Dags för samboliv? Vi ger tipsen som gör samboflytten enklare

Att flytta ihop med din partner är en riktigt rolig livsförändring men också en förändring som kräver visst planerande.

1. Har ni dubbla uppsättningar?  

Om ni flyttar från barndomshemmet eller singelbostaden spelar stor roll framför allt i hur många saker ni redan har. Det första som kan vara bra att göra är att se över vad ni har dubbelt av för att inte dubbla uppsättningar porslin ska behöva trängas i köksskåpen. Kom överens om vilka saker som ska tas med till ert gemensamma boende och skänk bort, sälj eller förvara de saker ni inte ska ha. Att bli sambos är också ett stort juridiskt steg så se till att ha koll på vad som står i sambolagen. 

2. Prata ihop er om förväntningar och önskemål innan ni flyttar ihop 

Är dina rutiner synkade med din blivande sambo? Du kanske är en person som älskar att gå upp tidigt på helgen och vill ta vara på dagens alla timmar, men vad gör du om din partner hellre tar sovmorgon och dricker morgonkaffet i flera timmar? Att ha sina olikheter behöver inte vara negativt, utan då kompletterar ni förmodligen varandra också. För att ha lite koll på vad din sambo har planerat i sin kalender kan ni ha en gemensam kalender (fysisk eller digital). I den kan ni även lägga upp ett gemensamt städschema där ni kanske väljer att dela på sysslorna eller städar varannan vecka. Ni kanske upptäcker att en av er tycker att det är rätt avslappnande att dammsuga och att den andra gillar att sortera tvätten. Om det är så, gör då det ni är bäst på. Se till att ha pratat igenom era rutiner och vad ni uppskattar i hemmet. Att göra det redan innan flytten underlättar när ni väl är sambos.  

  • Vilka rutiner är viktigast? Långfrukostar eller snoozemorgon?  
  • Hur ser ni på städning? Är det viktigast att plocka undan efter sig eller att hålla dammtussarna borta?  
  • Matplanering, storhandlare eller ströhandlare? Vilka saker är viktiga att de finns hemma? Kanske kan ni ha en delad inköpslista i telefonen? 

3. Gemensam eller separat ekonomi?  

Tycker du det är trist och kanske lite jobbigt att prata om pengar? Det är vi många som gör men precis som det kan vara bra att prata om förväntningar innan ni flyttar ihop, är det också bra att också ta pengapratet för att undvika tråkiga bråk längre fram. Här finns egentligen inga rätt eller fel, men en sak som är viktig att tänka på är att inte den ena står för alla matinköp och den andra för allt bohag i hemmet. Vid en eventuell separation har den som investerat i mat ingenting kvar till skillnad från den som köpte allt bohag.  

Vissa väljer att dela 50/50 mellan utgifterna medan andra delar upp det procentuellt efter inkomst. Ni väljer det som passar er bäst! Ett tips är att ni kan slå ihop era separata abonnemang till familjeabonnemang och på så sätt komma undan billigare: streamingtjänster, e-böcker, mobil och så vidare. Är det så att någon av er har barn sedan tidigare kan det vara bra att prata ihop er om utgifterna som rör barnet.  

4. Hemförsäkringen gäller er båda 

När ni flyttar ihop bor ni under samma tak och på samma adress. Det innebär då att ni endast behöver en hemförsäkring. Ni behöver alltså inte ha en varsin. Se bara till att registrera att ni är två som bor i bostaden och öka på försäkringsbeloppet om ni har saker av högre värde, exempelvis konst.  

5. Skriv ett samboavtal för en enklare framtid 

Genom att skriva samboavtal kan ni avtala bort vissa delar ur sambolagen, till exempel att vissa möbler inte ska ingå i bodelning eller att det inte ska göras någon bodelning alls om ni separerar eller någon av er dör. Om ni sedan gifter er blir samboavtalet automatiskt ogiltigt. 

6. Glöm inte att flyttanmäla!  

Du vill väl inte missa att få julkortet från mormor eller magasinet du prenumererar på? Gör din flyttanmälan gratis via Skatteverket Folkbokföring innan du ska flytta eller senast en vecka efter att du flyttat. Då gäller din nya adress från den dag du flyttar in. Om du anmäler senare än en vecka efter flytten gäller din nya adress från den dag anmälan kom in till Skatteverket. Bra att veta är att vissa hyresvärdar endast tillåter en kontraktsinnehavare, vilket innebär endast ett namn på dörren. Se till att lägga till C/O adress på den av er som inte har namn på dörren så att posten hamnar rätt. 

 

Medlemsförmåner

  • Trygg-Hansa  
    Ska ni teckna ny hemförsäkring? Med Trygg-Hansa får du som OBOS-medlem 12% rabatt på alla hemförsäkringar. Därefter 10% rabatt per år och upp till 20% i samlingsrabatt.  
  • Hemfrid 
    Har ni svårt att enas om vem som ska ta storstädningen inför jul och sommar? Gör det enkelt och använd din OBOS-förmån hos Hemfrid och få ett skinande rent hem utan bråk.  
  • 24 Storage 
    Har ni dubbelt av möbler och andra saker och som ni inte är riktigt redo för att skiljas ifrån? Som OBOS-medlem får du förmånligt medlemspris via Green Storage.