Hoppa till innehåll

OBOS storsatsar i Lund – bygger 2500 bostäder i samverkan med JM

OBOS kommer tillsammans med JM att bygga totalt 2500 bostäder i utvecklingsområdet Lyckebacken, strax utanför centrala Lund. Förvärvet av byggrätterna är ett av de största hittills i Sverige under 2022 och ett led i OBOS fortsatta expansion i Skåne. Förväntad byggstart beräknas till 2027.

Publicerad:
fredag 8 juli 2022

- Lyckebacken har allt – ett fantastiskt läge och en spännande historia som tidigare nav för svenska företag såsom Tetra Pak och Åkerlund och Rausing. Därför är vi glada över att få föra traditionen vidare med JM. Vi har kraft och kompetens att genomföra den här typen av stora projekt på bästa sätt. Med sin närhet till natur, kommunikationer och Lunds centrum blir området ett välkommet tillskott till alla nuvarande och framtida Lundabor, säger Sofia Ljungdahl, VD OBOS Nya Hem.

Lyckebacken kommer i framtiden att bli en levande stadsdel där tusentals människor bor, arbetar och rör sig. Spåren av områdets industrihistoria kommer att bevaras och sammanflätats med modern arkitektur, grönområden och gångstråk fulla av aktivitet. Här satsar Lunds kommun stort de kommande åren – för närvarande byggs en ny Pågastation som beräknas öppna under 2023.

– Den direkta närheten till den nya tågstationen, skolor och närservice samt naturreservat innebär mycket fina möjligheter att utveckla en levande stadsdel med bostäder, kontor och service. Vi ser fram emot att tillsammans med OBOS och Lunds stad förverkliga den potential som finns i området, säger Lau Borch, regionchef JM Bostad Riks Syd.

Samarbetet mellan JM och OBOS sker genom ett joint venture-bolag, där respektive part äger hälften. Det innebär att medlemmar i OBOS kommer att ha förtur på cirka 1200 bostäder när det är dags för säljstart.

- Vill man ha chans på de fina bostäderna rekommenderar jag att så snart som möjligt bli medlem i OBOS. Vi kommer att bygga moderna och hållbara bostadsrätter som passar människor i livets alla faser. Vår ambition är också att erbjuda 20 procent genom OBOS Deläga, en boköpsmodell där köparen blir sambo med OBOS och därmed delar risken med oss, avslutar Sofia Ljungdahl.

Förutom Lyckebacken bygger OBOS 110 bostäder i Lunds stora utvecklingsområde Brunnshög. Dessutom pågår projekt i bland annat Kävlinge, Gantofta och Malmö

Relaterade

Nödbostad byggd av OBOS

OBOS nödbostad - hem för människor i kris

I en värld där antalet krigs- och krisdrabbade områden ökar, växer också behovet av nödbostäder för människor på flykt – inte minst i Europa. Som en av Norge och Sveriges ledande bostadsutvecklare kan vi på OBOS bidra med det vi gör bäst: trygga bostäder som ger fler människor tak över huvudet. Först ut att få en nödbostad är åtta familjer i Ukraina.

OBOS bostäder i Brobyholm – del av världsunikt projekt

I Brobyholm, strax utanför Strängnäs, där OBOS planerar 100 bostäder, kommer det vara möjligt att ansluta hushållets alla digitala enheter och vitvaror och apparater till en och samma app. Dessutom ska enheterna kommunicera med grannarnas – allt för att spara så mycket energi och kostnader som möjligt. Projektet blir ett av de första i världen i sitt slag.