Förnya ditt hem med smarta och billiga knep

Har du kört fast i din heminredning eller är du sugen på ett lyft? Inredningsexperten Maria Kingsley delar med sig av sina bästa tips på hur du inreder snyggt och personlig med små medel – och hur du får till den där mysiga höstkänslan.

Maria Kingsley är en av Sveriges mest omtyckta inredare och känd från tv-programmet Bygglov. I det här webbinariet visar hon hur du skapar ett hem som verkligen speglar din personlighet, utan att det behöver kosta särskilt mycket. Hon visar dig hur du gör det ombonat med textilier, skapar stämningen med belysning och hur du hittar din stil.  

Marias fem bästa inredningstips:  

  1. Omge dig med dina favoritprylar. Blanda släktklenoder med loppisfynd, designklassiker och resminnen, helt enkelt saker du tycker om, så får du en inredning som speglar dig och som håller genom trenderna.  
  2. Gör en moodboard, antingen fysiskt eller digitalt. Samla bilder på möbler, olika detaljer, miljöbilder och färger, ja allt du gillar. Då brukar det framträda ett mönster och du kan lättare identifiera en stil eller färger som är ständigt förekommande. En moodboard är också ett utomordentligt redskap att använda för att se om möblerna man tänkt köpa passar ihop.  
  3. Hitta dina färger! Ett sätt att skapa ett inbjudande hem är att använda sig av färger, antingen på inredningsdetaljer eller på väggar. I naturen finns ett hav av olika färgkombinationer du kan inspireras av. En annan bra idé är att välja färger från en tapet du gillar. Laddar du ner appen Nordsjö Visualizer kan du enkelt experimentera med färgval i ditt hem utan att du behöver måla om.   
  4. Frossa i textilier. Använd textilier för att ge hemmet en varm och ombonad känsla. Många kuddar, plädar, mattor av fårskinn och gardiner skapar ett välkomnande intryck. En bra idé är att montera gardinskenan i/ eller nära taket och att dra gardinerna åt sidorna så att de bara täcker fönsterkarmen för att öka ljusinsläppet och skapa illusionen av en högre takhöjd.  
  5. Sätt stämningen med belysning. Sträva efter att ha 5–10 ljuskällor i ett rum, inklusive fönster och värmeljus. Använd gärna fler svaga ljuspunkter snarare än få starka, det ger ett jämnare ljus som upplevs som mer behagligt. Att installera dimmers gör att mysbelysningen bara är ett knapptryck bort. Genom att belysa hörn och även saker utanför fönstren, som ett träd i trädgården utanför fönstret, kan du skapa en känsla av rymd och vidga gränserna.  

Gå ut i naturen och hämta inspiration. För visst är det sällan man kommer hem från en promenad och tänker ”idag fick naturen inte till det”?

– Maria om inspiration för färgkombinationer