Sagas räkneexempel

Trots att läraren Saga har fast jobb och sparade pengar har hon knappt råd att köpa en enda ny bostad i storstäderna. Men med OBOS Deläga får hon råd. Hur fungerar OBOS Deläga och hur mycket behöver hon i kontantinsats och bolån?

Det finns framförallt två hinder som gör att många inte får plats på bostadsmarknaden idag: kontantinsatsen på 15 procent av bostadens pris och det faktum att du kan låna maximalt fem gånger bruttoårsinkomsten.

Med OBOS Deläga köper du minst halva bostaden och betalar ett månadsbelopp till OBOS för den delen du inte äger. Detta minskar kontantinsatsen avsevärt.

Men vad innebär det i praktiken? OBOS Nya Hems försäljningschef Gunilla Slättås ger oss ett exempel:
– Saga jobbar som lärare och bor i Stockholm med en månadsinkomst på cirka 37.000kr. Med nuvarande bolånetak på 15 procent innebär det att hon kan låna upp till cirka 2 miljoner kronor. Detta förutsatt att hon har en stabil fast inkomst samt kan visa banken att hon har betalningsförmåga. Tillsammans med OBOS Deläga fördubblas hennes köpförmåga plus att tiden det skulle ta att spara ihop till kontantinsatsen halveras.

Prislappen med OBOS Deläga på 1 rum och kök på 25 kvadratmeter

Prislappen med OBOS Deläga på 1 rum och kök på 25 kvadratmeter

Med OBOS Deläga kan Saga köpa en nyproducerad OBOS bostad som kostar cirka 2 miljoner kronor, där Saga äger 50% och OBOS äger 50%.

Sagas månatliga boendeutgifter:

  1. Kontantinsats på 50% (av 15% av bostadens pris): 150 000 kr

  2. Lån på 50% (av bostadens pris 85%): 850 000 kr

  3. Månadsbelopp till OBOS (samäganderättsavgift): 3800 kr/mån

  4. Månadsavgift till bostadsrättsföreningen: 2000 kr/mån

  5. Räntekostnad efter skattereduktion beräknad på 4,27% ränta maj 2023: 2100 kr/mån

  6. Amortering (2%): 1400 kr/mån

  7. Totalt: 9300 kr/mån (inkl. amortering/sparande 1400kr/mån)

Köp halva, bo i hela med OBOS Deläga

Köp halva, bo i hela med OBOS Deläga

Är du ny på bostadsmarknaden eller behöver en nystart mitt i livet? Med OBOS Deläga får nu fler chansen att uppleva den trygghet det innebär att äga sitt eget hem. – Vi vill göra vägen till bostadsdrömmen lite kortare, säger Cattis Carlén, affärsansvarig för OBOS Deläga.

Jag vill veta mer