Arkitekten berättar om Ampere: En byggnad ritad med omsorg

Vi träffade en av arkitekterna bakom Ampere, Jonas Björkman på Arkipol, för att prata mer om husets utformning. Arkitektbyrån började jobba med projektet 2019, och nu är huset under uppbyggnad. De första boende beräknas flytta in vid årsskiftet 2024/2025.

Först och främst, vad är det som gör Ampere unikt?

  • Läget inte minst! Tidigare låg Nacka Elverk här, och det är därifrån namnet kommer. Ampere är en del av projektet Nya gatan, där det blir en tät stadsbebyggelse på ett sätt som är nytt för Nacka. Det kuperade området har gett tuffa förutsättningar, men det är också det som bidragit till byggnadens unika karaktär.

Berätta mer, hur har omgivningen påverkat utformningen av huset?

  • Här följer byggnadshöjden terrängen, därför trappar taket ner i tre nivåer mot vattnet. Ändarna på huset smalnar av för att möta grannhuset. Det gör att lägenheternas utformning varierar en hel del. Vi har lokalen längst ner, vindslägenheter, takterrasser (bland annat en stor gemensam för föreningen) och hörnlägenheter med vyer åt flera håll.

Ja, hur har ni tänkt kring utsikten?

  • En del av bostäderna får balkonger som sitter spektakulärt mot Järlasjön, på utsidan av kvarteret och mot gångstråket. Andra vetter mot grannföreningens innergård och erbjuder en lugnare vy. Eftersom huset är smalt får alla lägenheter mycket fasadyta – vilket ger mycket fönster och ljusinsläpp.

Huset får en tegelfasad. Berätta mer!

  • Ja, själva fasaden tycker jag är en höjdpunkt i sig. Tegel ger ett gediget intryck. Längst ner mot torget har vi en mönstermurad sockel som skiljer sig från resten av byggnaden. Över de flesta fönster är det så kallade rullskift. Här ligger en balk som vi gjort synlig genom att lägga tegelstenarna på höjden. Allt som allt hoppas vi att det ger ett intryck av omsorgsfull detaljering, likt ett äldre tegelhus.

Vilken känsla hoppas du att de boende möts av här?

  • När jag tittar på projektet känns det elegant – ett smalt hus med den höga lokalen längst ner i byggnaden, tillsammans med tegelfasaden, balkongerna och fönstren. Jag hoppas de boende kommer uppleva att hela huset är genomtänkt och hantverksmässigt utfört.