Allt om köpet

Som OBOS-medlem ökar du dina chanser att lägga vantarna på de mest populära drömhemmen. Alla medlemmar får nämligen förtur. Ju längre tid som medlem, desto längre fram i kön att välja drömhem först. Dessutom får du ta del av massor av fina rabatter och erbjudanden från våra samarbetspartners.

Dags att slå till

När du vet var du vill bo och ditt lånelöfte är på plats är du redo för säljstart. När tiden är inne ska du lägga en skarp digital köpanmälan på dina favoriter, max fem objekt – och du gör din köpanmälan direkt på webben. Som OBOS-medlem anger du om du vill utnyttja din rätt till förtur här. Efter säljstarten bearbetar mäklaren inkomna köp-anmälningar i tur och ordning (medlemmar först) – och bokar möten för avtals-skrivning.

Bokningsavtal

När du bestämt dig för vilken bostad du vill köpa tecknar du ett bokningsavtal och betalar in en bokningsavgift.

Förhandsavtal

När förhandsavtalet skrivs betalar du in ett förskott till föreningen. Den tidigare inbetalda bokningsavgiften flyttas över som förskottsbetalning till bostadsrättsföreningen som du nu har ett bindande avtal med. I detta skede tar vi normalt en personupplysning samt att du som kund skall visa finansiering/ lånelöfte hur betalning av bostaden skall ske.

Designval

I de flesta projekten har du möjlighet att sätta din egen prägel på ditt nya hem genom att göra olika tillval. Om detta gäller ditt nya hem är det nu dags för dig att välja dessa – så att vi kan börja bygga.

Byggstart

Hurra! Nu börjar ditt nya hem att byggas. Vi håller dig uppdaterad med vad som händer i projektet under hela resan. När tillfälle ges bjuder vi in till olika event så att du både får se husen växa fram och träffa dina nya grannar. 

Upplåtelseavtal

Ca 2-6 månader innan inflyttning ersätts förhandsavtalet med ett upplåtelseavtal. Här betalar du vanligtvis 10 procent av köpeskilling minus tidigare inbetalt förskott.

Slutlikvid

Senast 3 bankdagar innan tillträdesdag ska slutlikvid betalas, kvitto på betalningen från banken skall visas upp på tillträdesdagen. I projekten kan variation av avtal och betalningsstruktur förekomma. 

Flytta in – och bo in dig

Så, äntligen har dagen kommit. Du får nycklar och en introduktion till nya bostaden. Välkommen hem! Och du, det kan ta lite tid att komma till rätta, både för dig och för huset. Skulle det vara några anmärkningar kvar från besiktningen ska dessa såklart åtgärdas och ifall något annat inte fungerar som det ska är vi redo att hjälpa till.

I projekten kan variation av avtal och betalningsstruktur förekomma, var noga med att kontrollera ditt förfarandesätt. 

Vi hoppas du och ditt nya hem ska trivas tillsammans!