Föredrar du skogens sus eller vattnets brus?

Mår du också bra av sköna skogspromenader, eller kanske av mer fart och fläkt på joggingrundan eller i mountainbikespåret? Eller tillhör du dem som trivs allra bäst i närheten av vatten? Oavsett vilket: här i Brf Susvinden har du kommit helt rätt.

Där vi känner oss hemma

Redan på 1700-talet menade den franske filosofen Jean-Jaques Rousseau att civilisationen hade fördärvat människan. Han hade nog inte uppskattat hur våra liv ser ut idag. Vi stressar. Många av oss har stillasittande jobb, vi hanterar mängder av information och vistas i miljöer som ställer höga krav på ständig uppmärksamhet.

Allt detta påverkar hur vi mår. Och att naturen är bra för vår hälsa har hävdats sedan lång tid tillbaka, även om de positiva effekterna i sig har varit svårare att bevisa. Men på senare tid har en hel del forskning gjorts på ämnet – och resultaten talar sitt tydliga språk. Naturen gör oss gott – och allra bäst verkar vi må när vi vistas i natur som vi känner oss hemma i.

1 av 2

Många vill bo vid vattnet

Omkring hälften av alla svenskar bor mindre än en mil från vattnet, och att vi människor gärna bor nära hav och sjöar är ingen ny företeelse. Enligt vissa psykologer och antropologer kan vår fascination för vatten förklaras med att våra avlägsna förfäder föredrog kusten. Där fanns det gott om föda och sikten var fri vilket gjorde att eventuella besök av fienden tidigt kunde upptäckas. Idag består besöken istället av trevliga grannar och vänner som vill säga hej över en kopp kaffe.

Härliga hav eller sagolika sjöar – oavsett vad du föredrar är vattnet en alldeles ypperlig plats för avkoppling. Här kan du låta tankarna simma runt i det fria, för att sedan håva in och sortera dem. Men vattnet är även en perfekt samlingsplats för familjen, med fullt av saker att hitta på för både stora och små.

Vatten gör oss lyckligare

Att bo vid vattnet har även många psykologiska fördelar. I dagens stressiga samhälle fungerar vattnet som en lugnande oas att komma hem till. Enligt Maria Albin, Professor i arbets- och miljömedicin vid Institutet för miljömedicin på Karolinska Institutet, upplever vi att vi mår bättre och blir lyckligare av att bo nära vatten.

Närheten till vattenområden får oss dessutom att aktivera oss fysiskt och leder till fler sociala möten mellan människor. Som den där fikastunden i vårsolen, när du och de andra i området hjälps åt att städa stranden eller förbereder era båtar inför sommarens äventyr.

1 av 2

Skogen får oss att må bättre

Att bo nära skogen spelar också stor roll för vår livskvalitet, vårt välbefinnande och vår hälsa. En ny studie från Stanfords universitet visar till exempel att risken för grubbel och negativa tankar om oss själva minskar när vi befinner oss i naturen.

Studier som gjorts vid Umeå universitet och SLU visar att personer med utmattningsdepression mår bättre av att vara ute i naturen. Men också att friska, men stressade, personer blir lugnare. 40 minuter i skogen räcker för att både puls och blodtryck ska gå ner. Att en skogspromenad eller en joggingrunda innebär fysisk aktivitet är förstås också bra för hälsan, liksom en hälsosam dos naturligt dagsljus – inte minst under de mörkare månaderna. Men det verkar faktiskt som om själva naturupplevelsen är nyckeln till välmående.

1 av 4

Om du så bara sitter på en stubbe

Att skogsbada, alltså att i lugn och ro låta kroppens alla sinnen få bada i intryck från skogens atmosfär, har blivit trendigt och effekterna får stöd i en engelsk studie från University of Exeter. Där jämfördes nämligen en grupp personer som vistades ute i naturen i minst 120 minuter under en vecka med en annan grupp som inte gjorde det.

Personerna som varit ute upplevde sig må mycket bättre än de andra – oavsett tidigare hälsostatus. Därför tror inte forskarna att effekterna kan förklaras med att personer med en bättre hälsa rör sig mer i naturen. Vi mår helt enkelt bra av att vistas i naturen, även utan att röra på oss alls.

Här behöver du inte välja

Oavsett om du, som en viss artist, trivs bäst i öppna landskap eller om du föredrar skogens lugn och ro – här har du kommit helt rätt. Brf Susvinden får ett kanonläge i gröna, sköna Snurrom. Här kan du njuta av en aktiv fritid i skogen och vid vattnet. Året om. Välkommen!

1 av 2

Visste du att…

Mer än hälften av Sveriges totala landyta är täckt av skog.

Men vi har också drygt 100 000 sjöar som är större än en hektar.

Smålands landskapsträd är enen, vars sega och väldoftande trä ofta används till slöjdarbeten. Både enbär och enris är populära smaksättare, men egentligen är enbären inte alls några bär, utan kottar.

Här bor du nära det glittrande havet, Kalmarsund, närmare bestämt.

1 av 3

Naturnjut och svalkande dopp

En kort cykeltur bort bjuder Horsö-Värsnäs naturreservat på härligt uteliv bland många mycket gamla ekar och sällsynta arter av både insekter och växter av olika slag. Allra närmast, på halvön Värsnäs, finns också ett belyst motionsspår, liksom både en vanlig badplats och ett naturistbad. Vill du variera dina dopp ytterligare har du heller inte långt till Norrlidsbadet.

Full fart i Snurrom Bike Park

Vill du ha lite mer action än att bara promenera, eller sitta på en stubbe och filosofera? Inga problem, bara ett par hundra meter hemifrån hittar du Kalmars nya mountainbikebana. Banan är cirka fyra kilometer lång och har hinder anpassade både för barn och vuxna. Här finns även grillplats och möjlighet att sitta ned och ta en fika.

 

Är du intresserad av Brf Susvinden?

Är du intresserad av Brf Susvinden?

Gå till projektsidan för att läsa mer om bostäderna och området. Här hittar du även kontaktuppgifter och intresseanmälan.

Jag är nyfiken och vill läsa mer!