Hand som skriver

Köpa nyproduktion: Så funkar det rent praktiskt

Så, du är sugen på ett nyproducerat drömhem? Härligt! Men hur gör man, rent praktiskt? Låt oss guida dig på resan till ditt nya hem. Vår guide heter Nils Lagerlöf, kundansvarig på OBOS som tidigare också jobbat som mäklare – så han kan vägen, så att säga. Nu kör vi!

Hur gör jag med mitt nuvarande hem?

Att köpa nyproduktion innebär ofta att köpa ett hem som ännu inte är färdigbyggt. Det kan handla om ett år, eller mer, innan du kan flytta in. Bor du i en hyresrätt är det förstås inga problem, då anpassar du ju bara din uppsägningstid. Men hur gör man om man redan äger en bostadsrätt, eller bor i egen villa? Ska du ska sälja din nuvarande bostad först, eller ska du köpa ditt nya hem först?
– Mycket handlar om din ekonomi, vilket utrymme du har i din budget. Kan du köpa först är det såklart bra eftersom du då inte behöver tänka på att hitta alternativt boende under tiden. Men för att du ska få lån kan banken kräva att du först säljer din nuvarande bostad. Och även om du då kan behöva ha en plan för hur du ska bo fram till tillträdet har du fördelen att du vet exakt vad du får för din nuvarande bostad, förklarar Nils Lagerlöf.

Värdera – och utvärdera

För att få reda på hur du ligger till behöver du först få din nuvarande bostad värderad av en mäklare, så att du vet vad du har att röra dig med – och sedan behöver du prata med banken. Att ta en tidig kontakt med banken är jätteviktigt, menar Nils.
– Du tar din värdering av din nuvarande bostad till banken och förklarar vad du vill köpa. Då hjälper de dig att utvärdera din situation och göra upp en plan för hur du ska gå tillväga.

Dyrare men också billigare

Det är dyrt att köpa bostad idag. Och precis som en ny bil är ett nyproducerat hem ofta dyrare i inköp än deras begagnade motsvarigheter. Men för att kunna skapa dig en bild om vad din månadskostnad egentligen blir behöver du också se till vad det kostar att leva i ditt nya hem. Nya hus är mer energieffektiva, och blir därmed billigare i drift. Och i ett nyproducerat hem behöver du inte ha samma buffert för renoveringar som behövs i ett gammalt hus. 
– Titta inte bara på priset utan räkna ut vad ditt boende kostar per månad, tipsar Nils.

Vad händer om marknaden vänder?

Tidshorisonten kan förstås också kännas oroande. Vad händer om marknaden vänder och du har väntat med att sälja – och helt plötsligt inte får ut vad du räknat med för din befintliga bostad? Det här är inget som någon kan förutspå, men även här gäller det att ha gjort sin ekonomiska hemläxa.
– Det är en risk man tar, även om bostadsmarknaden här i Sverige är väldigt stabil och har varit det under de senaste 20 åren. Här gäller det att ha marginaler i sin budget, att veta vilka resurser du har att röra dig med, förklarar Nils.

Hur vet jag att jag gör en bra affär?

Att du ska kunna göra ett bra och tryggt köp är en självklarhet för oss på OBOS. Det genomsyrar hela vår verksamhet, till exempel ser vi alltid till att våra bostadsrättsföreningar har en låg belåningsgrad. Och när du köper en bostad av OBOS är du inte ensam på resan mot drömhemmet. Till din hjälp har du en bostadsutvecklare som har de ekonomiska musklerna att slutföra projektet, en bankkontakt som hjälper dig att göra upp din budget, och mäklaren som kan svara på dina frågor. Mäklaren kan även hjälpa dig att kolla upp bostadsrättsföreningens ekonomi om du tycker det känns krångligt, tipsar Nils.
– Även om mäklarna i våra projekt är anlitade av oss på OBOS är de lika mycket till för dig. Opartiskheten är viktig i mäklaryrket. Deras jobb är att se till att både säljare och köpare gör en bra affär.

Allt om köpet

Allt om köpet

Att köpa ett hem är en av de viktigaste händelserna i ditt liv. Vi guidar dig säkert genom köpet och erbjuder lösningar som är anpassade efter dina behov.

Läs mer här