Hoppa till innehåll

OBOS bygger bostäder mellan Mälarhöjden och Bredäng – erbjuder ny boköpsmodell

Medlemsägda bostadsutvecklaren OBOS har genom en direktanvisning från Stockholms stad fått klartecken att bygga cirka 160 nya bostäder mellan Mälarhöjden och Bredäng. Cirka 20 procent av bostäderna kommer att erbjudas genom OBOS Deläga – en boköpsmodell som ger fler möjlighet att äga sitt boende. Säljstart beräknas till 2024.

Publicerad:
torsdag 10 februari 2022

- Det här är ett natur- och centrumnära område med stor potential att växa och bli ännu mer attraktivt för såväl gamla som nya invånare. Därför känns det extra roligt att vi kan lansera OBOS Deläga just här. Fler måste få möjlighet att äga sin bostad i den växande Stockholmsregionen, säger Sofia Ljungdahl, VD på OBOS Nya Hem.

OBOS Deläga är en boköpsmodell där köparen blir ”sambo” med OBOS genom att till en början äga mellan 50 och 90 procent av bostaden. Resterande andel samägs med OBOS. Köparen kan därefter stegvis öka sitt ägande, med siktet inställt på att inom tio år äga 100 procent. Modellen har under 2021 introducerats i flera projekt i Stockholm, Malmö, Göteborg, Växjö och Uppsala.

- I dag finns för få alternativ för den som varken kan få en hyreslägenhet eller ta bolån. Genom vår modell vill vi ge människor i alla åldrar möjlighet att äga sitt boende. Därmed kan vi som bostadsutvecklare bidra till att bryta segregationen på bostadsmarknaden, säger Sofia Ljungdahl.

De planerade lägenheterna kommer att fördelas på fem huskroppar och variera i både storlek och form. Planen är att Bredängs flerbostadshus ska möta Mälarhöjdens villabebyggelse och därmed länka samman de båda stadsdelarna. Bostäderna är en del av Fokus Skärholmen – Stockholms stads största projekt med fokus på social hållbarhet.

- Det känns viktigt att ta armkrok med Stockholms stad i strävan mot en socialt hållbar bostadsmarknad. Som medlemsägd koncern vill vi sponsra samhällsnyttiga initiativ och stötta projekt som skapar platser där folk kan mötas, säger Sofia Ljungdahl.

För mer information, kontakta:

Malin Wikström, kommunikationsspecialist OBOS
010-434 18 54
malin.wikstrom@obos.se

Relaterade

Fotograf: Elin Nysten/Region Gotland

Träffa OBOS i Almedalen

Den 27 juni till 1 juli är det återigen dags för Almedalsveckan i Visby. Som en av Norge och Sveriges största bostadsutvecklare finns OBOS självklart på plats – med seminarier i egen regi, rundabordssamtal och som experter i panelsamtal. Söker du experter till din panel? Tveka inte att höra av dig.

Hög aktivitet under ett utmanande år

2022 blev ett mer utmanande år än vad de flesta hade förväntat sig. Men trots oroliga marknadsförhållanden upprätthöll OBOS en offensiv byggtakt.
Sofia Ljungdahl, VD OBOS Nya Hem

OBOS: Svårare för samhällsbärande yrkesgrupper att köpa bostad i storstäderna

Endast 1 av 9 bostäder i Storstockholm kunde köpas av en grundskollärare med 37 400 kronor i månadslön i slutet av 2022. Det visar den senaste upplagan av OBOS lärarindex. – Sedan förra året minskar andelen bostäder som samhällsbärande yrkesgrupper kan köpa i alla tre storstadsregioner. Det är inte bara ett problem för enskilda individer, det hotar även städernas attraktionskraft, säger Sofia Ljungdahl, VD OBOS Nya Hem.