Allt om köpet

Att köpa en bostad är ett stort beslut. Därför vill vi göra resan till ditt nya hem så smidig vi bara kan. Här guidar vi dig genom köpprocessen, och vi finns såklart vid din sida hela vägen. Är du OBOS-medlem ökar du chanserna att få precis den bostaden du önskar i våra projekt – medlemmar får nämligen förtur.

Anmäl intresse  

Första steget på vägen till drömhemmet: anmäl intresse för bostaden du är nyfiken på. Då håller vi dig uppdaterad med bilder, priser och bjuder in dig till säljstarten. 

Bli medlem i OBOS  

Är du inte redan OBOS-medlem är det bra att bli det så snart du kan. Medlemmar går nämligen före i kön vid säljstart. Och ju längre tid som medlem, desto längre fram i kön. Medlemmar kan dessutom köpa med OBOS Deläga i utvalda projekt och får ta del av våra Trygga lösningar för bostadsköpet.

Kom på visning eller infoträff 

Ofta bjuder vi in till informationsträff eller visning. Här får du lära känna oss på OBOS, mäklaren i projektet och ofta även banken vi samarbetar med. Och så får du förstås veta allt om bostäderna vi ska bygga. 

Förbered det ekonomiska  

Prata med banken och ansök om lånelöfte. Har du en bostad som ska säljas? Ta kontakt med en mäklare i god tid. 

Säljstart  

När tiden är inne ska du göra digital köpanmälan på dina favoriter, max fem objekt – och du gör din köpanmälan direkt på webben som är öppen under 24 timmar. Är du OBOS-medlem anger du ditt medlemsnummer för att nyttja din förtur. Efter säljstarten bearbetar mäklaren inkomna köpanmälningar i tur och ordning (medlemmar först) – och bokar möten för avtalsskrivning.  

Bokningsavtal 

Så snart du har bestämt dig för vilken bostad du vill köpa skriver vi ett bokningsavtal. I samband med det betalar du en bokningsavgift. Vissa projekt går dock direkt på förhandsavtal.  

Förhandsavtal 

När förhandsavtalet skrivs betalar du in ett förskott till föreningen. Den tidigare inbetalda bokningsavgiften flyttas över som förskottsbetalning till bostadsrättsföreningen som du nu har ett bindande avtal med. I det här skedet tar vi normalt en personupplysning och du som kund ska visa finansiering eller lånelöfte av hur betalningen av bostaden ska ske.  

Designval 

I de flesta projekten har du möjlighet att sätta din egen prägel på ditt nya hem genom att göra olika tillval eller välja olika designlinjer. Om det är aktuellt för dig är det nu dags för dig att välja dessa – så att vi kan börja bygga. 

Byggstart 

Hurra! Nu börjar ditt nya hem att byggas. Vi håller dig uppdaterad med vad som händer i projektet under hela resan. När tillfälle ges bjuder vi in till olika event så att du både får se husen växa fram och träffa dina nya grannar.  

Upplåtelseavtal 

Ca 2–6 månader innan inflyttning ersätts förhandsavtalet med ett upplåtelseavtal. Här betalar du vanligtvis 10 procent av köpeskilling (minus tidigare inbetalt förskott.) 

Slutlikvid 

Senast 3 bankdagar innan tillträdesdag ska slutlikvid betalas och kvitto på betalningen från banken ska visas upp på tillträdesdagen.  

Flytta in – och bo in dig 

Så, äntligen har dagen kommit. Du får nycklar och en introduktion till nya bostaden. Välkommen hem! Och du, det kan ta lite tid att komma till rätta, både för dig och för din bostad. Skulle det vara några anmärkningar kvar från besiktningen ska dessa såklart åtgärdas och ifall något annat inte fungerar som det ska är vi redo att hjälpa till. 

Avtal och betalningsstruktur kan variera i de olika projekten, så var noga med att kolla vad som gäller för just dig.  

Vi hoppas du och ditt nya hem ska trivas tillsammans!