Joakim Henriksson, VD för OBOS Sverige, sitter på en soffa i ett kontorslandskap

OBOS avvecklar produktion i Sundsvall - effektiviserar sin industriella fabrikstillverkning av bostäder i Småland

OBOS Sverige meddelar idag att man har inlett MBL-förhandlingar med facket i syfte att avveckla sin produktion i fabriken i Sundsvall. Totalt kommer 85 personer att varslas om uppsägning.

Det är på grund av vikande försäljning i spåren av coronapandemin som bolaget anpassar sin verksamhet. Samtidigt meddelar OBOS Sverige, som är en del i OBOS-koncernen, att man fortsatt effektiviserar och koncentrerar sin industriella tillverkning av bostäder i trä i sina produktions-anläggningar i Småland.

- Coronapandemin har slagit hårt mot alla delar av samhället. Trots ett stort underskott av bostäder i Sverige har vi, som många andra, drabbats av en minskad orderingång. När vi inte fyller våra fabriker påverkas vår lönsamhet snabbt, säger Joakim Henriksson, VD för OBOS Sverige.

Produktionen i Sundvall planeras vara i drift fram tills årsskiftet. Samtliga medarbetare i Sundsvallsfabriken som har möjlighet att flytta kommer att erbjudas arbete i någon av fabrikerna i Småland.

- Det är med sorg i mitt hjärta som vi tvingats ta beslutet att inleda förhandlingar om att lägga ner fabriken i Sundsvall. Vi är medvetna om att detta påverkar våra medarbetare och deras familjer men också samhället där vi bedriver verksamhet, säger Joakim Henriksson.

Industriell tillverkning av bostäder i trä bedrivs sedan länge av ett antal olika aktörer i Sverige och har under de senaste åren ökat i förhållande till traditionella byggmetoder. Anledningen till ökningen är att denna typ av tillverkning ses som en nyckel till att vi kostnadseffektivt och hållbart och ska kunna möta den stora bostadsbristen som finns i landet, främst i de södra delarna.

- Vi ser ett stort behov av de produkter som vi tillverkar i våra fabriker och vi tror på en ökad efterfrågan när marknaden åter stabiliserats. Då det stora underskottet av bostäder finns i södra Sverige, främst i våra storstadsregioner, är det logiskt för oss att satsa på att effektivisera och utveckla våra fabriker i Småland, fortsätter Henriksson.

För att klara produktionen av de volymer som ska produceras i Smålandsfabrikerna kommer OBOS Sverige att behöva rekrytera fler medarbetare där.

Idag bedriver OBOS industriell tillverkning av bostäder i fyra fabriker i Sverige: i Myresjö, Vrigstad och Sävsjö i Småland samt i Sundsvall i Norrland. Totalt sysselsätter OBOS ca 900 medarbetare i Sverige.

För ytterligare information kontakta:

Joakim Henriksson, VD OBOS Sverige
Tel: 070-655 88 46

Ulrika Liiv, Kommunikationschef OBOS Sverige
Tel: 070-568 00 64

Pressbilder:

https://www.mynewsdesk.com/se/obos/images/joakim-henriksson-vd-2020580

https://www.mynewsdesk.com/se/obos/images/ulrika-liiv-kommunikationschef-2020579