Möt världsmästarna som också är grannar i ett OBOS-kvarter

Innebandymästarna Emil Johansson och Alexander Galante Carlström är grannar i ett OBOS-kvarter i Falun. Vi träffade dem för att prata om kärleken till sporten och vad hemmet betyder för idrottskarriären. Och hur är det egentligen att bo dörr i dörr med sin lagkamrat?

En trygg och bekväm plats att trivas på

Emil Johansson och Alexander Galante Carlström är inte bara lagkamrater i IBF Falun och i Svenska Superligan – de bor grannar i Lilla Källviken, en ny stadsdel strax utanför Falun. Här har OBOS byggt flera kvarter och för två år sedan flyttade de båda spelarna in i nyproducerade villor. Att det blev husen precis bredvid varandra var en slump.

"För mig och min familj var det här det perfekta huset, med en trädgård i precis lagom storlek. Klippa gräset tar bara 5–10 minuter, berättar Alexander och skrattar lite, så man behöver inte slita så mycket. Det är också betryggande att kunna komma hem och fokusera på sin familj och inte behöva hantera problem som kan uppstå i ett gammalt hus."

Emil betonar också vikten av att trivas hemma för att kunna prestera bra i idrotten, och understryker hur smidigt det är med ett nyproducerat hem när en stor del av tiden slukas upp av träningar och matcher. Båda har dessutom barn i samma ålder och kan hjälpas åt när något krånglar. 

"Det blir mycket spontanlek – det är bara att öppna upp altandörren så har vi lekytan utanför. Och så kan vi samåka till träningar och matcher."

Utrymme för avkoppling och aktiviteter

Tidigare i karriären var det en annan typ av uppladdning hemma inför en match. Då var det noggranna rutiner, rätt musik och återhämtning på schemat. Nu kantas livet av mer vardag, och det är full fart med barnen.

"Det är lego som ska byggas och en docka som ska kammas, berättar Alex. Har vi vunnit brukar barnen vilja veta hur många mål jag gjort. Har vi förlorat är det numera enklare att släppa det och fokusera på dem."

Området Lilla Källviken ligger mitt i den grönskande naturen, nära till både aktiviteter och lugnet. Vintertid tar Alexander och barnen gärna sig till slalombacken som bara ligger fem minuter från hemmet. Utflykter till fiskesjöarna i området är också en populär aktivitet.  

"Vi reser mycket inom idrotten, så jag tycker det är skönt att bara känna lugnet och landa. Det kan jag göra här, berättar Emil."

Innebandyglädjen är nyckeln till framgång

Innebandy är på många sätt en enkel och tillgänglig sport, du behöver ett par skor och en klubba. Men redan vid 10 års ålder är det många som slutar med sporten. OBOS vill därför tillsammans med Svensk Innebandy få fler barn att upptäcka hur kul och kravlöst det är.

Det är viktigt att klubbarna inte satsar för tidigt och börjar sålla bort vid 9–10 års ålder, annars faller många bort. Glädjen är A och O, menar Alexander."

Glädjen är grunden till allt, instämmer Emil, det är viktigt att miljön är trygg. Sedan tror jag det är bra att barn får testa olika typer av sporter så att de inte tröttnar.

Både Alexander och Emil har fått titeln världens bästa innebandyspelare – och glädjen till sporten håller i sig.

Jag är 34 år och tycker det är lika roligt idag och lika roligt att göra mål, säger Alexander.

Hade jag inte haft kul när jag tränar hade jag inte fortsatt så här länge. Nu älskar jag tävlandet. Det är därför jag fortsätter, förklarar Emil.

Vi avslutar med tre snabba frågor.

Hemmets bästa plats?

Emil: Den öppna ytan mellan kök och vardagsrum. Det är social yta med perfekt överblick.

Alexander: Fåtöljen i vardagsrummet, perfekt positionerad nära utgången till altanenen och tv:n.

Bästa plats i området?

Emil: Promenadstråken och skogspartierna där ungarna gillar att cykla.

Alexander: Skidbacken

Berätta om en dröm!

Emil: Vinna SM-guld med klubblaget och lyfta VM-pokalen på ett hemma-VM i Malmö.

Alexander: I framtiden skräddarsy sitt helt egna hus på en helt egen tomt.

Om Lilla Källviken

Lilla Källviken är en stadsdel som vuxit fram de senaste åren, bara några kilometer utanför centrala Falun. Här har OBOS, Myresjöhus och SmålandsVillan byggt flera kvarter. Området ligger mitt i den grönskande naturen och samtidigt nära allt du behöver i vardagen. Liknande bostäder och områden från OBOS i andra delar av landet hittar du här. OBOS har även inflyttningsklara bostäder i Brf Tallbäcken, i Surbrunnshagen i Falun.

Framtidens innebandy

Med projektet Framtidens Innebandy vill vi på OBOS och Svensk Innebandy locka fler barn och unga till innebandyplanen. Vi erbjuder därför föreningar ett startpaket och medel för att åka ut till skolor och fritids och arrangera prova-på-dagar. Vill din innebandyförening vara med?