Hoppa till innehåll

Skånepremiär för OBOS Deläga i Tygelsjö – ska sänka trösklarna till bostadsmarknaden

Den 18 januari startar försäljningen av Brf Syrenen som omfattar totalt 34 bostadsrätter i varierande storlekar. I den första etappen släpps tio bostäder för försäljning, varav två kommer erbjudas genom boköpsmodellen OBOS Deläga, en ny boköpsmodell på den svenska bostadsmarknaden som gör det möjligt för fler att köpa sin bostad. Med projektet introduceras boköpsmodellen OBOS Deläga för första gången i Skåneregionen. Byggstart av projektet väntas ske under våren 2022 med inflyttning under hösten 2023.

Publicerad:
tisdag 18 januari 2022

OBOS Deläga möjliggör för köparen att äga en andel på mellan 50 och 90 procent av bostaden, medan OBOS äger resterande andel, vilken man betalar en månatlig samäganderättsavgift för. Efter köpet har man varje år möjlighet att öka sitt ägande, med målet att efter tio år äga 100 procent.

Till exempel, för en köpare av en tvåa i Brf Syrenen för 1 995 000 kronor innebär OBOS Deläga, där den boende äger 50 procent, ett lån på 847 875 kronor och en kontantinsats på 149 625 kronor. Samäganderättsavgiften uppgår då till 4 800 kronor varje månad. Ett köp av 100 procent av bostaden motsvarar ett lån på 1 697 750 kronor och en kontantinsats på 299 250 kronor varvid samäganderättsavgiften uteblir. Detta enligt räkneexempel från SBAB som är en bankerna som erbjuder lån för köp genom OBOS Deläga. Medlemmar i OBOS medlemsprogram har förtur vid säljstarten och erbjuds möjlighet att köpa en del av bostäderna genom den nya boköpsmodellen.

- Det känns riktigt bra att få introducera OBOS Deläga i Skåne, och därigenom vara med och bidra till att fler människor kan uppfylla sina bostadsdrömmar. För oss känns det helt rätt att Skånepremiären för OBOS Deläga sker just i hjärtat av Tygelsjö där vi bygger en fantastisk trädgårdsstad på bekvämt pendlingsavstånd från Malmö, säger Joakim Henriksson, VD OBOS Sverige.

Brf Syrenen består av flerbostadshus med 34 lägenheter om 1-4 rum och kök på 43-116 kvm med egen uteplats eller balkong. Husen byggs av Veidekke och kommer att certifieras med Svanenmärkning. Stor vikt i exploateringen läggs på god arkitektur, bestående och bra material samt på lösningar som möter framtidens krav.

- Svanenmärkningen är viktig då den garanterar en sund inomhusmiljö, och den gör sig verkligen till känna här. Flerbostadshusen andas hållbarhet, både invändigt och utvändigt, säger projektutvecklare Jenny Piltofta.

Etapp 1 av Brf Syrenen säljstartar den 18 januari. För att köpa en bostad vid säljstart fyller man i en digital köpanmälan tidigast 18 januari 2022 kl. 10.00 och senast 19 januari 2022 kl. 10.00.

OBOS i Tygelsjö

I Tygelsjö bygger OBOS en trädgårdsstad med hundratals bostäder i blandade boende- och upplåtelseformer. Aktuellt just nu förutom Brf Syrenen är 38 parhus och fristående villor i Brf Äppellunden, 18 radhus i Brf Flädern, 30 par- och radhus i Brf Vildrosen, 10 kedjehus i Kv Vallmoängen samt 7 kedjehus i Kv Stockrosen.

För mer information

Anders Borgqvist, regionchef OBOS Sverige, 010-434 12 01
anders.borgqvist@obos.se

Relaterade

Fotograf: Elin Nysten/Region Gotland

Träffa OBOS i Almedalen

Den 27 juni till 1 juli är det återigen dags för Almedalsveckan i Visby. Som en av Norge och Sveriges största bostadsutvecklare finns OBOS självklart på plats – med seminarier i egen regi, rundabordssamtal och som experter i panelsamtal. Söker du experter till din panel? Tveka inte att höra av dig.

Hög aktivitet under ett utmanande år

2022 blev ett mer utmanande år än vad de flesta hade förväntat sig. Men trots oroliga marknadsförhållanden upprätthöll OBOS en offensiv byggtakt.
Sofia Ljungdahl, VD OBOS Nya Hem

OBOS: Svårare för samhällsbärande yrkesgrupper att köpa bostad i storstäderna

Endast 1 av 9 bostäder i Storstockholm kunde köpas av en grundskollärare med 37 400 kronor i månadslön i slutet av 2022. Det visar den senaste upplagan av OBOS lärarindex. – Sedan förra året minskar andelen bostäder som samhällsbärande yrkesgrupper kan köpa i alla tre storstadsregioner. Det är inte bara ett problem för enskilda individer, det hotar även städernas attraktionskraft, säger Sofia Ljungdahl, VD OBOS Nya Hem.