Hoppa till innehåll
Svarthvitt bilde av fullsatt tildelingsmøte på 50-tallet

Vår historia

OBOS har funnits i över 90 år och vi är stolta över vår historia och vårt arbete.

 

1927 - Myresjöhus grundas i Sverige, en organisation som till stor del ligger till grund för den verksamhet som idag är OBOS i Sverige.

1929 - OBOS grundas i Oslo. Det var arbetslösa byggnadsarbetare som tog initiativet och startade en kooperativ bostadsorganisation efter att ha inspirerats av det liknande initiativet HSB i Sverige.

2015 - OBOS förvärvar bolaget BWG Homes, en ledande bostadsutvecklare i Norge. BWG Homes hade i sin tur tidigare förvärvat Myresjöhus och SmålandsVillan. I samband med förvärvet 2015 blev all verksamhet i BWG Homes en del av OBOS.

Bild från Myresjö Ångsåg & Snickerifabrik som senare blev Myresjöhus.
Bild på det första huset som är byggt av Myresjöhus.
1 av 2

I Sverige utvecklar OBOS bostäder genom varumärkena OBOS, Myresjöhus och SmålandsVillan. De tre sistnämnda är alla företag med långa traditioner inom svensk bostadsutveckling och som tillsammans har byggt över 150 000 bostäder i Sverige. Under 2020 lanserade OBOS även sin svenska storstadssatsning OBOS Nya Hem i syfte att utveckla mer stadsnära områden.

I både Norge och Sverige har OBOS byggt både kommersiella fastigheter och samhällsfastigheter. Och i båda länderna har organisationen arbetat för att utveckla goda boendemiljöer kring sina bostadsprojekt.

Filmen om OBOS historia

OBOS i Norge är en medlemsorganisation med nästan en halv miljon medlemmar. Hur skapades egentligen denna organisation? Den här filmen tar dig i genom historien från starten 1929 fram till 2017.