Morgondagens stadsdel på invånarnas villkor
På promenadavstånd från Sigtunas mysiga stadskärna växer något helt nytt fram. Arbetet med Sigtuna stadsängar startade för snart 10 år sedan. Målet var att skapa morgondagens stadsdel på invånarnas villkor, med hållbarheten i fokus, berättar Magdalena Larhed Eriksson, marknads- och kommunikationsansvarig för Sigtuna Stadsängar. Det är rätt så unikt i sig, men än mer unikt är hur projektet engagerat Sigtunaborna genom hela processen.
Visionsstyrd process
När ett bostadsområde blir till i vanliga fall sker det via en traditionell planprocess. Den visionsstyrda processen är olik den traditionella då den ger invånare möjlighet att vara med och utforma stadsdelen, förklarar Magdalena.
– Vi ritade ingenting alls, utan började med en medborgardialog. Vi frågade: hur vill ni ha det? Vad saknar ni idag?
Bara om invånarna säger ja
Ett år av dialog, inklusive en Minecraft-tävling där deltagarna fick designa efter egna visioner –stadsdelens lyxiga livsmedelsbutik har faktiskt inspirerats av det vinnande bidraget – ledde fram till en visionsrapport. Sedan kunde arbetet med detaljplan och gestaltningsprogram börja. Nästan som vanligt, med andra ord. Förutom att kommunen ställde ett krav.
– Man sa ja, ni får bygga – men inte om invånarna säger nej. Rådslag hölls och Sigtunaborna sa ja, efter det drog processen igång, berättar Magdalena.
Ställer krav på hållbarhet i alla aspekter
För att få bygga i Sigtuna stadsängar behöver alla byggherrar följa uppsatta hållbarhetsnivåer i tre steg, där även steg ett ställer betydligt hårdare krav än gällande riktlinjer. Men inte nog med att miljön får sitt. Här får också den sociala hållbarheten ta sin plats, säger Magdalena.
– OBOS och alla andra som bygger här får lägga en viss procent till sociala ändamål. Vi jobbar dels med att stötta initiativet Make a Kid Smile som hjälper barn i Nepal att få gå i skolan – där har vi fått ihop 1 miljon kronor. Men vi jobbar också lokalt med Kvinnojouren i Sigtuna och deras ungdomsprogram för att stävja våld i nära relationer. Små pengar i sammanhanget som kan göra stor skillnad.
Självförsörjande med solenergi
En annan sak som verkligen sticker ut med Sigtuna stadsängar är satsningen på ett närvärmesystem, berättar Magdalena
– Genom stora solcellsparker över parkeringsplatser genereras miljövänlig el som i sin tur driver bergvärmepumpar som sedan gör värme och varmvatten till stadsdelen. Det innebär kortfattat att hela 80% av stadsdelens värme och varmvatten kommer från solen.
Ett fint komplement till gamla Sigtuna
Sigtuna stadsängar börjar ta form, de första boende har redan flyttat in. När allt är klart omkring 2030 kommer stadsdelen att ha cirka 900 bostäder av alla slag, skola, äldreboende, livsmedelsaffär, vårdcentral och apotek, gym och restauranger. Sigtuna stadsängar blir ett komplement till Sigtuna stad, ett område som strävar efter att efterlikna de vackra gamla delarna av Sveriges äldsta stad. De små kvarteren byggs på längden, ut från gatan, samtidigt som små parker, torg och känslan av mysiga gränder förstärker den gammeldags känslan. Här har du nära till allt.
– Sigtuna stadsängar har förutom fokus på hållbarhet en variationsrikedom med högt och lågt, stort och smått. Här ska det vara roligt att gå omkring och hela tiden bli överraskad. Här ser allt definitivt inte likadant ut, säger Magdalena.
Har vi fångat ditt intresse för Brf Honungskupan?
I Brf Honungskupan kommer vi att bygga 53 Svanenmärkta lägenheter i form av ljusa och rymliga tvåor, treor och fyror med alla bekvämligheter och stor variation i planlösningarna.
Gör intresseanmälan härDärför är ett Svanenmärkt boende ett bättre val
I ett Svanenmärkt boende får du extra bra inomhusmiljö. Dessutom är hela projektet byggt i massivt trä, vilket är både energieffektivt och skonsamt mot miljön — samtidigt som det är bra för din plånbok!
Livet i området
Här i Sigtuna stadsängar har du nära till allt. Du har all tänkbar service i kvarteret och befinner dig bara en kort promenad från Sigtunas mysiga stadskärna. Husen är moderna, samtidigt som kvarterets små parker, gränder och torg för tankarna till det gamla Sigtuna.
Ett hållbart kvarter att trivas i
Husen i Brf Honungskupan får ett perfekt läge i området, och de placeras som ett u vilket bildar en grön och skön innegård som i sin tur vetter ut mot en öppen yta. Här kommer både finnas plats för odling och sköna sittplatser för trevliga fikastunder med grannarna.