Belysning i kök

Inspiration för belysning: så lyser du upp hemmet på bästa sätt

Att inreda med rätt belysning hemma är en konst för sig. Ljus skapar stämning, påverkar vårt humör och är lika mycket ett praktiskt måste som inredningsdetaljer. Så hur ska man tänka? Ta del av våra bästa belysningstips.

Tre typer av ljus i hemmet  

Belysning i hemmet brukar vanligtvis delas in i tre kategorier: allmänbelysning, stämningsbelysning och punktbelysning. Alla tre är viktiga på sina sätt, så se till att få med alla typer i ett rum.  

  • Allmänbelysningen sprider ett jämt ljus över rummet och är särskilt bra när vi ska städa eller barnen ska leka. Ofta räcker allmänbelysningen inte till för att täcka in hela rummets behov, särskilt om du bor i ett hem med öppen planlösning. Det är här stämnings- och punktbelysningen kommer in.  
  • Punktbelysning, även kallad funktionsbelysning eller arbetsbelysning, lyser upp ett begränsat område med mer koncentrerat ljus. Det kan vara en läslampa vid fåtöljen, spotlights i köket eller skrivbordslampan. När du täckt in rummets allmänbelysning och punktbelysning är det dags att sätta stämningen.  
  • Stämningsbelysning är precis som namnet indikerar till för att sprida stämning. Här kan du välja mindre ljuskällor som har ett mer diffust ljus och skapar en hemtrevlig känsla: lyktor, ljusslingor och lampetter. Satsa gärna på belysning i olika höjder. Häng upp en lampa i fönstret eller ställ en fin bordslampa med rolig lampfot högt upp i bokhyllan.   

Generellt brukar man säga att ett rum bör ha 5–10 ljuskällor. Det kan låta mycket, men kom då ihåg de små stämningslamporna kan göra stor skillnad för att ge rummet karaktär. Storleken på rummet, ljusinsläpp från fönster och färg på väggar och inredning spelar förstås in i ekvationen. Till exempel har mörka möbler, tavlor och hyllor fyllda med böcker en förmåga ”sluka” ljus.   

 

Styr belysningens styrka 

Dimmers är drömverktyget för dig som vill få till bra belysning i hemmet. Då kan du enkelt reglera ljusstyrkan efter olika behov. Dimmers är särskilt bra i till exempel köket där du både vill kunna ha bra belysning för att laga mat och ha mysbelysning för middagsbjudningen. Idag finns fler smarta dimmers på marknaden som kan styras digitalt.  

Varmt eller kallt ljus?  

När du hittat rätt belysning är det dags att välja ljuskälla. Och det kan ibland vara lite knepigt eftersom olika ljuskällor har olika färgtemperatur och ger därmed olika känsla. Ett kallt ljus upplevs som klarare och krispigare, medan varmt ljus ger ett gulare och mer ombonat intryck.  

Antal kelvin är det som avgör färgtemperaturen. Ju höger kelvin, desto kallare. Under 3000 kelvin brukar klassas som varmvitt. Som riktmärke kan du utgå från att 2700 ger skenet av en klassisk glödlampan. Du bestämmer vad du trivs bäst med, men tänk på att inte blanda olika ljustemperaturer. Det kan skapa starka kontraster i rummet!  

Vad är egentligen lumen?  

Ett annat ord som är bra att ha koll på när du ska hitta rätt ljuskälla är lumen. Det är det mått som talar om hur starkt lampan lyser. Wattstyrkan som många är vana vid är egentligen måttet på energianvändningen, men eftersom LED och lågenergilampor kräver mindre energi för att avge mer ljus ska du i stället kika efter antalet lumen. Ju högre lumen, desto högre ljusstyrka. En myslampa bör ha från cirka 220 lumen, allmänbelysningen från 400 och punktbelysningen kan ligga från 800 lumen.  

Ett exempel: belysning i sovrummet 

Låt oss ta in tänket ovan i sovrummet. Här kan en stor lampa sprida ett bra allmänljus, gärna med dimmerfunktion för att kunna lysa upp rummet ordentligt vid städning. Sänglamporna fyller förstås funktionen som läslampor. Ett tips är att välja vridbara för att inte den som ligger bredvid ska bländas.  

Har du garderober i sovrummet kan de med fördel lysas upp med spotlights för att enklare hitta bland kläderna. Och spara inte in på stämningsbelysningen i sovrummet. Låt en golvlampa lysa upp hörnet, placera en vacker bordslampa i fönstret eller varför inte hänga upp en drömmig ljusslinga. Kom ihåg: minst fem ljuskällor och du är hemma!  

 

Medlemsförmåner  

  • Hemfrid 
    Ser du dammtussarna i nytt ljus när du inrett med ny belysning? Få hjälp med veckostädning eller storstädning av Hemfrid. Som OBOS-medlem får du 10% rabatt.  
  • Vedum  
    Letar du efter rätta ljussättningen till köket eller badrummet? Hitta inspiration, inredning och belysning hos Vedum till rabatterade medlemspriser.