två tjejer i motsatta lag springer med en boll på fotbollsplan

Trots coronakrisen - OBOS står fast vid sponsoravtal

Bostadsutvecklaren Obos kommer att betala ut sponsorpengar till föreningarna i elitfotbollens högsta serier, trots att säsongerna inte kunnat starta som planerat. Obos sponsrar Obos Damallsvenskan, Allsvenskan, Elitettan och Superettan.

I år går Obos in som partner till Allsvenskan och Superettan, utöver de tidigare engagemangen som namnsponsor till Obos Damallsvenskan och partner till Elitettan. Sammanlagt bidrar bostadsutvecklaren med drygt 80 miljoner kronor över fem år. Även elitfotbollens övriga sponsorer har meddelat att de står fast vid sina avtal.

Sponsorpengar är den näst största intäktskällan för de allsvenska föreningarna, visar två rapporter från revisionsbyrån EY. För klubbarna i Obos Damallsvenskan stod sponsorerna 2018 för 43 procent av de totala intäkterna, för herrarna var motsvarande siffra 24 procent. I båda fallen genererade sponsorer större intäkter än publiken.

För att hela Sverige ska leva behövs livskraftiga idrottsföreningar. Därför vill vi vädja till de många företag i landet som nu ser över möjliga besparingsåtgärder att fundera över hur ni kan fortsätta stötta de lokala föreningarna även i dessa svåra tider, säger Daniel Kjørberg Siraj.

Regeringens beslut om att med hänvisning till smittskydd förbjuda arrangemang med över 500 personer (senare sänkt till 50 personer), har gjort att elitfotbollen beslutat att skjuta upp säsongsstarterna. För flera föreningar riskerar uteblivna intäkter att ställa till med ekonomiska problem, då lönekostnaderna är konstanta.

Regeringen har beslutat att skjuta till en miljard kronor till kultur och idrott till följd av coronavirusets effekter.

För mer information, kontakta:
Ulrika Liiv, hållbarhets- och kommunikationschef OBOS Sverige
Tel: 010-434 17 82
ulrika.liiv@obos.se

För pressbilder se OBOS pressrum på Mynewsdesk.

Källor:
EY:s rapport ”Hur mår svensk elitdamfotboll?
EY:s rapport ”Hur mår svensk elitfotboll?
Regeringens pressmeddelande En miljard kronor till kultur och idrott till följd av coronavirusets effekter