Hoppa till innehåll

Byggstart för OBOS och Veidekkes lägenhetsprojekt i Sigtuna Stadsängar

Bygglovet för de 53 lägenheterna i projektet Brf Honungskupan har vunnit laga kraft. I september/oktober 2021 tas det första spadtaget för bostäderna, som kommer att stå inflyttningsklara från det första kvartalet 2023 – lagom tills Sigtuna Stadsängar står klart med både barnomsorg, handel och service.

Publicerad:
måndag 28 juni 2021

- Det känns riktigt roligt att kunna ge signalen till befintliga och potentiella kunder att projektet blir av, säger Tommy Waldnert, fastighetsutvecklare på OBOS.

I dagsläget är åtta sålda och sju bokade av de 53 lägenheterna som erbjuds i projektet. I och med byggstartsbeskedet tror man på OBOS att förutsättningarna för en fortsatt god försäljning är bra.

- Inom OBOS Sverige bygger vi framför allt industriellt i fabrik, men i detta projekt såg vi ett behov av en annan typ av byggnation. Vi beslutade oss för att anlita Veidekke som entreprenör då de har en avdelning för träbyggnation, vilket var en viktig förutsättning i projektet, säger Tommy Waldnert.

Vi vet av erfarenhet att många väljer att avvakta tills man ser med egna ögon att det börjar hända lite på byggplatsen. När vi nu drar igång efter semestern blir det i ett område som redan är i full utveckling med service och omsorg, och när kunderna flyttar in står allting klart. Det är alltså ingen byggarbetsplats man flyttar in i, utan ett uppvuxet, naturnära område med all tänkbar service och god kommunikation in till Stockholm, säger Tommy.

Sigtuna Stadsängar är en helt ny stadsdel i Sigtuna stad, som har varit under planering sedan drygt tio år tillbaka. Målsättningen är att det ska bli Sveriges mest hållbara stadsdel. På den 330 000 kvadratmeter stora ytan planeras för cirka 900 bostäder i olika boende- och upplåtelseformer. 2016 vann OBOS en markanvisning i området. OBOS har ingått samarbete med Veidekke Entreprenad för att utveckla 53 lägenheter med upplåtelseformen bostadsrätt – det som idag säljs som Brf Honungskupan.

- Veidekke bygger husen och OBOS utvecklar och säljer lägenheterna. Från Veidekkes sida är vi glada över att vi har träffat det här samarbetet med OBOS och där vi får möjlighet att tillsammans med dem ta fram detta fina projekt med Svanenmärkta, flerfamiljshus med stomme i massivträ, säger Linda Björklund, arbetschef på Veidekke Bygg Stockholm.

De 53 lägenheterna i Brf Honungskupan byggs som tvåor, treor och fyror, med varierande planlösning och boareor mellan 47 och 104 kvm. Varje bostad får egen balkong och/eller uteplats och husen byggs med variation i både höjd och färgsättning. Föreningsnamnet Brf Honungskupan har sin förklaring, inte minst i de hållbarhetskrav som ställs på de aktörer som är med och utvecklar Sigtuna Stadsängar. För att få bygga i Sigtuna Stadsängar krävs att byggherrarna förhåller sig till kommunens kravlista på ett tjugotal punkter som försäkrar att man bygger miljövänligt.

- Svanenmärkningen är viktig då den garanterar en sund inomhusmiljö, och den gör sig verkligen till känna här, då man redan i trapphuset möts av väggar av trä. Även livet mellan husen ska andas hållbarhet. På innergården kommer det att finnas plats för odling, men också för bikupor där föreningen kan producera egen honung om man så vill. Planen rymmer också gott om cykelparkeringar under tak och genomtänkta lösningar för återvinning, säger Tommy Waldnert.

Bostäderna i Brf Honungskupan har ett pris från 1 790 000 kronor. De kommer att byggas i det kvarter som inringas av Stadsängsgatan, Magasingatan och Målargränd. Byggstarten sker i september/oktober 2021 och inflyttning av lägenheterna beräknas påbörjas under det första kvartalet 2023.

För mer information

Tommy Waldnert, fastighetsutvecklare på OBOS
Tel: 010-434 18 36
tommy.waldnert@obos.se

Linda Björklund, arbetschef Veidekke Bygg Stockholm
Tel: 0733-55 99 35
linda.bjorklund@veidekke.se

Relaterade

Fotograf: Elin Nysten/Region Gotland

Träffa OBOS i Almedalen

Den 27 juni till 1 juli är det återigen dags för Almedalsveckan i Visby. Som en av Norge och Sveriges största bostadsutvecklare finns OBOS självklart på plats – med seminarier i egen regi, rundabordssamtal och som experter i panelsamtal. Söker du experter till din panel? Tveka inte att höra av dig.

Hög aktivitet under ett utmanande år

2022 blev ett mer utmanande år än vad de flesta hade förväntat sig. Men trots oroliga marknadsförhållanden upprätthöll OBOS en offensiv byggtakt.
Sofia Ljungdahl, VD OBOS Nya Hem

OBOS: Svårare för samhällsbärande yrkesgrupper att köpa bostad i storstäderna

Endast 1 av 9 bostäder i Storstockholm kunde köpas av en grundskollärare med 37 400 kronor i månadslön i slutet av 2022. Det visar den senaste upplagan av OBOS lärarindex. – Sedan förra året minskar andelen bostäder som samhällsbärande yrkesgrupper kan köpa i alla tre storstadsregioner. Det är inte bara ett problem för enskilda individer, det hotar även städernas attraktionskraft, säger Sofia Ljungdahl, VD OBOS Nya Hem.