Illustration av en svan i en liten sjö

Fördelarna med ett Svanenmärkt hem

OBOS bygger Svanenmärkt. Men vad betyder det för dig som kund? Häng med, så ska vi berätta.

Bra för vår miljö

Ett Svanenmärkt hus är ett bra val för miljön. Dels tack vare låg klimatpåverkan – vi på OBOS bygger flera våra hus i trä som både binder koldioxid under hela sin livstid (även i ett färdigt hus) men som också kräver mindre energi vid tillverkningen. Svanenmärkta hus har också en låg energiförbrukning – våra ligger upp till 25% under rekommendationerna i Boverkets byggregler – något som också är bra för din plånbok.

Godkända material

I ett Svanenmärkt hus kan du också vara säker på att alla byggmaterial är utvalda för att innehålla så lite miljö- och hälsoskadliga ämnen som möjligt. Det kan till exempel handla om trä från hållbara skogsbruk, färg som inte får innehålla farliga lösningsmedel, och att se till att kemiska byggprodukter är fria från till exempel ftalater (mjukgörare) och tungmetaller.

Extra bra för din inomhusmiljö

Svanen kontrollerar också att vi bygger fuktsäkert och med bra ventilation. Idag tillbringar vi 80-90% av vår tid inomhus, och många oroar sig för allergier och astma, speciellt hos barn. Ett Svanenmärkt hem är också ett bra val för inomhusmiljön. Det är lätt att tänka att ett nybyggt hus automatiskt medför en bra inomhusmiljö, men det finns skillnader. Studier visar att alla hus som byggs med någon slags miljöstämpel har en bättre inomhusmiljö än de som saknar miljömärkning – men de visar också att inomhusmiljön i Svanenmärkta hus i sin tur är ännu bättre.

Du vet exakt vad du får

När det gäller själva byggprocessen ligger den stora skillnaden just i dokumentationen: i ett Svanenmärkt hus ska du veta exakt vad du får.

Ett hem med låg klimatpåverkan, låg energiförbrukning och en bra inomhusmiljö. Ett hem som är byggt med mer miljövänliga material – som alla är godkända att bygga in i ett Svanenmärkt hus.

Allt detta resulterar i hus som håller i längden, ett Svanenmärkt hem är byggt för att förbli energisnålt och kan behålla sin goda inomhusmiljö under lång tid framöver. Ett hållbart val för framtiden, helt enkelt.

Fyra fördelar med svanen

  1. Energisnåla hem

  2. Bra inomhusmiljö

  3. Bara godkänt byggmaterial används

  4. Ett hållbart val för framtiden