Grå soffa i vardagsrum

6 tips för att inreda snyggt med mindre budget

Vem har sagt att snygg inredning behöver vara dyr? Nej, den viktigaste nyckeln till hemtrevlighet är den personliga touchen – och lite kreativitet och finurlighet. Här är våra sex bästa tips på hur du kan ge hemmet ett lyft, utan att det kostar särskilt mycket.

1. Utforska dina egna gömmor   

Innan du ger dig ut på shoppingrunda: gräv där du står. Vad har du hemma som du redan gillar? Ibland behöver du bara se saker med nya ögon – eller på en ny plats. Den där gamla stolen under trappan kanske bara behöver en dyna och flytta till favoritläshörnan? En ordentlig inventering ger dig koll på vad som kan säljas vidare, vilket i sin tur kan ge en slant till inredningskassan.  

2. Hitta familjeskatterna  

 Varför inte erbjuda dina föräldrar eller andra släktingar att gå igenom deras gömmor? Här kan det finnas gott om guldkorn, samtidigt som du hjälper dem att reda i sina prylberg. Vem vet, morfars gamla skrivbord kanske gör sig perfekt för ditt hemmakontor? Att inreda med saker som har en familjehistoria gör också inredningen mer personlig.  

3. Kolla second hand först  

Andrahandsmarknaden för prylar växer sig allt större. Och det med all rätt, att ge saker nytt liv är ofta det smartare valet för både planeten och plånboken. Här finns massor av fyndmöjligheter på både lokala loppisar och nätet. För möbler och större föremål är Blocket och Marketplace ofta prisvärt och smidigt, men håll även utkik på olika auktionssidor. Det behöver inte bli särskilt dyrt bara för att det är auktion. Håll bara koll på olika avgifter som kan tillkomma.  

4. En liten förändring här, en liten där…  

Att ge dina möbler en make-over behöver inte vara så svårt. Ett nytt handtag på byrån här, lite slipning och ny färg där. Ibland är det de små förändringarna som gör den stora skillnaden. Och så är det något visst med att skapa med egna händer. Nätet kryllar av inspiration och guider, från hur du löser förvaring med smarta IKEA-hacks till roliga DIY-projekt. 

5. Våga mer konst och grönska  

Inget gör så mycket för ett personligt hem som konst på väggarna, och det behöver varken vara svårt dyrt – eller äkta för den delen. En filmaffisch, barnens första huvudfoting i en fin ram, den där målningen på loppisen kan bli den perfekta mixen för vardagsrumsväggen. Ett annat bra sätt att ge liv åt inredningen är gröna växter i mängder. Håll utkik efter plant- eller sticklingsbytardagar eller byt med en kompis om du vill variera beståndet.  

6. Mjuka upp med textilier  

Tyg i alla dess former: kuddar, plädar, dukar, mattor och gardiner – är något som verkligen kan lyfta ett rum. Textiler har förmågan att mjuka upp ett rum och ge en mer välkomnande känsla, inte minst i moderna och nybyggda hem som i övrigt är stilrena. Dessutom kan du enkelt byta ut dem efter säsong och sinnesstämning, utan att det behöver kosta skjortan.