grannar som hjälper till i trädgården

Välkommen till en trygg, svensk tradition

När du väljer en bostadsrätt väljer du en populär boendeform som också är en klassisk, svensk sådan. Faktum är att Sverige är ett av få länder i världen som tillämpar systemet med bostadsrätter, och det har vi gjort ända sedan 1800-talet. Det beror på att bostadsrätten är en trygg boendeform som ger en alldeles lagom blandning av frihet och ansvar.

Att bo i bostadsrätt

När du äger en bostadsrätt äger du rätten att bo just där, och blir automatiskt medlem i en bostadsrättsförening. Tillsammans med övriga medlemmar i föreningen, äger och förvaltar ni bostäderna och andra gemensamma delar som ingår i föreningens fastighet.

Det här innebär oftast att du ansvarar för din bostad och eventuell tomt som tillhör den, medan föreningen har ansvar över huset i stort. Innan du flyttar in i din nya bostadsrätt är det en bra idé att sätta sig in i vad som gäller i just din förening. Köper du en bostadsrätt från oss på OBOS stöttar vi er och hjälper föreningen att komma igång. 

Du som bor i en bostadsrätt betalar en insats för att få flytta in i din nya bostad. Du betalar även en årsavgift, eller månadsavgift som det ofta kallas, som ska täcka din bostads andel av föreningens kostnader, såsom räntor och amorteringar på föreningens gemensamma lån, men även drift- och underhållskostnader.

Vanliga frågor om bostadsrätt, äganderätt och nyproduktion

Vad är skillnaden mellan äganderätt och bostadsrätt?

Du som har en bostadsrätt äger en andel i bostadsrättsföreningen och har nyttjanderätt till en specifik lägenhet. Det innebär att du tar hand om din bostad. Som bostadsrättshavare och medlem i bostadsrättsföreningen får du vara med och ta beslut om skötsel och underhåll – vilket också kan påverka din boendekostnad. Bostadsrätter är ofta lägenheter i flerbostadshus, men vi bygger även radhus, parhus samt fristående småhus i bostadsrättsform.

Äganderätt innebär att du äger din fastighet, det vill säga bostaden och marken den är placerad på. Du har alltså frihet att göra vad du vill med ditt hus och din trädgård, men du också större ansvar. Ofta är äganderätter friliggande villor, men vi bygger ibland även par- och radhus som är äganderätter.

Hur går köp av en bostadsrätt till?

  • När du vet var du vill bo och ditt lånelöfte är på plats är du redo för säljstart
  • Vid säljstarten göra din köpanmälan direkt på webben
  • Mäklaren bokar in ett möte för avtalstecknande, i samband med att du skriver på betalar du ett första förskott
  • Du gör eventuella tillval för att sätta din prägel på ditt nya boende
  • Efter byggstart håller vi dig uppdaterad med vad som händer i projektet och senast tre månader innan tillträde blir du informerad om när du får flytta in i ditt nya hem
  • Ditt hem besiktigas noggrant av oberoende besiktningsmän. 
  • Vid slutbesiktningen är det också dags att teckna ditt upplåtelseavtal, som gör dig till medlem i bostadsrättsföreningen
  • Du får nycklar och en praktisk introduktion till nya bostaden. I samband med tillträdet av din bostad betalar du resterande del av bostadens insats. Välkommen hem! 

Läs mer om hur köpet går till här

Hur vet jag att jag gör en bra affär?

För oss på OBOS är det en självklarhet att du som köpare ska känna dig trygg med din affär. Till exempel ser vi alltid till att våra bostadsrättsföreningar har en låg belåningsgrad. Eftersom OBOS är en stor aktör har vi de ekonomiska musklerna att slutföra projektet, en bankkontakt som hjälper dig att göra upp din budget, och mäklaren som kan svara på dina frågor.

Läs mer om fördelarna med att köpa nyproduktion och hur det fungerar här

Vad är färdigställandeförsäkring?

För att säkerställa att projektet blir klart lämnar OBOS en färdigställandeförsäkring. Detta skydd täcker extra kostnader som kan uppstå om entreprenören som bygger går i konkurs och inte kan slutföra arbetet.

Efter att projektet är klart tar OBOS hand om kostnaderna för eventuella osålda bostadsrätter. Om dessa bostadsrätter inte är sålda efter sex månader, köper OBOS dem och betalar därefter månadsavgifterna för lägenheterna.

Allt om köpet

Allt om köpet

Att köpa ett hem är en av de viktigaste händelserna i ditt liv. Vi guidar dig säkert genom köpet och erbjuder lösningar som är anpassade efter dina behov.

Läs mer här
Rättigheter och skyldigheter i bostadsrätten

Rättigheter och skyldigheter i bostadsrätten

Att bo i en bostadsrätt är både tryggt och enkelt, men det finns en del saker som är bra att tänka på. Här tar vi upp några av dem. En mer utförlig beskrivning av dina rättigheter och skyldigheter när du bor i bostadsrätt finns i föreningens stadgar och i bostadsrättslagen.

Läs mer

Livet i bostadsrätt

Det finns en bostadsrätt för alla. På OBOS bygger vi bostadsrättslägenheter i flerbostadshus, radhus, kedjehus, parhus – eller till och med som friliggande villor. Att bo i bostadsrätt passar dig som vill ha mer frihet än i en hyresrätt, men mindre ansvar än i en villa du själv äger.

Du sköter din bostad – föreningen sköter huset

Bostadsrättsföreningen äger huset, och tomten som huset är byggt på. Du som har en bostadsrätt äger en andel i bostadsrättsföreningen och har nyttjanderätt till en specifik lägenhet. Det innebär att du tar hand om din bostad. Som bostadsrättshavare och medlem i bostadsrättsföreningen får du vara med och ta beslut om skötsel och underhåll – vilket också kan påverka din boendekostnad.

Vad är en bostadsrätt?

Vad är en bostadsrätt?

Bostadsrättsföreningen är ett slags kooperativ i formen av en ekonomisk förening, där alla tillgångar ägs gemensamt av medlemmarna.

Läs mer om vad bostadsrätt betyder
ikon hus

Nya bostäder från OBOS

Vi bygger rum för livet i hela Sverige. Här hittar du nya bostäder från OBOS, Myresjöhus och SmålandsVillan.