Hoppa till innehåll

Ett århundrade av bostadsutveckling

Vi har funnits i närmare 100 år och är idag en av de största bostadsutvecklarna i Norge och Sverige. Men hur började allt?

Ett litet företag i Myresjö och ett kooperativ i Oslo

I Sverige börjar historien redan 1927, med att Myresjöhus grundas i Småland. Två år senare, 1929, tar arbetslösa byggnadsarbetare i Oslo initiativet och startar OBOS – en kooperativ bostadsorganisation inspirerad av svenska HSB. Men det är först mycket senare som vi blir en del av samma bolagsfamilj.

Via badrum, gillestugor och världskrig

Däremellan händer förstås mycket i bostadsutvecklingen: Vi är med om allt från att badrum och gillestugor gör entré i hemmen, till att valv i vardagsrummen blir moderiktiga och den öppna planlösningen poppis. Bostäderna går från att byggas för hand till att bli en högmodern industri, medan bolagen tar sig igenom världskrig och oljekriser.

Bild på det första huset som är byggt av Myresjöhus.

OBOS-familjen blir till

Längs vägen ansluter och bildas fler bolag och varumärken. 1997 startar SmålandsVillan för att erbjuda mer hus för pengarna. 2003 bildas bolaget Kärnhem med fokus på mindre och större stadsutvecklingsprojekt. Norska BWG Homes förvärvar Myresjöhus och SmålandsVillan – och 2015 blir alla en del av OBOS.

För att utveckla mer stadsnära projekt bildas bolaget OBOS Nya Hem 2020. Ett år senare lanseras OBOS Deläga för att ge fler möjligheten att köpa en egen bostad. Idag säljs våra bostäder som OBOS, SmålandsVillan och Myresjöhus.

 

Och vidare mot framtiden

Nu, närmare 100 år senare, står vi stadigt kvar med mängder av kunskap och erfarenhet i bagaget. Varje bostad som byggs och levereras idag är ett resultat av de år vi funnits till och allt vi gått igenom. Vi är väldigt förväntansfulla inför alla år vi har framför oss – och alla framtida bostadsdrömmar vi ska uppfylla.