Hoppa till innehåll

OBOS bygger trädgårdsstad i Marieberg med 200 bostäder

OBOS har förvärvat mark i Marieberg, ett attraktivt område med goda förbindelser till Örebro centrum och närhet till den externa handelsplatsen. Här planeras utvecklingen av en trädgårdsstad med cirka 200 bostäder i blandade upplåtelseformer. Det står klart efter en affärsuppgörelse mellan OBOS och Örebrotravet.

Publicerad:
måndag 7 oktober 2024

- Örebrotravet är mycket nöjda med denna affärsuppgörelse. Att tillsammans med OBOS få utveckla Mariebergsområdet där bostäder och grönområden i framtiden samsas med en attraktiv travbana är mycket viktigt för oss. För vår del innebär det också att vi nu bättre kan möta de krav och behov som vi står inför, för att kunna utveckla arenan för både aktiva och besökare, säger Fredrik Askhem ordförande i Örebro travsällskap.

Genom konceptet trädgårdsstad utvecklar OBOS bostäder och områden som ska vara ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbara. Här erbjuds till exempel olika upplåtelseformer, miljöcertifierade bostäder, gröna miljöer och blandad bebyggelse för alla skeenden i livet.

- Med förvärvet av marken i Marieberg tar OBOS ännu ett steg i vår strävan att skapa levande och inkluderande bostadsområden. Genom att erbjuda en blandning av bostadstyper och upplåtelseformer säkerställer vi att området blir tillgängligt för många, oavsett livssituation, säger Joakim Henriksson, vd OBOS Sverige.

Trädgårdsstad med fokus hållbarhet

OBOS kommer bland annat att fokusera på att skapa gemensamma ytor och mötesplatser som uppmuntrar social interaktion och skapar trygghet. ”Livet mellan husen” är centralt i designfilosofin, och målet är att skapa en levande och trygg miljö där människor kan mötas och umgås. Stor vikt kommer också att läggas på att skapa ett hållbart bostadsområde.

- För oss är hållbarhet inte bara ett mål, utan en grundläggande del av vår verksamhet. I Marieberg kommer vi att fokusera på energieffektiva och miljöcertifierade bostäder, säger Joakim Henriksson.

Detaljplanen för Marieberg förväntas vara klar under 2026, med förväntad byggstart kort därefter.

Relaterade

Nödbostad byggd av OBOS

OBOS nödbostad - hem för människor i kris

I en värld där antalet krigs- och krisdrabbade områden ökar, växer också behovet av nödbostäder för människor på flykt – inte minst i Europa. Som en av Norge och Sveriges ledande bostadsutvecklare kan vi på OBOS bidra med det vi gör bäst: trygga bostäder som ger fler människor tak över huvudet. Först ut att få en nödbostad är åtta familjer i Ukraina.

OBOS bostäder i Brobyholm – del av världsunikt projekt

I Brobyholm, strax utanför Strängnäs, där OBOS planerar 100 bostäder, kommer det vara möjligt att ansluta hushållets alla digitala enheter och vitvaror och apparater till en och samma app. Dessutom ska enheterna kommunicera med grannarnas – allt för att spara så mycket energi och kostnader som möjligt. Projektet blir ett av de första i världen i sitt slag.