Bolån till nyproduktion – Nordea svarar på de vanligaste frågorna

Att köpa en ny bostad är en stor investering, och många frågor kan dyka upp längs vägen. Här svarar Bea Skännestig från Nordea på de vanligaste frågorna om att finansiera nyproduktion.

Hur vet jag hur mycket jag får låna?

Vi på Nordea hjälper dig att räkna ut hur mycket du kan låna för att förverkliga din bostadsdröm. För att få en uppfattning kan du använda räkneverktyget på Nordeas webb.nordea.se kan du även ansöka om lånelöfte direkt, eller kontakta våra rådgivare.

Är det läge att köpa nyproduktion nu?

Att köpa en ny bostad är inte bara en finansiell fråga. Din känsla för området och bostaden spelar också in. Vilken typ av boende behöver du just nu? Och hur mycket är du villig att betala för det? Det är viktiga frågor att ställa sig, och vi finns här som bollplank. Vi ger alltid råd utifrån dina förutsättningar.

Vad är viktigt att tänka på?

Det är viktigt att gå igenom föreningens ekonomiska plan. I den finns antaganden om det framtida ränteläget och det är klokt att se om det speglar din bild av ränteläget framöver. Hur stor är risken att föreningen behöver höja avgiften? Kan du ta höjd för det i din ekonomi? Här kan vi förstås guida dig.

Vilka fördelar med nyproduktion ser ni på Nordea?

Nyproducerade bostäder är ofta energieffektiva, vilket ger dig möjlighet till ränterabatt med Grönt bolån. Dessutom har nyproduktion i regel lägre drifts- och underhållskostnader. Inte minst är det en fantastisk känsla att flytta in i ett helt nytt boende där ingen annan bott förut.

Kan jag få amorteringsfritt när jag köper nyproduktion?

Om du belånar din nyproduktion till 70% eller lägre, har du möjlighet att få upp till fem års amorteringsfrihet om du önskar. Det är exklusivt för dig som förstaägare på en nyproduktion i BRF.

På OBOS samarbetar vi gärna med Nordea. De har stor erfarenhet av nyproduktion och kan förklara hur det går till när du vill låna till din nya bostad. De kan vara ditt bollplank som du kan prata med genom hela processen så att du känner dig trygg. Det är viktigt för oss!

Bea Skännestig från Nordea