp har du även en bostadsutvecklare som har de ekonomiska musklerna att slutföra projektet, en bankkontakt som hjälper dig att göra upp din budget, och mäklaren som kan svara på dina frågor.

Läs mer om fördelarna med att köpa nyproduktion och hur det fungerar här

Vad är färdigställandeförsäkring?

Som säkerhet för projektets färdigställande lämnas borgen från OBOS alternativt en färdigställandeförsäkring. Skyddet täcker merkostnader som kan uppstå om entreprenören inte kan färdigställa sitt arbete på grund av konkurs.

Efter färdigställandet svarar OBOS för de kostnaderna som rör bostadsrättslägenheter som eventuellt inte har sålts. Är de efter sex månader fortfarande osålda köper OBOS bostadsrätterna ifråga och svarar därigenom, som bostadsrättshavare även fortsättningsvis för lägenhetens avgifter.

Allt om köpet

Allt om köpet

Att köpa ett hem är en av de viktigaste händelserna i ditt liv. Vi guidar dig säkert genom köpet och erbjuder lösningar som är anpassade efter dina behov.

Läs mer här
Rättigheter och skyldigheter i bostadsrätten

Rättigheter och skyldigheter i bostadsrätten

Att bo i en bostadsrätt är både tryggt och enkelt, men det finns en del saker som är bra att tänka på. Här tar vi upp några av dem. En mer utförlig beskrivning av dina rättigheter och skyldigheter när du bor i bostadsrätt finns i föreningens stadgar och i bostadsrättslagen.

Läs mer

Livet i bostadsrätt

Det finns en bostadsrätt för alla. På OBOS bygger vi bostadsrättslägenheter i flerbostadshus, radhus, kedjehus, parhus – eller till och med som friliggande villor. Att bo i bostadsrätt passar dig som vill ha mer frihet än i en hyresrätt, men mindre ansvar än i en villa du själv äger.

Du sköter din bostad – föreningen sköter huset

Bostadsrättsföreningen äger huset, och tomten som huset är byggt på. Du som har en bostadsrätt äger en andel i bostadsrättsföreningen och har nyttjanderätt till en specifik lägenhet. Det innebär att du tar hand om din bostad. Som bostadsrättshavare och medlem i bostadsrättsföreningen får du vara med och ta beslut om skötsel och underhåll – vilket också kan påverka din boendekostnad.

Illustrasjon av bygninger og folk som går tur foran dem

What is tenant-ownership?

The key point of this solution is that it’s a secure form of tenure with just the right combination of freedom and responsibility.

Vad är en bostadsrätt?

Vad är en bostadsrätt?

Bostadsrättsföreningen är ett slags kooperativ i formen av en ekonomisk förening, där alla tillgångar ägs gemensamt av medlemmarna.

Läs mer om vad bostadsrätt betyder

Nya bostäder från OBOS

Vi bygger rum för livet i hela Sverige. Här hittar du nya bostäder från OBOS, Myresjöhus och SmålandsVillan.