Vardagsrum interiör tavlor soffa bord obos

Vad är en bostadsrättsförening?

Bostadsrättsföreningen är ett slags kooperativ i formen av en ekonomisk förening, där alla tillgångar (hus, tomt etc.) ägs av bostadsrättsföreningen: alltså av medlemmarna tillsammans. En bostadsrättsförening är en självständig juridisk person, vilket innebär att medlemmarna inte personligen är ansvariga för föreningens skulder och andra förpliktelser utöver den insats som betalats för bostaden. Varje medlem har rätt att använda sin bostad under obegränsad tid – och kan också överlåta den (det som vi lite förenklat kallar att ”sälja” bostaden) förutsatt att man sköter sina åtaganden gentemot föreningen.

Hur bildas en ny förening?

Att köpa en nyproducerad bostadsrätt skiljer sig från att köpa bostadsrätt på begagnatmarknaden. Men även om huset du ska bo i inte är färdigt ännu finns det redan en styrelse i föreningen. När du köper en bostadsrätt i ett av våra projekt består denna första styrelse normalt av en representant från OBOS och två externa representanter. Styrelsens uppgift är att ta hand om bostadsrättsföreningen under byggnadstiden. De tecknar till exempel de avtal som krävs för att projektet ska bli av, skriver upplåtelseavtal och upphandlar ekonomisk och teknisk förvaltning. Den här första styrelsen är tillfällig. När projektet är klart och alla har flyttat in, väljer medlemmarna en ny styrelse som oftast består av medlemmar i bostadsrättsföreningen.

Att köpa bostadsrätt i en ny förening

Att köpa en nyproducerad bostadsrätt innebär att du vanligtvis inte behöver förhandla om priset. Nyproduktion omfattas också av ett välutvecklat konsumentskydd. Detta skyddar dig som köpare från att förlora pengar om projektet av någon anledning inte blir av, eller om projektet blir mycket dyrare än beräknat. När du köper en nyproducerad bostadsrätt av oss på OBOS delas köpet upp i tre steg. Du tecknar bokningsavtal, förhandsavtal och upplåtelseavtal och betalar successivt delar av insatsen.

Lika rättigheter – lika skyldigheter

Alla medlemmar har ett gemensamt ansvar och har därför också lika rättigheter och skyldigheter i föreningen. Du betalar din avgift till din bostadsrättsförening och pengarna går sedan till att betala bostadsrättsföreningens driftskostnader – såsom räntor, amortering, underhåll, förvaltning, med mera.