en familj vattnar sina grödor i ett odlingsland

På Ängsladan odlas allt från mangold till livslång vänskap

På kvarteret Ängsladan i Dalby, Lund, har ett 50-tal nyanlända familjer flyttat in sommaren 2018. Det är OBOS som har byggt flerbostadshusen, och i samarbete med Lunds kommun och stiftelsen Botildenborg har man arbetat fram en handlingsplan för att de nyanlända ska komma in i det svenska samhället på ett så bra sätt som möjligt.

I handlingsplanen ingår projektet Odla kompis, som syftar till att skapa samvaro mellan de nyanlända och etablerade dalbybor.

Solen skiner över ett stekhett Dalby. Det är 30 grader varmt och värmevågorna böljar i luften över de överraskande gröna odlingslotterna. Och trots värmen är det mycket folk – både barn och vuxna – som rör sig på området, påtar och vattnar och drar upp färdiga grödor. Prat och skratt fyller luften och barn springer fram och tillbaka med vattenkannor och slangar, ivriga att hjälpa till med vattningen.

– Det finns ett stort engagemang här ute, säger Matilda Ottelid, samordnare för projektet och anställd på Botildenborg. Som tur är har sommaren bjudit på en del regn, men de som har en lott här har varit ute och vattnat och nu är det som ni ser en hel del växtlighet tack vare det.

Marie-Louise är en glad pensionär som bor i Solbyn – en så kallad ekoby – i närheten. Till Ängsladan kommer hon så gott som varje vecka för att ta hand om grödorna tillsammans med sin odlingskompis Fadi.

– Det är klart att det är lite svårt med språket i början, men det lossnar snabbt, säger Marie-Louise glatt. Vi har ett gemensamt intresse och det kommer man väldigt långt med.

– Det är så roligt, fyller Fadi i. Vi är från Syrien, och där odlade vi också men mest träd – olivträd och apelsin - träd. Här får vi prova en hel del nytt och spännande.

Två damer odlar i kvarteret ängsladan i lund

Odlingsträffar för samvaro och gemenskap
Varje nyanländ på Ängsladan som har valt att delta i projektet Odla kompis har fått en infödd svensk som odlingskompis. Tillsammans delar de lotten och ansvaret för de grödor som de väljer att odla. Mellan den 28 maj och 24 september 2019 har Botildenborg ordnat så kallade odlingsträffar, när alla som ansvarar för en odlingslott har välkomnats tillsammans med släkt, vänner och bekanta för att umgås, påta och fika.

– Träffarna har blivit mycket lyckade, och har lett till en ökad känsla av samvaro i området, säger Matilda. Människor möts och umgås över kultur- och generationsgränser och det är riktigt häftigt att se. Vissa familjer har bjudit hem varandra på middag efteråt, och en etablerad dalbybo erbjöd att hjälpa sin odlingspartner med informationsletande och ansökningar till olika utbildningar.

 

Två damer står framför ett odlingsland i dalby i lund

1 av 3

Utmaningar i projektet
Det har dock inte enbart varit frid och fröjd i projektet, utan inledningsvis möttes man av ett flertal utmaningar.

– Dels hade vi underskattat det stora intresset och antalet barn som skulle närvara vid träffarna och vilja hjälpa till, säger Matilda. Redskapen räckte inte till och vi blev tvungna att köpa in fler. Andra problem handlade om vattning och förvaring. Efter att ha tagit en heldag för att reda ut problemen blev det genast lugnare och vi kunde fokusera på odling och gemenskap.

Nu när projekt Odla kompis är avslutat så innebär det rent konkret att odlingslotterna finns kvar, men att skötseln överlåts helt åt grannskapet, som också får ordna egna odlingsträffar.

– Eftersom projektet haft så god uppslutning och bidragit till en positiv stämning i området ser vi även att vi fortsatt i förvaltningen kan hjälpa de boende att skapa ramar för fortsatt odling på Ängsladan, avslutar Matilda.

En mamma med ett barn i famnen och ett bredvid vattnar sina grödor