Så sparar du (ännu mer) energi i ditt nya hem

När du väljer att en bostad från OBOS har du redan där gjort ett smart val för din framtida energiförbrukning. Ett nybyggt hem gör nämligen av med mycket mindre energi än en äldre bostad. Men vad mer kan du göra för att hålla driftskostnaderna nere? Här är våra tips.

Nybyggd bostad = bättre energiklass  

Alla nyproducerade bostäder gör av med mindre energi, mycket tack vare att tekniken går framåt – men också för att det idag ställs krav på vilken energiprestanda ett nybyggt hus ska ha. Det här deklareras i olika energiklasser. Idag måste ett nybyggt hem hålla minst energiklass C, medan en äldre villa ofta hamnar i E, eller värre…  

Duscha lagom  

Ett normalt badkar rymmer 150 liter vatten, så det lönar sig alltid att ta en kortare dusch istället för ett bad. Men vad är då en kortare dusch? Fem minuter istället för en kvart kan spara ända upp till 1000 kWh per år. Och droppar någon kran, se till att täta bums. En sådan kan nämligen förbruka energi motsvarande 1000 kronor i elkostnad per år. Många droppar små, helt enkelt.

Laga mat smart  

Visste du att det bara går åt en tredjedel av energin när du kokar med locket på? Vatten är smartast att kocka upp i vattenkokare, det kräver mindre. Du kan också utnyttja eftervärmen genom att stänga av ugnen eller spisen några minuter innan maten är färdig. Om du ska tina fryst mat: gör det i kylen – då kan kylen dra nytta av kylan från maten. Av motsatt anledning: låt varm mat svalna innan du ställer in den i kylskåpet.  

Se upp för stand-by 

Ofta är det bäst att stänga av tv, dator och annan elektronik helt – särskilt om du har äldre produkter. Ha en grendosa med strömbrytare så kan du snabbt stänga av allt. Och dra ur laddare som inte används, de kan fortfarande dra lite ström om de sitter kvar i eluttaget.  

Ta tempen på temperaturen  

Hur varmt är behöver du ha hemma? 20°C är rätt lagom i vardagsrummet – men många har mycket mer. Kolla även temperaturen i sovrummet, lite svalare gör ofta att du sover bättre. Varje grad motsvarar ca 5% av värmeanvändningen. Och se till att luftflödet är fritt kring radiatorerna – att inte gardiner, sängar eller soffa hindrar dem från att jobba effektivt. 

Låt LED leda vägen 

Har du fortfarande gammaldags glödlampor kvar någonstans? Se till att byta ut dem! En LED-lampa håller upp till 40 gånger längre än en glödlampa och använder ungefär en femtedel så mycket el. Med dimmers kan du dra ner ljusstyrkan och både spara in på energi och höja mysfaktorn. Har du utebelysning kan du antingen installera en skymningssensor som släcker lamporna när är det är tillräckligt ljust ute, eller en rörelsevakt som tänder belysningen när någon närmar sig den.  

Medlemmar sparar mer  

Är du inte redan OBOS-medlem är ett hett tips att bli det redan idag. Förutom att du får förtur till din framtida drömbostad, får du mängder av erbjudanden som både sparar pengar och gör väntan finns det drömbostaden roligare. Till exempel kan du sänka elräkningen med ett av Sveriges bästa medlemsavtal på el hos Fortum och köpa eller leasa solceller med rabatt hos Otovo.  

Här hittar du energieffektiva bostäder i hela Sverige. Välkommen hem!