Hallinspiration - 9 tips för en inbjudande och ordnad hall

Hallen är det första du möts av när du kommer hem – och vi är nog många som kan känna igen oss i hur stökigt det lätt blir. Skor hamnar huller om buller och vantar tycks ständigt vara på vift. Med struktur och några enkla inredningsknep kan du skapa en mer organiserad och inbjudande hall. Här är våra bästa tips att inspireras av!

1. Ha bara framme det du behöver

Börja med att fundera på vad du verkligen behöver ha i hallen. Kanske finns det prylar som platsar bättre någon annanstans? Våga rensa undan det som används sällan och tänk säsongsbaserat. En rensning på hösten och våren brukar vara lagom. Genom att ge plats till det du använder varje dag hittar du lättare det du behöver när du har bråttom på morgonen.  

2. Var sak på sin plats

Satsa på att hitta en given plats för alla saker du förvarar i hallen. Kanske är det bäst med en korg eller byrålåda för varje familjemedlem – eller uppdelat i kategorier, som vantar och handskar i en, mössor och kepsar i en annan, hundkoppel och påsar på en plats. Häng också upp en krok för nycklar eller ett nyckelskåp så att enkelt hittar dem när du ska ut.

3. Anpassa krokar för alla i hallen

Är ni flera i hemmet? Anpassa krokar efter hur många ni är i familjen och ha några extra över för gäster. Då slipper ni att jackor hängs över varandra. Se också till att ha krokar i rätt höjd så att även de minsta kan hänga upp jackor och väskor själva.

4. Upp med förvaring på väggarna

Är hallen är liten eller avlång behöver det inte vara en begränsning. Se till att utnyttja hela väggarna med förvaring från golv till tak. Har du en trappa kan det vara smart att snickra en platsbyggd förvaringslösning under snedtaket. När du får upp saker från golvet ser det också mer ordnat ut – och det blir lättare att städa.

5. Satsa på en byrå eller garderober

Om du har plats, införskaffa en byrå eller en garderob. De sväljer mycket förvaring och skapar ett ordnat intryck. I en liten hall är det smidigt med skjutdörrsgarderober. Skaffa gärna mindre lådor eller korgar som delar upp utrymmet i byrån eller garderoben för att få ordning på sakerna.

6. Tänk både mysbelysning och praktiskt ljus

Belysningen i hallen är viktig på många sätt. Bra takbelysning gör att du enkelt kan se och hitta dina saker. Satsa gärna på en lampa eller spottar som går att dimma så att du kan anpassa ljusstyrkan. Komplettera sedan med flera ljuskällor för att skapa en mysig stämning i hallen, till exempel en vägglampa eller en fin bordslampa på byrån.

7. Skapa rymd med en spegel

En spegel i hallen är ett måste för många. Men förutom att slänga en sista blick på dig själv innan du går hemifrån är spegeln även ett bra element att inreda hallen med. Spegeln reflekterar och skapar en illusion av rymd, vilket kan få en liten hall att kännas större än vad den är. Ofta kan spegeln också fånga upp ljus från angränsande rum.

8. Varsågod och slå dig ner!

Att ha en sittplats i hallen är både praktiskt och bekvämt när du vill snöra på sig skorna eller hjälpa barnen att klä på sig. Har du en liten hall kan du satsa på en möbel kombinerat med förvaring, till exempel en skohylla med sittbänk ovanpå.

9. Sätt färg på väggarna - eller dörr och golv!

Hur ska man tänka med färg i hallen? Ljust och luftigt är inte alltid vägen att gå. En mörkare kulör kan skapa en mer ombonad känsla, medan en iögonfallande tapet kan ge ett häftigt intryck. Eller varför inte ge insidan av dörren eller golvet en härlig färg? Hallen är första intrycket av ditt hem, så fundera på vad du vill att dina gäster ska mötas av!

 

Medlemsförmåner

  • Beijer Byggmaterial
    Vill du snickra en platsbyggd hylla till hallen? Hos Beijer Byggmaterial hittar du allt för hemmabyggaren. Som OBOS-medlem får du 15% rabatt i alla Beijers Byggvaruhus.

  • Nordsjö Idé & Design
    Sätt färg på hallen till ett extra förmånligt pris. Hos Nordsjö Idé & Design får du som är OBOS-medlem 25 % rabatt på utvalt färg och spackel.

  • Sandå Måleri
    Vill du skapa en inbjudande hall med ny färg eller tapet? Som OBOS-medlem kan du ta hjälp av Sandå Måleri och få 15 % rabatt på arbete och 30 % rabatt på material vid målningsentreprenad.