Bolåneränta, styrränta, snittränta – vi reder ut ränteorden
Listränta, nominell, effektiv, fast, rörlig. Begreppen är många och ibland krångliga. Men vad betyder de egentligen? Här reder vi ut några av de ränteord du kan stöta på när du ska ansöka om bolån.
Vad är ränta och varför är den viktig?
Ränta är, enkelt uttryckt, kostnaden för att låna pengar eller avkastningen av att spara dem. Den är en grundläggande del av vårt ekonomiska system och påverkar allt från bolån till den globala ekonomin. Låt oss kika närmare på några ränteord:
- Styrräntan (även kallad reporäntan): Sätts av Riksbanken och är det primära verktyget för att styra landets ekonomi. Genom att höja eller sänka styrräntan, kan Riksbanken påverka inflationen och hålla ekonomin i balans. Den har indirekt effekt på de räntor som bankerna erbjuder dig.
- Listränta: Den ränta som bankerna annonserar som utgångspunkt för sina boräntor, till exempel i marknadsföring. Listräntan kan förhandlas ner, beroende på bland annat ditt övriga engagemang i banken, storleken på lånet och belåningsgraden.
- Snittränta: Visar det genomsnittliga priset bankens kunder betalar för sina bolån, inte nödvändigtvis den ränta som annonseras (listräntan). Snitträntan kan vara bra att hålla koll på för att få en uppfattning om vad som är en rimlig nivå just nu och vad du kan utgå från när du bedömer erbjudandet om bolån.
- Kalkylränta: När du ansöker om bolån använder banken en så kallad kalkylränta för att bedöma din betalningsförmåga. Det är en hypotetisk högre ränta som testar att du kan klara dina lån även om räntan stiger
- Nominell ränta: Den ränta banken först nämner när ni pratar räntekostnader för ditt bolån, men inkluderar inte eventuella avgifter och extra kostnader som kan komma med lånet.
- Effektiv ränta: Det här är, enkelt förklarat, den totala årliga kostnaden för ditt bolån, inklusive avgifter. När du jämför olika bolån är det den effektiva räntan som ger dig den mest rättvisa bilden.
Rörlig eller bunden ränta – vad innebär det?
När du ska ta ett bolån står du också inför valet mellan rörlig eller bunden ränta. Många väljer att ha en mix av båda. Låt oss bryta ner begreppen:
- Rörlig ränta: När räntan är rörlig kan den förändras över tid. Hos de flesta banker innebär det att räntan löper på tre månader, därefter justeras den utifrån hur ränteläget ser ut just då. Det kan innebära lägre kostnader vid låga räntor, och ökade kostnader om räntorna stiger. På lång sikt kan det löna sig att ha rörlig ränta, men för den som vill veta exakt vilka utgifter som är förknippade med bolånet kan bunden ränta vara ett bättre alternativ.
- Bunden ränta: När du väljer bundet låser du din ränta en bestämd period (till exempel 1,3, 5 eller 10 år). Det här ger en förutsägbar månadskostnad och skyddar sig från plötsliga ränteökningar.
- Bindningstid: Den period under vilken din ränta är fast. Efter bindningstidens slut kan du omförhandla ditt bolån, välja en ny bindningstid eller låta lånet övergå till en rörlig ränta.
Ränta och nyproduktion – vad är viktigt att tänka på?
När du planerar att köpa en nybyggd bostad finns det några fler ränteord som är bra att känna till:
- Räntan i bostadsföreningens ekonomiska plan: I planen, som ska finnas i bostadsrättsföreningen, finns det ett antagande om det framtida ränteläget – som i sin tur påverkar avgiften till bostadsrättsföreningen. Se till att den stämmer överens med din egen uppfattning om räntorna i framtiden. Om du är osäker kan du alltid fråga din bank om råd.
- Räntegaranti och avgiftsfria månader: I flera av våra projekt erbjuder vi avgiftsfria månader och räntegaranti på föreningens avgift. Kom också ihåg att du ofta har möjlighet att förhandla med banken när du lånar till nyproduktion.
- Ränterabatt med grönt bolån: Nyproducerade bostäder är ofta energieffektiva och kan uppfylla kriterierna för ett grönt bolån. Det här kan ge dig möjlighet att få en extra rabatt på din bolåneränta.
Tänk på att du ofta kan göra riktigt bra bostadsaffärer även när räntorna är högre. I flera av våra bostadsprojekt har vi erbjudanden med solceller på köpet, halverad månadsavgift i upp till två år och trygga lösningar.
Så, nu hoppas vi att du känner dig bättre rustad och har koll på ränta! Och kom ihåg att du inte är ensam i processen att ta ett bolån – banken och långivare finns där för att guida dig längs vägen.