Köpte egen bostad – tack vare unik boendeform

Ali Reza kom till Sverige från Afghanistan 2015. Sedan dess har han saknat ett eget hem. Genom OBOS Deläga får han äntligen den trygghet en egen bostad ger. – Det känns fantastiskt, säger han.

Ali Reza kom till Sverige utan någonting. Ägodelarna han valt att ta med sig förlorade han under flykten från Afghanistan. De första åren i sitt nya hemland präglades av en rad olika tillfälliga boenden, att aldrig veta hur länge han skulle få bo kvar på varje ställe skapade oro och osäkerhet.

– Det var en svår situation och man kände sig inte trygg någonstans, säger han.

Längtar efter ett eget hem

Idag är situationen annorlunda, sedan ett par år är han inneboende hos en familj på Värmdö som betytt mycket och hjälpt honom in i det svenska samhället. Men med de begränsningar ett rum på sex kvadratmeter innebär är längtan efter ett eget hem stor.

– Jag saknar ett hem där jag kan göra vad jag vill. Ett hem där mina vänner kan hälsa på när som helst och vi kan laga mat och lyssna på musik, säger han.

Utan OBOS Deläga hade jag aldrig haft möjlighet att komma in på bostadsmarknaden. Ali Reza, som genom OBOS Deläga fått möjlighet att köpa lägenhet i kvarteret Elverkshuset i centrala Nacka.

Lönen räckte inte

Även om han varje månad har sparat 10 000 kronor från lönen som målare har bostadsdrömmen känts avlägsen med höga bostadspriser och en stigande ränta. Istället började han fundera på att försöka få tag på en hyresrätt eller att försöka köpa en lägenhet tillsammans med vänner.

Lyckan blev att familjen han är inneboende hos kände till bostadsutvecklaren OBOS och boendeformen OBOS Deläga. OBOS är även en medlemsorganisation där alla medlemmar har förtur till de bostadsprojekt som planeras. Med OBOS Deläga är det möjligt att köpa halva lägenheten men bo i hela, för resterande del av bostaden betalar man ett månadsbelopp till OBOS. En gång per år är det sedan möjligt att öka sitt ägande av bostaden med målet att äga den helt inom tio år.

 

Bygget av kvarteret Ampere i Nacka startade i januari.

Drömmen infriades med OBOS Deläga

Ali Reza blev medlem i OBOS. När han sedan fick höra att företaget skulle bygga kvarteret Elverkshuset i centrala Nacka, med cirka 330 moderna lägenheter, anmälde han sitt intresse för en bostad genom OBOS Deläga. Läget mellan Värmdö och centrala Stockholm beskriver han som perfekt.

– Det är på den sidan av stan jag känner mig hemma. Samtidigt är det bra kommunikationer vilket är viktigt då jag ofta jobbar inne i stan, säger han.

Nu väntar han på att bostaden ska bli klar och han ska få flytta in i tvåan på 40 kvadrat.

– Utan OBOS Deläga hade jag aldrig haft möjlighet att komma in på bostadsmarknaden, säger han.

Målaren inreder med färg

Även om inflytt är en bit bort, i början av 2025, finns redan mycket tankar och idéer om hur det nya hemmet ska inredas. Att sätta sin egen prägel på bostaden är viktigt. Bland annat funderar han på bästa sättet att få till en bra placering för tv:n och att kanske sätta upp en ribbvägg någonstans.

– Sen gillar jag också mycket färg och vill gärna tapetsera med någon mönstrad tapet, säger han.

Byggandet av lägenheterna började i januari i år. Ali Reza är ibland där och kikar hur det fortlöper.

– Jag tror fortfarande att det är en dröm. Jag är så taggad på att flytta in och jag hoppas bara att de blir klara så fort som möjligt, säger han och ler.

Bostadsdrömmen är snart verklighet.