Hoppa till innehåll
Brf Norra Station i Växjö. 3D-bild av 3D Vision Interactive Agency

Nu sänker OBOS trösklarna till bostadsmarknaden i Växjö

Prisuppgången på bostadsmarknaden i kombination med kreditrestriktioner, krav på kontantinsats och amorteringskrav har gjort att trösklarna till det ägda boendet har blivit högre. För att göra det ägda boendet tillgängligt för fler introducerar nu medlemsägda OBOS den nya boköpmodellen OBOS Deläga i Växjö. Genom att deläga bostaden med OBOS kan fler hushåll nu köpa de attraktiva nyproducerade bostäderna vid Norra stationsområdet. Vid hälftenägande sänks kravet på kontantinsats från drygt 200 000 kronor till drygt 100 000 för en nyproducerad tvåa, samtidigt som kraven på månadsinkomst blir omkring 10 procent lägre enligt bankernas kalkyler.

Publicerad:
onsdag 22 september 2021

Den nya boköpmodellen OBOS Deläga har nyligen lanserats i Stockholm och Göteborg. Den 22 september lanseras den i Växjö när försäljningen av hälften av de totalt 70 bostäderna i Brf Norra Station, en fastighet intill stationen, startar. Förväntad inflytt är under vintern 2024. OBOS Deläga innebär att köparen äger en andel på mellan 50 och 90 procent av bostaden medan OBOS äger resterande andel, för vilken man betalar en månatlig samäganderättsavgift. På det viset ökar andelen tillgängliga bostäder för de som med dagens krav inte kan köpa en bostadsrätt, eftersom både lån och krav på kontantinsats blir upp till 50 procent lägre. Den boende har sedan möjlighet att successivt öka sitt ägande, med målet att inom tio år äga 100 procent.

- Äntligen kan vi introducera OBOS Deläga i Växjö som är en växande stad vars befolkningsmängd väntas öka med nära 5 000 personer till 2030. Med OBOS Deläga kan vi ge fler personer möjligheten att skapa en framtid i Växjös attraktiva citykärna och bidra till en mer inkluderande bostadsmarknad, säger Malin Svensson, vd på OBOS Kärnhem.

Till exempel, vid köp av en etta i Brf Norra Station för 1 348 000 kronor innebär OBOS Deläga, där köparen äger halva bostaden, ett lån på 572 900 kronor och krav på en kontantinsats på 101 100 kronor. Samäganderättsavgiften för bostaden uppgår i det fallet till 2 888 kronor varje månad. Vid köp av 100 procent av bostaden hade lånet istället motsvarat 1 145 800 och kontantinsatsen 202 200. Detta enligt räkneexempel från SBAB, som är en bankerna som erbjuder lån för köp genom OBOS Deläga.

- Det är glädjande att fler Växjöbor nu får möjlighet att äga sin egen bostad. Växjö välkomnar medlemsägda OBOS och de attraktiva bostäder de bidrar med i kommunens stadsutveckling. Projektet är en viktig pusselbit i utvecklingen av centrala Växjö och skapar goda förutsättningar att möta efterfrågan på bostäder i en växande kommun, säger Anna Tenje (M), Kommunstyrelsens ordförande i Växjö.

Brf Norra Station kommer att inrymma cirka 70 lägenheter som varierar i storlek mellan 1–5 rum och kök och en yta på 33–121 m². Fastigheten är utrustad med en gemensam takterrass, styrelserum som även kan göras om till gästrum och affärslokaler på bottenplan. Därtill har varje lägenhet, även ettorna, en balkong eller uteplats.

- Med gemensamma sociala ytor skapar vi möjligheter för ett socialt liv mellan de boende. Lägenheterna med balkong har minimal insyn för att också skapa en privat känsla. Vårt fokus har varit att skapa bostäder med höga värden för de boende och det stora intresset för Brf Norra Station visar hur attraktivt Norra stationsområdet är, säger Emil Kroll, försäljningschef på OBOS Kärnhem.

Projektet har hittills fått över 550 intresseanmälningar. Av de sammanlagt 70 bostäderna kommer sex stycken att erbjudas genom OBOS Deläga. Säljstarten inleds den 22 september kl. 09.00 enligt rådande prislista. Medlemmar i OBOS medlemsprogram har förtur vid säljstarten till och med 23 september kl. 09.00 och erbjuds även möjlighet att köpa en del av bostäderna genom OBOS Deläga. För att köpa en bostad vid säljstart fyller man i en digital köpanmälan senast 23 september kl. 09.00.

För mer information, kontakta:

Malin Svensson, vd, OBOS Kärnhem
0470-79 98 95
malin.svensson@oboskarnhem.se

Emil Kroll, Försäljningschef OBOS Kärnhem
0470-77 59 50
emil.kroll@oboskarnhem.se

Läs mer om OBOS Deläga här.

Relaterade

OBOS bostäder i Brobyholm – del av världsunikt projekt

I Brobyholm, strax utanför Strängnäs, där OBOS planerar 100 bostäder, kommer det vara möjligt att ansluta hushållets alla digitala enheter och vitvaror och apparater till en och samma app. Dessutom ska enheterna kommunicera med grannarnas – allt för att spara så mycket energi och kostnader som möjligt. Projektet blir ett av de första i världen i sitt slag.
Myresjöhus husmodell Morgondagg.

Myresjöhus starkaste småhusvarumärket

Myresjöhus är det starkaste småhusvarumärket med störst varumärkeskännedom- och styrka (Brand Equity) i Sverige. Detta enligt en färsk undersökning från marknadsanalysföretaget Prognoscentret.