Man sätter hjälm på barns huvud obos

Ett nytt hem: en investering för framtiden

Från pengar i madrassen – till aktier. Det finns många sätt att hantera sina besparingar på, och vi ska inte lägga oss i vilket som är bäst just för dig. Men så länge du inte är Joakim von Anka med egen penga-pool kan vi bara komma på en enda investering som du faktiskt kan njuta av varje dag i många år framöver: ditt hem.

Smart val på lång sikt

Först och främst: att köpa ett nytt hem är inget snabbt klipp, det är en stor och viktig affär. Inte bara med tanke på pengarna, utan också för att det ofta innebär ett helt nytt liv för hela familjen. Att bryta upp och flytta till något nytt är liksom inget man gör i en handvändning. Men när du väl har hittat ert nya drömhem kan det vara skönt att veta att ett bostadsköp i princip alltid är en god investering – så länge du behåller bostaden tillräckligt länge.

En liten beige soffa i ett vardagsrum

Tillgång och efterfrågan styr

Helt säkra investeringar existerar inte. Börser kan krascha och företag kan gå i konkurs, dessutom kan kriser och katastrofer förändra spelplanen oavsett vilket sätt du väljer att investera på. Men förutom den betryggande historiken kan vi konstatera att prisutvecklingen på bostadsmarknaden, precis som så mycket annat, till stor del styrs av den magiska formeln tillgång och efterfrågan. Och majoriteten av Sveriges kommuner (212 av 290) har fortfarande bostadsbrist, ett problem som inte verkar få någon lösning inom en överskådlig framtid.

En äldre dam hänger upp tavlor på en tavelvägg

Naturligtvis påverkar även konjunkturen och ränteläget bostadspriserna – men, då snackar vi på kortare sikt. Och att flytta till ditt nya hem är ju ett långsiktigt beslut, eller hur?

Påverka mer, eller bara njuta

I jakten på ditt drömhem är det också smart att fundera över om du vill bo i bostadsrätt eller om du vill äga ditt nya hem helt och hållet. Vill du bo bekvämt utan att ensam behöva ta ansvar för tungt underhåll och renoveringar trivs du förmodligen bäst i en bostadsrätt. Vill du själv ta alla beslut, och gillar att fixa, är äganderätten ett bra val för dig. Där kan du dessutom på sikt själv påverka bostadens värde genom renoveringar som höjer standarden på ditt nya hem ytterligare. Undersökningar visar till exempel att en fin och välskött trädgård kan öka en villas värde en hel del. 

Ett grått och modernt kök i en nyproducerad villa

Investera nytt och tryggt

Men när du investerar i ett nyproducerat hem ligger allt vad renoveringar heter i framtiden, oavsett upplåtelseform. Allt är snyggt och fräscht – och redo för familjens nya liv. Och att köpa bostad av oss på OBOS är en trygg affär. Oavsett om du väljer att bo i bostadsrätt eller med äganderätt lämnar vi omfattande garantier: du ser exakt vad som ingår i ditt köp, och vet exakt vad ditt nya hem kostar. Vi gör också allt för att se till att våra bostadsrättsföreningar får en bra start och kan bygga upp en stabil ekonomi. Och skulle någon bostad förbli osåld köper vi denna och står för kostnaderna. Allt för att du ska kunna göra en trygg investering – i ditt och familjens framtida liv. Lycka till!