Hoppa till innehåll
Ett vitt enplanshus

OBOS gröna LSS-boende står klart – Oxelösunds kommun har flyttat in

LSS-konceptet består av en byggnad i trä som miljömärks enligt Svanen och utrustas med solpaneler. Oxelösund är den första kommunen där OBOS bygger efter det nya konceptet. Inflyttning skedde under semestern.

Publicerad:
fredag 27 augusti 2021

- Fördelarna med vårt LSS-koncept är många. Bland annat inkluderar de en snabb byggnation, förnybar energiförsörjning genom solceller, miljömärkning genom Svanen och hög prisvärdhet, säger Magnus Hultqvist, kommersiell chef på OBOS. På så sätt möter vi kommunernas LSS-behov samtidigt som vi gör det långsiktigt hållbart.

I juni 2020 aviserade OBOS att man hade skrivit hyresavtal med Oxelösunds kommun för att bygga det första LSS-boendet i egen regi. OBOS aviserade samtidigt om sin avsikt att sälja projektet till det börsnoterade fastighetsbolaget K2A, vilket innebär att K2A står för drift och underhåll av fastigheten och hyr ut boendet till kommunen med en avtalstid om 15 år.
- I och med att vi sålde fastigheten till K2A ingick vi även ett långsiktigt samarbetsavtal med dem. Vi är mycket nöjda med K2A som en av våra samarbetspartners - de erbjuder oss en helhetslösning och delar vår syn på hur bostäder och fastigheter bör utformas hållbart, varför vi ser det som en gynnsam affär för alla intressenter, säger Magnus Hultqvist.

- K2A är det gröna fastighetsbolaget och har som huvudstrategi att vara en långsiktigt hållbar ägare av samhällsfastigheter, hyresbostäder och studentbostäder. OBOS segment med LSS-boenden och förskolor som dessutom har en tydligt grön profil passar väl in i ramarna för den typen av samarbete som vi eftersträvar, säger Karl Vahlund, transaktionschef på K2A.

Boendet som Oxelösunds kommun har avtalat med OBOS är byggt på fastigheten Oxelösund Boken 6, med central placering i staden. Under hösten 2020 och våren 2021 har byggnation av LSS-boendet pågått och under semestern flyttade kommunen in i fastigheten.

- Från kommunens sida känner vi oss mycket nöjda med samarbetet med OBOS. Det faktum att vi kunde flytta in bara elva månader efter att vi skrivit under hyresavtalet ser vi som en stor fördel. Fastigheten är jättefin och vi ser att de boende har alla förutsättningar att trivas i en hemlik miljö med trevliga lokaler och egen uteplats till varje bostad, säger Katarina Haddon, Förvaltningschef för Social- och omsorgsförvaltningen på Oxelösunds kommun.

Om OBOS LSS-koncept

OBOS LSS-koncept tillverkas industriellt i trä i fabriken i Myresjö. Konceptet består av en enplansbyggnad på cirka 500 kvm BTA med sex lägenheter à 40 kvm boarea, gemensamhetsutrymmen och personalutrymmen. OBOS står för projektutveckling och byggnation av boendet, och hyr sedan ut det till kommuner och privata aktörer.

Vad är ett LSS-boende?
Ett LSS-boende, egentligen Bostad med särskild service för vuxna enligt LSS (ofta förkortat BmSS), avser en insats enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), som innebär en bostad som är anpassad för personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar.

För mer information

Magnus Hultqvist, kommersiell chef OBOS
Tel: 070-541 56 86
magnus.hultqvist@obos.se

Ulrika Liiv, kommunikations- och hållbarhetschef OBOS
Tel: 010-434 17 82
ulrika.liiv@obos.se

 

Relaterade

OBOS bostäder i Brobyholm – del av världsunikt projekt

I Brobyholm, strax utanför Strängnäs, där OBOS planerar 100 bostäder, kommer det vara möjligt att ansluta hushållets alla digitala enheter och vitvaror och apparater till en och samma app. Dessutom ska enheterna kommunicera med grannarnas – allt för att spara så mycket energi och kostnader som möjligt. Projektet blir ett av de första i världen i sitt slag.
Myresjöhus husmodell Morgondagg.

Myresjöhus starkaste småhusvarumärket

Myresjöhus är det starkaste småhusvarumärket med störst varumärkeskännedom- och styrka (Brand Equity) i Sverige. Detta enligt en färsk undersökning från marknadsanalysföretaget Prognoscentret.