Hoppa till innehåll
En man arbetar på en OBOS fabrik

Rättelse från OBOS: OBOS ska inte säga upp 3500 anställda

Flera norska och svenska nyhetssajter har, som en följd av en intervju i norska tidningen Klassekampen, rapporterat att 3500 jobb är hotade inom OBOS-koncernen. Denna uppgift är tagen ur sitt sammanhang och är felaktigt uppfattad.

Publicerad:
tisdag 16 juni 2020

Av OBOS totalt 2600 anställda i Norge och Sverige är i dagsläget 100 personer drabbade av de neddragningar koncernen tvingas genomföra till följd av minskad försäljning. Ytterligare medarbetare kan komma att påverkas men i ett absolut worst case omfattas max 200 personer.

- En nedgång av försäljningen sedan coronautbrottet har påverkat vår omsättning och därmed vårt resultat. Men tack vare god soliditet och flera miljarder NOK i fri likviditet kan vi stå emot en vinstnedgång och har en stark grund att stå på för att upprätthålla en fortsatt god verksamhet där vi månar om våra medarbetare och deras arbeten, säger OBOS koncernchef Daniel Kjørberg Siraj.

Daniel Siraj, koncernchef på OBOS


OBOS budskap i artikeln i Klassekampen var att belysa konsekvenserna av att antalet reducerade byggstarter berör flera aktörer i värdekedjan för bostadsbyggande, där ibland leverantörer av trä, fönster, transport, entreprenörer etc., vilket i sin tur medför att flera tusen arbetstillfällen kan gå förlorade. Detta är en analys som delas av byggbranschen och fackliga parter.

- OBOS är en av ett fåtal aktörer som har möjlighet att stå emot den nedgång som bygg- och bostadsbranschen nu genomgår. Men myndigheterna i både Norge och Sverige måste vidta åtgärder för att säkerställa att bostadsbyggandet i båda länderna hålls uppe och för att säkra sysselsättningen i en industri som bidrar till arbetstillfällen i hela Norge och Sverige, säger Daniel Kjørberg Siraj.
 

Om OBOS

OBOS är en medlemsägd organisation med säte i Oslo och en av Nordens största utvecklare och förvaltare av bostäder. OBOS har 473 386 medlemmar i Norge. Under vintern 2020/2021 kommer medlemsprogrammet lanseras i Sverige. OBOS bedriver verksamhet i Sverige under varumärkena OBOS, Myresjöhus, SmålandsVillan och OBOS Kärnhem. Vid utgången av 2019 hade OBOS 473 386 medlemmar och 2 632 anställda, varav knappt 1 000 anställda i Sverige.

För mer information om OBOS

www.obos.no  Eller läs mer under "Om OBOS" på obos.se


För mer information, kontakta:

Daniel Kjørberg Siraj, koncernchef, OBOS BBL
+47 913 82 777

Åge Pettersen, Kommunikationsdirektör, OBOS BBL
Telefon: +47 908 58 441
Email: aage.pettersen@OBOS.no

Relaterade

Fotograf: Elin Nysten/Region Gotland

Träffa OBOS i Almedalen

Den 27 juni till 1 juli är det återigen dags för Almedalsveckan i Visby. Som en av Norge och Sveriges största bostadsutvecklare finns OBOS självklart på plats – med seminarier i egen regi, rundabordssamtal och som experter i panelsamtal. Söker du experter till din panel? Tveka inte att höra av dig.

Hög aktivitet under ett utmanande år

2022 blev ett mer utmanande år än vad de flesta hade förväntat sig. Men trots oroliga marknadsförhållanden upprätthöll OBOS en offensiv byggtakt.
Sofia Ljungdahl, VD OBOS Nya Hem

OBOS: Svårare för samhällsbärande yrkesgrupper att köpa bostad i storstäderna

Endast 1 av 9 bostäder i Storstockholm kunde köpas av en grundskollärare med 37 400 kronor i månadslön i slutet av 2022. Det visar den senaste upplagan av OBOS lärarindex. – Sedan förra året minskar andelen bostäder som samhällsbärande yrkesgrupper kan köpa i alla tre storstadsregioner. Det är inte bara ett problem för enskilda individer, det hotar även städernas attraktionskraft, säger Sofia Ljungdahl, VD OBOS Nya Hem.