Egen identitet i ett småskaligt och trivsamt format

Brf Gulsparven blir ett härligt, småskaligt bostadsområde med bra läge i trevliga Stångby, bara fyra minuter med Pågatåget från Lund. Men hur kommer det sig att området ser det ut som det gör? Här berättar arkitekten Gunilla Svensson om tankarna bakom området.

Mångfacetterad inspiration

Med blandad bebyggelse i en egen stil och närhet till både stadsliv och naturupplevelser blir Brf Gulsparven något alldeles extra. Och inspirationen kommer från Stångbys gamla bebyggelse, berättar Gunilla Svensson, arkitekten bakom området.

När vi började planera för projektet insåg vi att den gamla bebyggelsen i Stångby är oerhört mångfacetterad, med en grön och lummig småskalighet. Det här lät vi oss inspireras av i arbetet med Brf Gulsparven.

Grönt och skönt med småstadskaraktär

Brf Gulsparven består av två kvarter med stort fokus på möjligheten att njuta av utelivet, både på den gemensamma innergården och på bostädernas egna uteplatser. En fin kombination av socialt och privat, menar Gunilla.

Just att skapa de öppna gårdarna var lite utav en utmaning här. Vi fick pussla en hel del för att få ihop det, men det var det värt, med tanke på hur de stora sociala ytorna bidrar till kvarterets karaktär.

Här spelar också grönskan en stor roll, berättar Gunilla. Målet är att Brf Gulsparven ska kunna ståta med gröna kvaliteter året om, från de första vårlökarna till vackert vintergröna växter.

Här ser vi framför oss ett lummigt, grönt kvarter som förändras i takt med årstiderna.

handritad illustration av brf gulsparven västra kvarteret

Raka motsatsen till monotont

Husens placering, deras varierande takvinklar och fasadernas olika kulörer som ändå samsas fint med varandra bidrar också till den trivsamma, småskaliga känslan, förklarar Gunilla.

Det handlar om att bryta ner skalan på området, att bryta upp monotonin och ge kvarteret liv. Småskaligheten är dels något som Lunds kommun har som ambitioner och önskemål om i detaljplanen, men det är också till nytta för dig som flyttar in här eftersom det stärker identiteten för det egna hemmet. Här kan du enkelt säga ”i det gröna huset bor jag”.

Genomtänkta hem för de flesta smaker
Här bjuds vi på bostäder för de flesta smaker. Gunilla berättar att husens design utgår ifrån omtyckta modeller som byggts tidigare, med extra omsorg om några viktiga detaljer.

 
Radhus om 126 kvm

Att alla bostäder har sin entré från gatan gör adressen väldigt tydlig – det är ju så tråkigt att inte veta vart man ska gå. Vi har också sett till att planlösningarna är effektiva, att skapa större rum så att inte för mycket yta går åt till kommunikation. Genomsikten i hallen är också viktig, att mötas av ljus och kunna titta ut, och fönstersättningen tycker jag också vi lyckats fint med här.

Så, vem tror då Gunilla kommer att trivas bäst här?

Oj, alla möjliga! Barnfamiljerna förstås, gården erbjuder ju bra ytor när man har barn. Men jag tror också att de lite äldre som kanske bor i villa i Stångby med omnejd idag kan komma att trivas här. Det här är ett val som passar väldigt många.

Bäst med Brf Gulsparven...

Småskaligheten och den tydliga identiteten, härliga kvarter med bostäder som passar många. Här finns plats både för det privata och det sociala i livet.

Är du intresserad av Brf Gulsparven?

Är du intresserad av Brf Gulsparven?

Gå till projektet för att läsa mer om bostäderna och området. Här hittar du även kontaktuppgifter och intresseanmälan.

Jag är nyfiken och vill läsa mer