Hur går det till att bygga Svanenmärkt?
Efter ett års arbete fick vi på OBOS vår efterlängtade Svanenlicens. Här berättar hållbarhetskonsult Charlott Malmborg mer om vad det innebär.
41 olika kriterier
För att klara Svanens krav behöver 41 olika kriterier uppfyllas. Det handlar till exempel om att se till att alla material som används i byggprocessen är listade hos Svanen och godkända för att byggas in i ett Svanenmärkt hus. Men också om husets energiförbrukning, inomhusmiljö och dagsljusinsläpp, berättar hållbarhetskonsult Charlott Malmborg.
Det är ett omfattande arbete, men samtidigt enkelt eftersom allt är så svart eller vitt: ett material är antingen godkänt eller inte godkänt. Att få vår grundlicens för Svanen har tagit ungefär ett år, där Svanen har granskat alla våra rutiner och processer, men nu är vi redo.
För miljö och inomhusmiljö
Svanen har funnits sedan 1989 och är ett välkänt varumärke, förmodligen den mest kända miljömärkningen vi har i Sverige. Att jobba med Svanen innebär trygghet i form av att en oberoende tredje part granskar allt vi gör, och ett Svanenmärkt hus är ett bra val för miljön – men också för den som flyttar in i huset, menar Charlott.
– Det är inte minst viktigt med tanke på att en stor del av OBOS kunder är barnfamiljer. Många oroar sig för allergier och astma, och det är lätt att tänka att ett nybyggt hus alltid medför en bra inomhusmiljö. Men det finns faktiskt studier som visar att alla hus som byggs med någon slags miljöstämpel har en bättre inomhusmiljö än genomsnittet, och att inomhusmiljön i Svanenmärkta hus i sin tur är ännu bättre.
Skillnaden ligger i dokumentationen
När det gäller själva byggprocessen har vi på OBOS egentligen inte gjort några större förändringar, säger Charlott.
Den stora skillnaden ligger just i dokumentationen: i ett Svanenmärkt hus ska du veta exakt vad du får. Det ställer också krav på alla våra entreprenörer, om till exempel spacklet tar slut kan man inte springa ut och köpa en vilken tub som helst – det måste vara ett spackel som redan finns listat hos Svanen.
En investering för framtiden
Ett Svanenmärkt hem blir lite dyrare, men för oss på OBOS är det viktigt att hållbarhet inte blir en klassfråga. Därför ser vi över vad vi kan göra för att det inte ska bli så dyrt. Vad kan vi göra för att hålla nere Svanens kostnader? Hur vi kan vässa våra processer och jobba så effektivt som möjligt?
– Vi hoppas också att ännu fler banker ser fördelarna med ett hållbart byggande och att det blir enklare att få förmånliga gröna bolån för den som väljer ett Svanenmärkt hem, säger Charlott. För hon tror att Svanenmärkning av bostäder har framtiden för sig.
– Titta bara på utvecklingen när det gäller mat. Vilka bananer köper du i butiken? För några år sedan var eko inte så efterfrågat, idag säljs knappt några icke-eko bananer.
Varför välja Svanenmärkt?
Den allra största fördelen är att Svanen är det bästa valet för en bra inomhusmiljö. Vi tillbringar trots allt 80-90% av vår tid inomhus idag.