Hoppa till innehåll

Möt OBOS i Almedalen 2024

Som en av Norge och Sveriges största bostadsutvecklare finns OBOS självklart på plats under politikerveckan i Almedalen – med seminarier i egen regi och som partner till både Business Arena och Bostadspolitik.se. Passa även på att besöka OBOS nödbostad som finns på plats.

Publicerad:
torsdag 23 maj 2024

Våra seminarier

Tis 25 juni 

16.00 -17.00: Mer av allt - Branschöverskridandesamarbete för energiomställningen

Energiomställningen är en av de stora utmaningarna vi står inför och 2045 spås en fördubbling av elbehovet. I samband med att nya fastigheter byggs, kommer också ett utökat behov av energi. Fastighetsbranschen ska till 2045 ställa om till ett klimatneutralt byggande, samtidigt som de behöver energieffektivisera och energioptimera sitt befintliga fastighetsbestånd. 

Det finns olika lösningar på marknaden redan idag för att möta detta behov. Men hur kan energisektorn och fastighetssektorn tillsammans nå ut med ett tryggt och långsiktigt energikoncept till boende och slutkunder? 

Välkommen till ett seminarium med inledande mingel. Arrangörer är OBOS och E.ON.

Anmäl dig här
 

Onsdag 26 juni 

08.15 – 9.30: Rörlighet på bostadsmarknaden: Hinder och möjligheter för äldre att byta boende   

Att äldre ”sitter fast i sina stora villor och lägenheter” framhålls ofta som ett hinder för att få i gång rörligheten på bostadsmarknaden. Argumenten bygger inte sällan på föreställningar om hur gruppen 55 plus ser på sitt boende, både emotionellt och ekonomiskt. Vilka hinder och möjligheter ser de själva när det gäller att byta bostad? Och vad kan politiken och bostadsvecklare göra för att få fler att ta steget mot ett nytt boende? 
 
Välkommen på ett frukostseminarium som arrangeras av OBOS och SPF Seniorerna.

Anmäl dig här  

 

Besök OBOS nödbostad 

När Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina ville många medarbetare bidra med kompetens och erfarenhet – ur det växte konceptet bakom nödbostäderna fram. Bostäderna är isolerade och anpassade för att klara olika klimat, samt skyddar mot väder och vind. De kan snabbt utrymmas vid akut fara och lätt monteras ned och flyttas till en säkrare plats. Nu bygger vi upp en nödbostad i Visby för att visa, och berätta mer om, hur vi kan trygga livet för de drabbade i Ukraina. 
 
Nödbostaden finns på Hamnplan, H208. Den kan besökas mellan den 25-28 juni, kl 9-17. Vill du prata med oss? Vi är på plats kl 13-15 alla dagar.

 

Övriga samtal på Bopol och Business Arena 

Tisdag 25 juni  

12.00 - 12.30 Byggsektorn - vad finns det för möjligheter under en lågkonjunktur?  

14.00 - 15.10 Så kan kriminaliteten i byggsektorn bekämpas – konkreta initiativ för sund konkurrens  

Onsdag 26 juni  

13.00 - 13.20 Sänkta trösklar till ägt boende - en fråga om rättvisa?  

13.30 - 14.30 Återuppbyggande av Ukraina – vad är status? 

Torsdag 27 juni 

10.00 – 11.00 Bostadskraschen – hur ökar vi byggandet av bostadsrätter och småhus? 

16.00 – 16.50 Fler småhus – hur ska det gå till?


Boka våra experter

Behöver du en vass expert till din panel? I år är vi flera medarbetare på plats, som alla har bred kompetens kring allt ifrån trähus, bostadspolitik, trädgårdsstäder, boköpsmodeller till såväl mindre som större stadsutvecklingsprojekt. Hör av dig med din förfrågan direkt till respektive person, alternativt till malin.wikstrom@obos.se 

Relaterade

Fotograf: Elin Nysten/Region Gotland

Träffa OBOS i Almedalen

Den 27 juni till 1 juli är det återigen dags för Almedalsveckan i Visby. Som en av Norge och Sveriges största bostadsutvecklare finns OBOS självklart på plats – med seminarier i egen regi, rundabordssamtal och som experter i panelsamtal. Söker du experter till din panel? Tveka inte att höra av dig.

Hög aktivitet under ett utmanande år

2022 blev ett mer utmanande år än vad de flesta hade förväntat sig. Men trots oroliga marknadsförhållanden upprätthöll OBOS en offensiv byggtakt.
Sofia Ljungdahl, VD OBOS Nya Hem

OBOS: Svårare för samhällsbärande yrkesgrupper att köpa bostad i storstäderna

Endast 1 av 9 bostäder i Storstockholm kunde köpas av en grundskollärare med 37 400 kronor i månadslön i slutet av 2022. Det visar den senaste upplagan av OBOS lärarindex. – Sedan förra året minskar andelen bostäder som samhällsbärande yrkesgrupper kan köpa i alla tre storstadsregioner. Det är inte bara ett problem för enskilda individer, det hotar även städernas attraktionskraft, säger Sofia Ljungdahl, VD OBOS Nya Hem.