Syskon på balkong

Så halverade de kontantinsatsen till egna lägenheten

OBOS Deläga gjorde vägen in på bostadsmarknaden både enklare och snabbare för syskonparet Emma och Erik Lundström.

Köp halva lägenheten – bo i hela

När ett antal lägenheter i Brf Prefekten i Göteborg erbjöds med OBOS Deläga valde syskonen Emma och Erik Lundström att slå till.
– Det hade dröjt mycket längre för mig att komma in på bostadsmarknaden annars, säger Emma Lundström.

OBOS lanserades i Sverige 2014, men har en lång och stolt historia i Norge där företaget funnits sedan 1929. När OBOS skulle bygga nytt i området Pedagogen Park i Mölndal, strax utanför Göteborg, var det därför inte så konstigt att Erik och Emma Lundströms pappa blev intresserad. Han är nämligen själv norsk.

– Min farfar bodde faktiskt i en OBOS-lägenhet i Larvik. Pappa tyckte att det här projektet skulle passa mig bra eftersom jag jobbar i Mölndal. Han var ganska drivande i köpet, säger Erik Lundström, 28, och ler.

Lägre lån – mindre oro

Erik, som då bodde i en hyresrätt i Göteborg, hade funderat på att köpa en bostadsrätt ett tag och tyckte att upplägget med OBOS Deläga lät bra. Boköpsmodellen lanserades i Sverige 2021 och innebär att köparen kan köpa minst halva bostaden, men bo i hela. Därefter finns sedan möjligheten att öka det egna ägandet en gång om året.

– Jag har köpt halva. För den andra delen betalar jag ett månadsbelopp till OBOS, så det är en bra blandning. Med tanke på ränteläget känner jag mig mindre orolig när jag inte behöver så stora lån.

Nybyggnation har många fördelar. En av dem uppskattar Erik Lundström allra mest – att ljudisoleringen fungerar betydligt bättre än i hans gamla bostad.

Det var OBOS Deläga som till stor del gjorde att även systern Emma, 26, flyttade in på våningen under Erik i den nya bostadsrättsföreningen.

– För tre år sedan när lägenheterna gick att boka var jag student och bodde i en jättedyr hyresrätt i Mölnlycke. Pappa tyckte det vore bra om jag kom in på bostadsmarknaden i stället för att ”slänga bort” pengarna på hyra. Jag hade inte sett mig själv ha en bostadsrätt när jag var 26, men det blev ju jättebra, säger Emma och skrattar.

I mars i år flyttade de in i varsin tvåa i Brf Prefekten. Bakom Emmas och Eriks gröna ytterdörrar med ljusinsläpp finns 47 kvadratmeter fördelat på ett rymligt sovrum, stort badrum och ett ljust kök och vardagsrum med öppen planlösning.

Slipper störa grannarna

Eriks lägenhet har dessutom en stor balkong med fri sikt över lärarhögskolan Pedagogens tidigare lokaler.

– Jag kände ganska snabbt när jag valde mellan lägenheterna att den öppna planlösningen, läget och utsikten passade bra. Men det största plusset med nybyggnation är att jag kan spela musik utan att grannarna hör. I min förra lägenhet kunde man höra när grannen gick på toaletten.

Emma Lundström tycker att OBOS Deläga är ett perfekt sätt att ta sig in på bostadsmarknaden. ”Som ung är det nästan omöjligt att köpa en lägenhet om du inte har mycket pengar sparade till kontantinsatsen”, säger hon.

Emma uppskattar mest ljusinsläppet och köket med mycket arbetsyta och förvaring.

– Det är fräscht och fint. Jag tycker köket är jätteviktigt i ett boende, säger hon och sveper med handen över den gråa bänkskivan.

Nu försöker de båda lära känna den nya stadsdelen som är under utveckling och är en mix av företag, boende, nya kaféer, restauranger och gym. Änggårdsbergens lummiga skogar finns nära och Göteborgs centrum nås på 15 minuter med både kollektivtrafik och cykel.

Halva kontantinsatsen

– Här har jag nära till jobbet, nära till kompisar och till alla grejer jag gillar att göra. Det är heller inte långt till havet när jag ska i väg och kitesurfa, säger Erik.

De är överens om att OBOS Deläga är en flexibel lösning som gör det enklare för unga att komma in på bostadsmarknaden.

– I dag som ung är det nästan omöjligt att köpa en lägenhet om du inte har mycket pengar sparade. Med OBOS Deläga går det bra med halva kontantinsatsen. Jag tycker att det känns som en väldigt bra start för den som inte har stort kapital, säger Emma.

FAKTA: Det här är Brf Prefekten i Mölndal

Inflyttningen i bostäderna började i mars 2024. Bostadsrättsföreningen, som ligger i området Pedagogen Park, består av 83 lägenheter i varierande storlek, varav ett fåtal fortfarande finns till försäljning. Bostadskvarteret har många kvaliteter med en grön och inbjudande gård med växthus och odlingsplatser, boulebanor och lekutrymme för de yngsta. I källarplan finns ett gemensamt gym. Bostäderna i bottenplan har stora rymliga terrasser och våningarna över har balkonger och uteplatser i loftgångar.

Området har redan i dag en bred service med bland annat vårdcentral, skola, förskola, idrottsanläggningar och restauranger. 

Det är alltid nära till naturen med motionsspår och vackra cykel- och vandringsleder i Fässbergsdalen och Änggårdsbergen. Havet är tio minuter bort med bil och för den golfintresserade finns flera välrenommerade banor i närheten.

Här kan du köpa med OBOS Deläga

Här kan du köpa med OBOS Deläga

Utforska våra bostäder som erbjuds med OBOS Deläga. Var vill du förverkliga bostadsdrömmen?

Hitta bostad med OBOS Deläga