Hoppa till innehåll
Helikoptervy över OBOS förskola med lekplats och solceller på taket

OBOS lanserar Svanenmärkt och klimatoptimerat förskolekoncept

Bostadsutvecklaren Obos lanserar en ny typ av förskola som är Svanenmärkt och optimerad för solcellsanvändning. Förskolekonceptet Start Learning har tagits fram i samarbete med White Arkitekter och presenteras i ​Obos hållbarhetsredovisning som släpps den 8 april.

Publicerad:
onsdag 8 april 2020

Vår ambition med konceptet har varit att hjälpa kommunerna att komma så nära koldioxidneutralitet som möjligt. Därför ville vi utveckla en förskola som garanterar en sund inomhusmiljö och samtidigt bidrar till klimatmålen, säger Daniel Öhman, chef för kommersiell projektutveckling på Obos.

På flera håll i landet finns inte tillräckligt med förskoleplatser. Den bristen, i kombination med regeringens klimatmål om att nå noll utsläpp till år 2045, innebär en utmaning för många av Sveriges kommuner. För att möta dessa utmaningar har Obos i samarbete med White Arkitekter arbetat fram det Svanenmärkta förskolekonceptet Start Learning.

Svanenmärkningen innebär att förskolan granskas utifrån faktorer som energianvändning, byggprocess, ventilation, dagsljusinsläpp och byggmaterial. Obos förskolekoncept är också optimerat för förnybar energi i form av solceller. Solcellstaken kan oberoende av planlösning orienteras mot syd för att ge maximal solinstrålning.

Genom att bygga förskolor i trä kan vi dessutom minska klimatpåverkan i tre led. Förutom att ersätta energiintensiva byggmaterial, öppnar träet för en mer resurseffektiv byggprocess samt fungerar som en kolsänka där koldioxid binds upp under lång tid, säger Daniel Öhman.

Förskolan är utvecklad för att kunna byggas i hela Sverige, utifrån lokala förutsättningar och med fyra till åtta avdelningar beroende på kommunernas behov. Målsättningen är att börja bygga den första förskolan enligt Start Learning-konceptet under 2020.

Start Learning-förskolorna byggs industriellt i Obos fabrik i småländska Myresjö och ska i huvudsak bestå av trä i både stomme och fasad. Genom denna typ av byggteknik och trä som huvudmaterial minskar utsläppen med upp till 50 procent jämfört med traditionella byggmaterial.


För mer information, kontakta:
Ulrika Liiv, hållbarhets- och kommunikationschef OBOS Sverige
Tel: 010-434 17 82
ulrika.liiv@obos.se

Daniel Öhman, chef för kommersiell projektutveckling OBOS Sverige
Tel: 010-434 18 30
daniel.ohman@obos.se


Fakta: Start Learning jämfört med en förskola utan miljömärkning

  • Bättre inomhusmiljö genom sunda material, ljusinsläpp och naturlig ventilation.
  • Optimerat för solcellsanvändning och maximal solinstrålning.
  • Lägre driftskostnad tack vare högre självförsörjning med solceller.
  • Högre miljöprestanda, då allt byggmaterial är Svanenmärkt.


Rapport: Bättre luft i miljömärkta förskolor

De flesta barn tillbringar ungefär en tredjedel av sitt dygn i skollokaler, vilket ställer höga krav på en sund och giftfri inomhusmiljö. Forskning från Örebro universitet visar att inomhusluften i miljömärkta förskolor innehåller lägre halter av hälsofarliga kemikalier jämfört med luften i förskolor utan miljöcertifiering. Valen av byggmaterial är avgörande för kvaliteten på inomhusluften, enligt rapporten.

Relaterade

OBOS gör framsteg inom klimat och kundnöjdhet

Bostadsutvecklaren och medlemsorganisationen OBOS publicerar idag sin hållbarhetsredovisning för 2021, omfattande bolagen OBOS Sverige, OBOS Kärnhem och OBOS Nya Hem. I redovisningen presenteras bland annat en positiv trend gällande samtliga intensitetstal för fabrikerna i Vrigstad och Myresjö.
tjejer som plockar skräp

OBOS ingår i samarbete med organisationen Städa Sverige – bidrar under 2021 till en bättre miljö i Tygelsjö och Täby

Bostadsutvecklaren OBOS ingår i samarbete med organisationen Städa Sverige, med syfte att stödja föreningslivet och göra en insats för miljön på de orter där OBOS utvecklar bostadsprojekt. Först ut under 2021 är aktivering för idrottsföreningar i Täby, Stockholm samt Tygelsjö i Malmö. Under 2022 fortsätter samarbetet i nya bostadsområden och med nya idrottsföreningar.
Porträtt av Ulrika Liiv, hållbarhetschef på OBOS

Gör bostadsbyggandet till en nyckel i klimatarbetet

För att klara klimatomställningen måste vi prioritera bostäder i trä i kombination med ett aktivt skogsbruk, det skriver vår hållbarhetschef Ulrika Liiv tillsammans med hållbarhetscheferna på Sveaskog och SCA i en artikel i Aktuell Hållbarhet.