Hoppa till innehåll

OBOS bostäder i Brobyholm – del av världsunikt projekt

I Brobyholm, strax utanför Strängnäs, där OBOS planerar 100 bostäder, kommer det vara möjligt att ansluta hushållets alla digitala enheter och vitvaror och apparater till en och samma app. Dessutom ska enheterna kommunicera med grannarnas – allt för att spara så mycket energi och kostnader som möjligt. Projektet blir ett av de första i världen i sitt slag.

Publicerad:
torsdag 9 november 2023

De nya energismarta, högteknologiska initiativen är resultatet av ett samarbete mellan ABB, Samsung, S Property Group, OBOS, Clean Watts och SMA. För OBOS del innebär partnerskapet bland annat att man kommer bygga 100 rad- och parhus där tekniken kan användas.  
- Ända sedan starten av OBOS 1929 har vårt primära uppdrag varit att erbjuda fantastiska hem till våra 550 000 medlemmar. Att ständigt förnya oss är viktigt för OBOS utveckling. Därför är vi så glada över att vara en partner till Brobyholmsprojektet, där vi tillsammans sätter en helt ny standard som minskar miljöpåverkan på ett, för de boendes del, enkelt, roligt och bekvämt sätt, säger Malin Svensson, VD på OBOS Kärnhem.  

Den nya tekniken är implementerad och demonstreras nu i ett av OBOS visningshus i Åkersberga. I och med det får OBOS och övriga samarbetspartners möjlighet att låta olika intressegrupper prova på användarupplevelsen till dess att bostäderna i Brobyholm står klara.  
- Det här är ett viktigt led mot OBOS mål att minska koldioxidutsläppen till 2026. Det handlar dels om att minska utsläppen i själva byggprocessen, men vi måste också förändra driften av våra bostäder för att nå dit. Här kan vi dessutom göra det på ett sätt som ökar samverkan mellan grannar och förstärker livet mellan husen, säger Malin Svensson.   

Fakta   

Brobyholm är en samhällsvision från det svenska investerings-, innovations- och fastighetsbolaget S Property Group. Projektet är ett partnerskap inte bara med teknikjättarna ABB och Samsung, utan även med den skandinaviska bostadsutvecklaren OBOS, portugisiska CleanWatts, SMA, en global marknadsledare inom sol- och lagringssystem och leverantör av intelligent energihantering och e-laddningslösningar, och Tre Sverige, den globala mobiloperatören som levererar 5G till platsen. I Brobyholm kommer det att finnas 500 enfamiljshus till försäljning och några för uthyrning, med en potentiell framtida expansion av området till 2000 förväntade bostäder.

  • Ett av världens smartaste bostadsområde i närheten av Stockholm kommer att generera, dela och optimera energi för att minska elräkningarna och erbjuda ett hållbart, modernt boende 
  • De första bostäderna som integrerar ett heltäckande utbud av smarta hushållsapparater, enheter som persienner och HVAC, samt solenergisystem och laddning av elfordon (EV) i en enda app 
  • Det energismarta samhället kommer att använda teknik för smarta hem, energihantering och energidelning för att bli självförsörjande, energikostnads- och koldioxidneutralt 

Relaterade

Myresjöhus husmodell Morgondagg.

Myresjöhus starkaste småhusvarumärket

Myresjöhus är det starkaste småhusvarumärket med störst varumärkeskännedom- och styrka (Brand Equity) i Sverige. Detta enligt en färsk undersökning från marknadsanalysföretaget Prognoscentret.
Portrettbilde av konsernsjefen

Högt bostadsbyggande i utmanande tider

Under första halvåret påbörjades bygget av 1 964 bostäder, vilket är 4,6 procent fler än samma period 2021. Totalt har OBOS nu 6 272 bostäder under uppförande, vilket är 10,5 procent fler än vid samma tidpunkt förra året. OBOS har över 8 300 bostäder under uppförande, inklusive ägandet i Solon och minoritetsandelar i samarbetsprojekt.