Unik paviljong på temat jämlikhet byggs av returbackar i Oceanhamnen

Går det att bygga en besökspaviljong utomhus som enbart består av gamla returbackar för pantflas-kor? Och vad har det med jämlikhet att göra? Självklart går det – dessutom med en klockren koppling till jämlikhet och inkludering – menar tre arkitektstudenter från Lunds tekniska högskola LTH som ritat den spektakulära paviljongen, People’s Voice. Paviljongen byggs i Oceanhamnen, lagom till H22 City Expo som äger rum i Helsingborg i sommar.

Bakom uppdraget står Helsingborgs stad och medlemsägda bostadsutvecklaren OBOS som här samarbetar med LTH.  Under H22 City Expo lanserar OBOS och Helsingborgs stad People’s walk – ett jämlikt promenadstråk i den nya havsnära stadsdelen Oceanhamnen i Helsingborg. Tanken är att rikta fokus mot både hållbara och tillgängliga stadsmiljöer. Invånare och andra besökare får vara med och påverka utformningen av stråket genom att lämna förslag på ord och meningar som sedan blästras på marken.
- Det känns kul och viktigt att vi har fått till ett samarbete med Lunds tekniska högskola och kunnat ge ett uppdrag till arkitektstudenterna som vi nu förverkligar genom projektet People’s walk. Paviljongen lyfter verkligen fram vikten av jämlikhet och hållbarhet och jag tror det blir ett utropstecken på H22 City Expo, säger Martin Hadmyr, en av initiativtagarna till tävlingen och H22-arkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborgs stad.

- OBOS är väldigt glada för det här samarbetet och att vi kan bidra till att lyfta fram de här viktiga frågorna. Som medlemsägd bostadsutvecklare strävar vi alltid efter att utveckla miljömässigt hållbara bostäder som ska passa olika behov och förutsättningar. Det känns därför viktigt att ge studenterna möjlighet att visa sin kreativitet och därmed bidra till ett nytänk inom arkitektkåren, säger Ola Petersson, projektutvecklare på OBOS och projektledare för H22, samt jurymedlem.

Paviljongen People’s Voice bildar navet i stråket i form av olika konstruktioner som enbart består av gamla returbackar och pantflaskor som är fyllda med vatten i olika färger som ska samspela med sol, vind och regn. En del av flaskorna står tomma och erbjuder besökarna att lämna sitt budskap i en slags flaskpost. 
- Vi ville ge folk utrymme att kunna lämna sitt uttryck på ett enkelt sätt och vad är bättre än att anspela på det gamla minnet om flaskpost, inte minst med tanke på närheten till havet. I det här fallet lämnas dock flaskan tillbaka med ett budskap som man önskar uttrycka genom en permanent blästring på plats, istället för att flaskan lämnas till sitt öde i havet, säger arkitektstudenterna som ritat People’s Voice: Alexander Johnsson, Alva Stenlund och Kristina Striewe.

- Det vinnande förslaget är mycket kreativt och nytänkande. Paviljongen byggs upp av återvunna returbackar som bildar ett torn som syns från långt håll, både hav och land. Paviljongen har en tydlig och stark visuell identitet och använder flaskkonceptet på ett väldigt intressant sätt som bjuder in till samtal om hur vi kan skapa mer jämlika platser som invånarna kan påverka i sin stadsmiljö. Juryn var helt enig i sitt utlåtande. säger Christer Malmström, en av initiativtagarna till tävlingen och seniorprofessor vid Institutionen för arkitektur och byggd miljö på LTH.

För mer information kontakta:
Martin Hadmyr, en av initiativtagarna till tävlingen och H22-arkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborgs stad, martin.hadmyr@helsingborg.se, tel. 0706-77 14 74.

Christer Malmström, senior professor vid Institutionen för arkitektur och byggd miljö på LTH, mejl: christer.malmstrom@arkitektur.lth.se

Ola Petersson, projektutvecklare på OBOS och projektledare för H22, mejl: ola.petersson@obos.se, tel. 010-434 15 44

Arkitektstudenterna från LTH som ritat People’s Voice: Alexander Johnsson, Alva Stenlund och Kristina Striewe, kontaktuppgifter

Bakgrund
Tolv bidrag lämnades in i tävlingen bland arkitektstudenterna där uppdragsgivarna är Lunds tekniska högskola (LTH) i samarbete med Helsingborgs stad och medlemsägda bostadsutvecklaren OBOS. Uppdraget var att studenterna skulle rita förslag på en tillfällig paviljong med fokus på jämlikhet, hållbarhet och återbruk utifrån förbestämda kriterier och nyckelorden jämlikhet, dialog, återbruk och välkomnande. Arkitektstudenterna fick sex veckor på sig att ta fram sina förslag och en jury utsåg det vinnande bidraget, People´s Voice, nu i veckan. Juryn var helt enig i sitt utlåtande.

Paviljongen People’s Voice är en del av People’s Walk, ett pilotprojekt för Jämt jämlikt som handlar om att skapa en mer tillgänglig och jämlik stadsmiljö, som lanseras under H22 City Expo i Helsingborg i sommar. People’s walk ska gå mellan Dockanparken och Redaregatan i det nya havsnära bostadsområdet Oceanhamnen i Helsingborg.

Jämt jämlikt är ett Vinnova­finansierat projekt som handlar om att ta fram ett certifieringssystem för jämlika platser som inkluderar alla där Helsingborgs stad samarbetar med Tengbom arkitekter, RISE och Raoul Wallenberg institutet.