Frågor och svar om Brf Blåbärsbacken

Här samlar vi svar på alla de frågor du kan tänkas ha om bostäderna och livet i Brf Blåbärsbacken.

Försäljningsprocess och medlemskap

Hur går det till inför säljstarten?

Inför säljstart så kommer följande att ske:

  1. Informationsträff. Sker digitalt via Teams, länk skickas ut till alla som gjort intresseanmälan.
  2. Visningar på platsen. Tidsbokning öppnar efter den digitala informationsträffen.
  3. Säljstart. Sker digitalt och det är då ni gör er köpanmälan. Öppen i 24h.
  4. Avtalsskrivning av förhandsavtal. Avtal signeras digitalt med bank-id. Ansvarig mäklare är behjälplig.

Hur fungerar det på säljstarten?

Den digitala säljstarten äger rum på ett exakt datum och klockslag. Alla som gjort en intresseanmälan på projektets hemsida blir informerade via mail om tid och datum i god tid till säljstarten. I mailet skickas en länk till köpanmälan som öppnar just det specifika datumet och tiden som vi meddelat. I köpanmälan fyller man i sina kontaktuppgifter och rangordnar vilka tre bostäder man helst vill köpa.

Är du OBOS-medlem måste du uppge ditt medlemsnummer som du hittar i OBOS-appen och i e-post från OBOS Medlem, om du vill utnyttja förtur som medlem. En köpanmälan är inte bindande, och du kan alltid tacka nej till erbjudanden om objekt. 

Efter 24 timmar stängs köpanmälan och därmed möjligheten till förtur för medlemmar. OBOS kontaktar och erbjuder objekten enligt turordningslistan. Turordningslistan sammanställs 24 timmar efter säljstart. Utifrån inkomna köpanmälningar får varje objekt en kö som baseras på medlemmars medlemstid och tidpunkt då övriga registrerade köpanmälan.

Medlemmen med längst medlemstid kontaktas först. Tackar någon nej går turen vidare till medlem med den näst längsta medlemstiden. Först när alla medlemmar har tackat nej får övriga erbjudande om att köpa objektet.

För de som inte är medlemmar så gäller tiden för köpanmälan, alltså hur snabbt man gjorde en köpanmälan på säljstartsdagen. Så är man inte OBOS-medlem så gäller det att vara snabb på säljstartsdagen.

Vad händer om fler intressenter för ett objekt är medlemmar och har samma köplats/medlemstid?

Då görs en övervakad lottning/dragning som avgör vilken av medlemmarna som får välja bostad först. Den medlem som inte får välja först får givetvis välja ett annat hus i projektet.

Gäller min köpanmälan endast för de hus jag angett vid säljstarten? Alltså, måste jag köpa just de hus jag rangordnat vi köpanmälan eller kan jag ångra mig och byta hus?

Du kan byta hus efter köpanmälan. Det kan också vara så att de tre hus du rangordnat är sålda till medlemmar med längre medlemstid när vi kommer till din tur. Då får du såklart välja ett annat hus i projektet. Observera att man inte kan byta hus när man väl skrivit förhandsavtal, men innan dess går det bra.

Förlorar jag möjligheten att köpa i projektet om de hus jag rangordnar vid köpanmälan blir sålda till andra som ligger före mig i kön?

Nej, du har fortfarande möjlighet att köpa i projektet men får då välja ett annat hus av de som är lediga.

Kan man köpa en bostad i projektet om man inte är OBOS-medlem?

Ja det kan man! Men alla OBOS-medlemmar har förtur och får välja bostad först. Så det beror på hur många medlemmar som köper en bostad innan dig. Man får helt enkelt se hur många bostäder som finns kvar efter att de fördelats till medlemmar.

När får jag veta min plats i turordningslistan efter säljstarten?

Köpanmälan är öppen i 24 timmar. Sedan sammanställs en turordningslista. Vi beräknar att ni får veta er plats i turordningslistan på eftermiddagen dagen efter köpanmälan. Ni kontaktas då av ansvarig fastighetsmäklare.

Hur lång tid efter köpanmälan behöver jag vara beredd att teckna förhandsavtal?

Du kommer behöva teckna avtal inom ett par dagar. Men det beror på vilken plats i turordningslistan ni har.

Vad behöver jag som köpare ha klart till tecknandet av förhandsavtalet?

För att teckna ett förhandsavtal behöver du ha ett giftigt lånelöfte. Ta kontakt med din bank i god tid.

Är förhandsavtalet bindande eller kan man hoppa av?

Förhandsavtalet tecknas med bostadsrättsföreningen och är bindande för båda parter. Som köpare är man skyldig att fullfölja köpet och bostadsrättföreningen är skyldig att upplåta bostaden till dig som tecknat avtal. Kika i ditt förhandsavtal för att läsa mer om vad som gäller för just din bostad.

Betalar man en bokningsavgift?

Nej, men du betalar ett förskott på 80 000kr. Detta faktureras ett par veckor efter avtalsskrivning. Sedan betalas ingenting förrän vid tillträdet då resterande del av insatsen betalas.

Finns det något visningshus man kan titta på?

Bostäderna i Brf Blåbärsbacken är unika i sitt slag på många sätt. Idag finns inget visningshus som rättvist kan beskriva projektet. Däremot är man välkommen att besöka visningshuset för grannföreningen Brf Valsjöskogen, även om utgångstandarden inte är densamma som i Brf Blåbärsbacken. Mycket är likt mellan Brf Valsjöskogen och Blåbärsbacken. Men det är viktigt att komma ihåg att det förekommer skillnader. Framförallt har vi höjt utgångsstandarden något i Brf Blåbärsbacken med bland annat rostfria vitvaror. Vi planerar dock att uppföra visningshus även i Brf Blåbärsbacken och tror att detta kan bli klart våren 2023.  

Vad händer om alla bostäder inte blir sålda?

OBOS svarar för eventuellt osålda lägenheter under 6 månader efter avräkningsdagen, därefter köper OBOS eventuellt osålda lägenheter.

Om projektet och närområdet

Är alla hus bostadsrätter?

Ja, i Brf Blåbärsbacken är alla hus bostadsrätter. Det finns däremot äganderätter i närområdet men de ingår inte i just detta projekt.

Visar 3D-illustrationerna exakt hur bostäderna ser ut?

3D-illustrationerna är vägledande, de visar övergripande hur projektet ser ut och är baserade på ritningar på husen. Dock framgår vissa saker normalt sätt inte på 3D-illustrationerna. Exempelvis visas sällan elskåp, fasadnummer, vägskyltar, eluttag, element etc. på illustrationerna. Även marken runtomkring är svår att illustrera. Därför är det viktigt att man som intressent besöker platsen och upplever området själv. Det är viktigt att komma ihåg att 3D-bilderna är vägledande och att avvikelser kan förekomma.

Vad är det för gatuadress?

Brf Blåbärsbacken går både längs Lövsångarvägen och Morkullestråket.

När är det inflyttning i projektet?

Inflyttning är från och med september 2023, efter det sker inflyttning i etapper fram till våren 2024. I projektets boväljare så finns mer specifika inflyttningsmånader för varje bostad.

Kommer lekplatsen vara klar när jag flyttar in?

Troligen kommer färdigställandet av lekplatsen att dröja till våren 2024. Men det är för tidigt att säga idag hur tidplanen för lekplatsen ser ut. Däremot är kommunens lekplats ett par hundra meter bort färdigställd och klar för lek och bus.

Får man vara med på slutbesiktningen?

I en bostadsrättsförening är man som boende inte part på besiktningen, utan den sker mellan bostadsrättsföreningen och entreprenören. Ibland bjuds man som boende in som gäst på besiktningen. I annat fall får man komma på besök i sitt hus vid ett annat tillfälle när det är klart.

Finns det gästparkering?

Ja det finns ca 8 gästparkeringsplatser i föreningen. 

Får man parkera på gatan?

Nja, det rekommenderas inte med hänsyn till leveranser, framkomlighet, sophämtning och boendemiljö. Det finns flera gästplatser att stå på i området.

Vad är det för träd som korsar föreningen?

Det är en vandringsstig med en vacker björkallé som går mitt genom föreningen. Denna del av marken är kommunal och tillhör Österåker kommun.

Finns det fiber?

Jajamän! Öppen fiber via Telia. Vid inflytt får du som boende då möjlighet att själv bestämma vilken leverantör du vill använda.

Vad är det för elnätsleverantör?

EON äger elnätet.

Får jag renovera eller göra om i och utanför min bostad? Tex. bygga ut altan.

Som innehavare av en bostadsrätt får du tex. måla eller tapetsera om utan föreningens tillåtelse. Andra väsentliga utvändiga  ändringar, exempelvis utbyggnad av altaner, ommålning av fasad, montage av markiser, bygga carport eller staket behöver man ett godkännande från föreningens styrelse.

Om bostäderna och interiören

Är det snedtak på övervåningen i villa 158?

Ja det är det! Villa 158kvm är ett 1,5plans-hus med förhöjt väggliv. Det innebär att rummen på övervåningen får snedtak. På planlösningarna ser man en streckad linje vart snedtaket går i respektive rum.

Är det snedtak på övervåningen i parhus 108 och villa 137?

Nej, här är övervåningen i full höjd och har inget snedtak.

Vilka är de tydligaste skillnaderna mellan parhus 107/villa 137 och Villa 158?

Vi har även valt att ändra lite i interiören mellan hustyperna för att ge husen karaktär och så de följer en röd tråd både på insidan och utsidan. Parhus 107 och villa 137 har en modern exteriör med plana dörrar, stora fönster utan spröjs och en fasad med nutida raka linjer. Invändigt har vi därför valt en vit slät lucka i köket med raka kromade handtag för att på så sätt förlänga den moderna känslan i hela bostaden.

Villa 158 har i sin tur en mer klassisk utsida med spröjsade fönster och ytterdörr med traditionellt uttryck.  Här vill vi flytta in den gemytliga känslan och har därför valt en vit mer traditionell lucka med spegelram. Till detta har vi valt ett klassiskt handtag i metall med svarta grepp. I Villa 158 har vi också valt dessa handtag på alla garderober och på skåpen i tvättstugan för att skapa den traditionella känslan genom hela huset. I villa 158 finns även kakel och klinker i badrummen och som stänkskydd i kök vilket inte är möjligt i parhus 107 och villa 137.

Vi vill inte ha badkar på övervåningen, kan man välja bort det?

Nej, tyvärr inte. I Brf Blåbärsbacken levereras alla bostäder med badkar.

Varför är det bara kakel och klinker i villa 158 och inte i de andra bostäderna?

Det beror på att det helt enkelt är olika byggsystem. I villa 158 kan vi sätta kakel och klinker i husen men i parhus 107 och villa 137 så är det tyvärr inte möjligt.

Varför skiljer sig standarden mellan parhus 107/villa 137 och Villa 158?

Detta beror på att husen kommer från olika byggsystem och har olika förutsättningar. Parhus 107 och villa 137 tillhör samma byggsystem och har därför samma produktutbud. I Brf Blåbärsbacken ville vi även bygga några större hus och villa 158 tillhör därför ett annat byggsystem med andra förutsättningar. Titta noga igenom rumsbeskrivningarna i projektbroschyren för att se vilken utgångstandard det är i projektet.

Vad är det för ytskikt i badrummen i parhus 107 och 137 då?

Det är en grå våtrumsmatta på golv och en vit våtrumsvägg på vägg. Besök gärna vårt visningshus inför säljstarten för att titta lite närmare på materialvalen.

Vad är det för lucka och handtag i köken?

Parhus 107 och villa 137:
Köksluckor: Vedum Elsa vit, slät
Handtag: Vedum Anemon cc128 Krom 31014

Villa 158:
Köksluckor: Vedum Alice vit, fräst profil
Handtag: Vedum Aster cc128 krom 31013

Kan man välja ett annat kakel och klinker i villa 158 än det som är standard?

Huset kommer att levereras med det kakel och klinker som är standard och dessvärre finns det i detta projekt inte möjlighet att byta till ett annat kakel efter eget tycke och smak. Vi har valt populära kakel- och klinkerplattor som vi vet är hållbara både i kvalitet och stil och där vi kan säkerställa att de kan levereras i stor mängd.

Kan man välja bort handtag i sitt kök om man vill köpa egna?

Tyvärr inte! Men det finns många andra handtag på marknaden med samma mått om man vill byta i framtiden.

Kan man välja att installera en annan braskamin i framtiden om man inte vill välja det som tillval nu?

Allt är möjligt! Det finns ett beviljat bygglov på kaminer, så visst går det! Som boende får man då själv undersöka huruvida man senare behöver göra en bygganmälan hos kommunen och få godkännande från bostadsrättsföreningens styrelse. En kamin innebär en skorsten på taket och därför ska styrelsen godkänna ändringen, speciellt om skorstenen skiljer sig från övriga i projektet.

Kan man välja att byta plats på tex. dusch, kyl och frys, badkar eller altandörrar?

Man kan inte göra några ändringar i den fasta planlösningen.

Kan man göra några tillval/inredningsval i projektet?

I Brf Blåbärsbacken kan man endast välja till braskamin som tillval. Vi har istället valt att höja standarden på övrig inredning i projektet med tex. induktionshäll, rostfria vitvaror och andra val som normalt inte är standard i våra projekt.  

Jag vill måla om väggar eller bygga en platsbyggd hylla innan tillträdet. Kan ni hjälpa mig med det när bygget ändå pågår så det är klart tills jag flyttar in?

Vi på OBOS måste lämna ifrån oss projektet på det vis som är beställt efter grundutförandet. Vi kommer inte göra mindre ”privata” arbeten som sker utanför entreprenaden, då detta kan bli ett frågetecken på garantibesiktningarna efter 2 år. Vill man göra ändringar så rekommenderar vi att man gör ändringarna när man flyttat in, antingen på egen hand eller genom egen hantverkare.

Finns det handdukstork i badrummen?

Ja, det finns som standard i båda badrummen i alla hustyper! Däremot är de av olika fabrikat eftersom hustyperna är av olika byggsystem. Den handdukstork som finns i Parhus 107 och Villa 137 är kromad. Den handdukstork som finns i Villa 158 är vit och lite större.  Anledningen till att hustyperna har olika handdukstorkar beror på att handdukstorken i villa 158 måste uppfylla vissa uppvärmningsbehov i badrummen i just den hustypen.

Jag vill ha en annan köksfläkt och en annan kökslucka, kan ni hjälpa mig att montera det innan jag flyttar in?

Vi måste lämna ifrån oss bostaden enligt det som är avtalat, alltså enligt standard. När ni flyttat in är det fritt fram att ändra husets interiör. 

Kan ni hjälpa mig att måla om väggarna inomhus om jag betalar extra?

Vi lämnar alla bostäder med vitmålade väggar. Vill man måla i en annan färg så kan man göra det när man flyttat in. Det är inget som vi på OBOS kan hjälpa er med, men om man är OBOS-medlem så har man förmånliga priser på målningsarbeten via Sandå, om man inte vill måla själv.

Kan man få duschväggarna omonterade?

Nej, duschväggarna måste monteras för att vi inte ska få en besiktningsanmärkning på slutbesiktningen.

Hatthyllan är streckad på ritningen. Varför?

Det betyder att hatthyllan inte ingår i huset. Att den är streckad betyder att det är den tilltänkta platsen för hatthyllan. Här får ni möjlighet att själva bestämma färg, form och utförande på er klädförvaring.

Kan man förvara saker på vinden?

Vinden är inget regelrätt förvaringsutrymme utan vindsluckan är en inspektionslucka. Vi rekommenderar att man förvarar sina ägodelar i sitt förråd på tomten eller i förvaringsutrymmena i sin bostad.

Vad är det för inredning i garderoberna?

I garderoberna som är från Vedum finns en hylla och en klädstång. Vill man komplettera med lådor eller trådbackar så finns det att köpa hos Vedum.

Hur stora är garderoberna?

De är 60x60cm.

Jag har valt braskamin, vem ansvarar för sotningen?

Sotning inkluderas i bostadsrättsinnehavarens åtaganden. Det framgår i föreningens stadgar. 

Finns det måttsatta ritningar?

Invändiga mått är inte specificerade på ritningarna. Däremot finns utvändiga mått. Kontakta projektgruppen om du vill se din huvudritning.

Vad betyder TL, MC, GV och EL på ritningen?

TL= taklucka. MC= mediacentral. GV= golvvärmeskåp. EL= elskåp.

Är fönstren i badrummen frostade?

Nej de är i klarglas. Om man som boende vill sätta en täckande film på fönstret eller sätta upp annat insynsskydd så går det bra.

Vilken färg har väggarna invändigt?

De är målade vita.

Är det dubbelgips i väggen?

Nej, det är enkelgips. Vill man sätta upp tyngre speglar, tv-skärmar eller skåp så bör man vara noga med att skruva i reglarna. Det finns toppenbra regel- och el-sökare i bygghandeln för en mindre peng som kan vara bra att investera i.

Om tomterna och utemiljö

Hur stor är tomten?

Tomternas storlek varierar från bostad till bostad. Ungefärliga tomtstorlekar publiceras i projektets boväljare. Genom att markera ett hus i boväljaren så kommer tomtstorleken upp till höger i informationen.

Vad har husen för grund?

Parhus 107kvm: gjuten platta på mark
Villa 137kvm: gjuten platta på mark
Villa 158kvm: isolergrund

Husen är av olika byggsystem och har därför olika grunder.

Vad är det för grönt på förrådstaken och ovanpå carport?

Alla förråd och carportar i Brf Blåbärsbacken får någon som kallas för sedum på taken. Kortfattat kallas det för grästak, men egentligen är det en form av växtlighet och inte riktigt gräs så som vi känner det. Sedumtaken är en del av vårt hållbarhetsarbete på OBOS för det har många fördelar. Sedum minskar buller, förbättrar luftkvalitén och hjälper djurlivet. Toppenbra tycker vi!

Vad har min bostad för sol-läge?

Titta på projektets kvartersskiss, den har en norr-pil som kan vägleda dig. Annars rekommenderar vi att man åker ut och tittar på platsen och bildar sig en uppfattning om sitt eget solläge.

Är förråden isolerade?

Ja alla förråd är isolerade.  

Hur stora är förråden till respektive bostad?

Det skiljer sig lite från bostad till bostad då utförandet på förråden är olika. Villorna på 137 kvm har sitt förråd i carporten och får naturligt ett större förråd.  
Parhus 107kvm: ca 4,7 kvm  
Villa 137 kvm: ca 7 kvm i carport
Villa 158 kvm: ca 4,7 kvm

Jag vill installera laddbox till el-bil, går det?

Ja, efter att du flyttat in.  Men du får själv stå för kostnaden för installationen. Eftersom det är en fast installation så behöver du som köpare ansöka om tillstånd hos föreningens styrelse innan installationen.

Hur stor är altanerna i markplan?

De är ca 2,9m x 6m stora. Detta är inklusive eventuella trappsteg som kan behövas för att ansluta till omkringliggande mark.

Har alla hus någon spaljé/insynsskydd vid altanen?

Endast parhusen på 107 kvm har en skiljevägg på altanen mellan de två bostäderna.

Vilken färg har mitt hus exteriört?

Ditt hus har samma färg som på 3D-illustrationerna. I Brf Blåbärsbacken är fasadfärgerna anpassade efter ett gestaltningsprogram som kommunen tog fram i samband med detaljplanen för området och ska följa konceptet hus i natur. Här har husen fasadkulörer i grå, blågrå, grönt och beige kombinerat med fönster i gul ockra och dörrar i rött som blir en trevlig kontrast.

Hur vet jag vad som är gräs, grus och plattsättning på min tomt?

Titta på projektets kvartersskiss. Där finns en teckenförklaring som beskriver marken. Kom ihåg att det kan vara svårt att illustrera skogsmark, vilket kommer förekomma på majoriteten av tomterna i föreningen. Men i regel så har alla bostäder grus på parkeringsplatser på tomtmark, samt en entrégång mot entrédörren som är av markplattor.

Kommer hela min tomt vara gräsmatta?

Nej, hela din tomt kommer inte vara gräsmatta. Brf Blåbärsbacken går under konceptet hus i natur och målsättningen är att bibehålla den naturmark som finns sedan innan på stora delar av tomterna. Därför bör man vara beredd på att delar av sin tomt kommer vara både stock, sten och såklart, blåbärsris.

Hur hög är häcken när jag flyttar in?

Plantorna är sällan högre än 0,5 meter vid plantering och det tar ett tag för dem att växa till sig.

Vad är det för häck som planteras?

Vi brukar välja en häck som är vintergrön, anpassad efter växtzon samt någorlunda snabbväxande. Vanligtvis en Måbär eller liguster. Dock har pandemin resulterat i växtbrist i hela Europa. Vi vet ännu inte om Brf Blåbärsbacken kan påverkas av det längre fram. Beroende på tillgänglighet så kan val av häck ändras. Till ett projekt av den här storleken krävs flera tusentals plantor, häftigt va!

Vilka hus har äppelträd på framsidan?

Endast de friliggande villorna har varsitt äppelträd på framsidan. Ett parhus (21-1001) har även ett litet träd på framsidan för att göra en liten skarv på tomten mer grönskande. Det är inte möjligt att välja bort sitt äppelträd eller få en annan typ av träd. De planteras för att bidra till den biologiska mångfalden och hjälpa våra pollinatörer.

Vilken sorts äppelträd är det?

Just vilken sorts äppelträd det blir är inte upphandlat än. Det beror också på vilken tillgänglighet det finns hos trädleverantören när det är dags för plantering.

Hur stort är äppelträdet när det planteras?

Det vet vi inte exakt. Men vi planterar inte fullvuxna träd utan unga träd som har många blommande levnadsår framför sig. Vi tror verkligen att äppelträden kommer skapa en grönskande och lummig kvartersgata framöver.

Hur många meter bred och lång är gräsmattan? Tex. hur många meter är det från altanen till tomtgräns?

Det är ju väldigt individuellt från tomt till tomt. Storlekarna varierar väldigt. Det är svårt att säga exakt hur många meter som blir gräsmatta. Bäst är det om man åket ut och bildar sig en uppfattning om marken själv. Men i Brf Blåbärsbacken så är stora delar av tomterna naturmark och ska bevaras. Är man intresserad av en bostad i projektet så bör man vara beredd på att man i stor utsträckning har just en skogstomt med stock och sten och blåbärsris.

Hur många parkeringsplatser har min bostad?

Alla bostäder i Brf Blåbärsbacken har minst två parkeringsplatser i anslutning till sin bostad. Villorna på 137kvm har i regel tre parkeringsplatser varav en i carport. Dock finns det ett par undantag där några villor på 137 kvm endast har två parkeringsplatser, varav en i carport. Detta beror på tomtstorlekarna och att den tredje parkeringsplatsen inte fått plats på just den tomten.  Detta gäller lgh 09-1001, 12-1001, 13-1001 och 14-1001. Det syns även på projektets kvartersskiss.  

Varför har bara Villa 137kvm carport? Varför har inte alla bostäder carport?

Alla bostadstyper kan inte ha carport utifrån de bestämmelser som finns i detaljplanen.

Hur hög är öppningen till carporten? Alltså hur hög bil får jag in där?

Öppningen till carporten är ca 2,25m hög.

Vattenutkastare, finns det?

Ja, markerad som VUK på planritningen.

Vad är färdigt när vi flyttar in?

Målsättningen för oss är alltid att allt är nyckelfärdigt och klart när det är dags för tillträde. Vissa delar av byggnationen är dock beroende av klimatet och är det exempelvis extrem torka en sommar så kan det vara svårt att lägga gräsmatta och plantera häck. Flyttar man in vintertid kan det vara så att det inte är möjligt för oss att färdigställa marken. I sådana fall gör vi klart resterande delar när vädret tillåter. I vissa projekt kan det vara så att man flyttar in i etapper och att delar av området fortfarande är under byggnation. Hör av er till projektets kundansvarig om ni har frågor om vad som gäller för just erat hus.

Behöver jag köpa en brevlåda?

Nejdå, det fixar vi år dig! Posten önskar att brevlådor samlas på olika platser för att underlätta utdelningen. Så i Brf Blåbärsbacken kommer brevlådorna att samlas vid ett par utvalda platser.

När….?

När får man titta på sitt hus första gången?

När husen börjar bli klara så bjuder vi in er för att titta på ert hus och mäta. Detta brukar tidigast kunna ske 1-2 månader innan inflytt.

När är det inflytt?

Inflytt i Brf Blåbärsbacken är mellan oktober 2023 och maj 2024. Inflyttningen sker i etapper beroende på när husen levereras från fabrik samt hur lång produktionstid det är för respektive hus.

När får man veta exakt datum för tillträde (inflytt)?

På förhandsavtalet presenteras tillträdet som månad-månad, tex augusti-september. Det betyder att tillträdet kan bli både i augusti som i september, både den första dagen och den sista dagen de månaderna. Senast 3 månader innan inflytt får ni veta det exakta datumet.

När blir ett visningshus klart?

Vi beräknar ett visningshus kan vara klart under våren/sommaren 2023. Till dess finns visningshuset i grannprojektet Brf Valsjöskogen tillgängligt.

Om bostadsrättsföreningen och kostnadskalkylen

Är driftkostnaderna i kostnadskalkylen exakta?

Nej, driftkostnaderna i kostnadskalkylen är uppskattade. Kostnaden för exempelvis el beror helt på hur mycket hushållet förbrukar.

Vad ingår i avgiften?

Avgiften ska täcka föreningens kapitalkostnader, driftkostnader, samfällighetsavgift, revision etc . Varje hushåll behöver utöver det egna avtal för el, vatten, avfall och fiber.

Hur stor är belåningsgraden i föreningen?

Belåningsgraden/kvm finns att utläsa i kostnadskalkylen på sidan för nyckeltal.

Min bank vill se den ekonomiska planen, när är den klar?

Den ekonomiska planen tas inte fram förrän det är dags att skriva upplåtelseavtal. Upplåtelseavtal tecknas ca 3-6 månader innan tillträde. Delge din bankman kostnadskalkylen istället.

Vilka sitter i föreningens styrelse nu?

I föreningens styrelse sitter en representant från OBOS och två externa styrelsemedlemmar med lång erfarenhet av att driva bostadsrättsföreningar.

Hur söker man tillstånd för ändringar hos den byggande styrelsen?

Man skickar ett mail till projekt.sthlm@obos.se. Glöm inte ange lägenhetsnummer och vilket projekt det gäller.

När lämnas föreningen över till de boende?

Föreningen lämnas oftast över ett par månader efter att de sista bostäderna flyttat in. I Brf Blåbärsbacken beräknar vi att vi kan lämna över föreningen under sommaren/hösten 2024.

Är du intresserad av Brf Blåbärsbacken?

Är du intresserad av Brf Blåbärsbacken?

Gå till projektsidan för att läsa mer om bostäderna och området. Här hittar du även kontaktuppgifter och intresseanmälan.

Jag är nyfiken och vill läsa mer!