svanenmärkt lägenhetshus med två våningar med fina grönskande uteplatser

Svanenmärkta bostäder

Att säga att ett hus är byggt under kontrollerade former, med omtanke om både miljö och människors hälsa, är enkelt gjort. Men att verkligen bevisa det kan vara lite knepigare. Det är här Svanen kommer in.

Vad krävs för en Svanenmärkning?

Ett Svanenmärkt hem har granskats ur ett livscykelperspektiv: det innebär ett helhetsgrepp på byggprocessens alla ingående material och på husets energibehov. Huset ska både leva upp till tuffa krav på låg energiförbrukning och ge en sund inomhusmiljö. Det innebär att allt byggmaterial och alla kemiska produkter har kontrollerats; från träet som används till husets stomme till spacklet i badrummet.

OBOS är redo att bygga Svanenmärkt

41 kriterier måste uppfyllas för att Svanen ska flyga – och nu har vi på OBOS checkat av dessa och fått vår grundlicens, vilket ger oss möjlighet att bygga Svanenmärkta bostäder. Hurra! Under 2020 byggdes det första svanenmärkta projektet i OBOS Sverige och fler kommer inom kort. Håll utkik efter Svanens symbol här på hemsidan.

Varför Svanen?

Svanen har funnits sedan 1989 och har sedan dess miljömärkt 20 000 produkter och tjänster inom alla tänkbara branscher. Att jobba med Svanen innebär trygghet i form av att en oberoende tredje part som är expert på området granskar allt vi gör, det tycker vi på OBOS känns tryggt. Vi hoppas du tycker det samma.

OBOS Svanenmärkta förskola

OBOS Svanenmärkta förskola

I utvecklingen av vårt förskolekoncept Start Learning har vi arbetat utifrån en tydlig vision - att skapa den bästa starten för nästa generation.

Läs om OBOS Förskola
Hur går det till att bygga svanenmärkt?

Hur går det till att bygga svanenmärkt?

Efter ett års arbete fick vi på OBOS vår efterlängtade grundlicens. Här berättar hållbarhetskonsult Charlott Malmborg mer om vad det innebär.

Läs om att bygga svanenmärkt
Fördelarna med ett Svanenmärkt hem

Fördelarna med ett Svanenmärkt hem

Nu kan vi på OBOS bygga Svanenmärkt. Men vad betyder det för dig som kund? Häng med, så ska vi berätta.

Läs om fördelarna med svanen