en tavelvägg bakom en vit soffa

10 anledningar att välja nyproduktion

Har du och din familj bestämt er för att köpa bostad? Härligt! Då återstår bara frågan – vad ska ni välja? Begagnat eller nyproduktion? Om du frågar oss på OBOS säger vi självklart nyproduktion. Att leverera nybyggda hem till nöjda kunder är ju vad vi gör – och vad vi brinner för. Här listar vi våra 10 främsta fördelar med att köpa en nyproducerad bostad.

1. Nyproduktion är nytt – och ditt – från start

Det går inte att bortse från att det är en alldeles speciell känsla att flytta in i ett hem där ingen bott tidigare. Allt är nytt – utifrån och in, från den fasta inredningen till vitvarorna. Och allt är klart när du flyttar in. Oftast står också både uteplats och trädgård färdig att njuta av – men vi sparar alltid det roliga med växtval och planering till dig, så att du får din oas precis som du vill ha den.

2. Du slipper budgivning 

Ingen kan nog förneka att budgivning ofta innebär ett stressmoment, som mattar av guldkanten på det som ska vara den roligaste investeringen du gör i livet. Att köpa en bostad av OBOS innebär att du slipper budgivning och om du dessutom är medlem i OBOS får du välja bostad före de som inte är medlemmar. Rättvist, tryggt och lugnare för nerverna! Och när allt är nytt är sannolikheten betydligt större att du under de första 10-15 åren slipper lägga pengar på utgifter för renovering elller upprustning i bostaden.

En tjej och en kille tittar på en dator

3. Tid och pengar över till annat

En vanlig missuppfattning är att man tror att pengarna bara kommer rasa iväg när man köper nytt. Men när du köper din bostad till ett fast pris, och slipper oförutsedda utgifter, blir det faktiskt lättare för dig att planera din ekonomi och få pengar över till annat. Dessutom är ofta driftskostnaden betydligt lägre i en nyproducerad bostad än i en begagnad. Väljer du dessutom att bo i bostadsrätt slipper du alla tankar på underhåll – och får gott om tid över till roligare saker, även i framtiden.

4. Garanterat välbyggt

På OBOS bygger vi sunda hus för flera generationer och är stolta över att vara en av branschens ledare när det gäller felfria leveranser. Våra smarta byggsystem skapar kvalitetsprodukter som uppfyller alla gällande byggregler och vi väljer inredning och utrustning från välkända varumärken. Allt för att du ska kunna vara säker på att det du ser är det du får: en modern, bekväm bostad där du och din familj kan skapa ert eget drömhem.

En tjej och en kille som arbetar på en OBOS fabrik

5. Ett smart miljöval

En begagnad bostad kan vara lite utav en miljöbov, särskilt om man tittar på sådant som vitvaror och fönster, som ofta är av den äldre varianten och därför drar mer energi. På OBOS använder vi oss av energieffektiva material och vi bygger i trä – det mest miljövänliga byggmaterial som finns. Många av våra projekt erbjuder också alternativ som ytterligare hjälper till att energieffektivisera din bostad, som solceller och Smarta Hem-lösningar. Bra för både din plånbok och för miljön.

6. Ditt hem på dina villkor

När vi drömmer om ett eget hem drömmer vi oftast om just det. Ditt nya hem ska se ut och kännas som din bostad – ingen annans. Därför får våra bostäder en neutral, stilren inredning som bas, så att du kan gå loss och inreda ditt drömhem precis som du vill ha det. Vintage, klassiskt, modernt eller kanske romantiskt? Valet är ditt! Ofta finns också möjligheten att göra tillval innan du flyttar in, all sådan information hittar du i projektets tillvalsbroschyr.

Ett vardagsrum med gröna väggar och en balkong

7. Fritt från flyttstress

När du köper en nyproduktion så är ofta tiden till inflyttning cirka 1-2 år, vilket kan kännas som lång tid. Men det finns många fördelar – en av dem är att du har gott om tid på dig att planera flytten från ditt befintliga hem. Att gå igenom det du har samlat på dig genom åren, välja vad du ska sälja eller behålla, och sedan i lugn och ro planera inredningen till din nya bostad. Våra kundansvariga håller dig uppdaterad om vad som händer under tiden fram till inflytt, och ordnar ofta aktiviteter där du får träffa dina blivande grannar. Även om det är det nya hemmet som är målet tycker vi absolut att du kan luta dig tillbaka och njuta av resan dit också.

8. Nytt attraherar nytt

Ett nytt hem innebär mer än bara ett trevligt tak över huvudet. Området spelar minst lika stor roll när vi väljer var vi ska bo. Och områden där det byggs nyproduktion har stor attraktionskraft, på flera olika nivåer. Till exempel är det vanligare att företag öppnar butiker och annan service och kommuner anlägger nya, fräscha lekparker, skolor och förskolor i ett nyproducerat område.

Två flickor och deras mamma cyklar

9. Nybyggaranda och gemenskap

Vi ska heller inte glömma den där alldeles speciella gemenskapen som uppstår i ett område där alla flyttar in samtidigt. Det är ju ni tillsammans som skapar kvarteret! Ofta är flera av dina grannar i liknande skeden av livet. Ni har mycket gemensamt och det leder ofta till nya kompisar för både barn och vuxna.

Ett barn tittar på ett löv

10. Men amorteringskravet då?

Oroar du dig över skärpta amorteringskrav? Det behöver inte vara så farligt som det låter. Här är vårt allra bästa tips att prata med din bank och ta reda på vad som gäller just för er. Tänk också på att olika banker kan ha lite olika policy, så det kan löna sig att shoppa runt lite… Här hittar du massor av bra information om amorteringskraven.