Plats för 1 000 nya bostäder i Växjö – storaffär för OBOS och Teleborgs Ängar

OBOS och Teleborgs Ängar köper tillsammans mark med plats för upp till 1 000 nya bostäder i nya stadsdelen Södra Vikaholm i Växjö kommun. Här planeras utvecklingen av en ny stadsdel med olika bostadstyper i blandade upplåtelseformer. – Det är en viktig satsning för oss. Vi vill skapa en stadsdel för människor i olika skeenden av livet, säger Joakim Henriksson, VD för OBOS Sverige.

Vikaholm, Västra Vikaholm och Södra Vikaholm är beläget söder om centrala Växjö och Teleborg. Här finns möjligheter för ett stort antal nya bostäder under de kommande åren. Vikaholm är redan utbyggd med cirka 1 000 bostäder, där bland andra OBOS och GBJ Bygg, en del av Teleborgs Ängar, har byggt bostäder.

Med det nya markköpet i Södra Vikaholm är den gemensamma ambitionen att på sikt skapa en stadsdel för människor i olika skeden i livet, med blandad bebyggelse och olika upplåtelseformer och storlekar på bostäderna – en trädgårdsstad.

- Den här affären är en av OBOS större och är en del i våra ökade ambitioner i Sverige. Växjö är en dynamisk och växande stad och vi ser väldigt mycket fram emot att bidra med högkvalitativa bostäder i en helt ny stadsdel, säger Joakim Henriksson, VD för OBOS Sverige.

I Södra Vikaholm planeras det för att skapa en attraktiv trädgårdsstad för olika målgrupper med både villor, radhus och flerfamiljshus.

- Vi bygger hållbart och industriellt i trä med naturliga mötesplatser för ett särskilt fokus på social hållbarhet, säger Joakim Henriksson.

Richard Coucher är ordförande i styrelsen för Teleborgs Ängar AB:

- Det händer mycket i Växjö och ambitionen för Teleborgs Ängar är att vara aktiva samhällsbyggare och samtidigt vara en del av stadens fortsatta positiva utveckling. Vi vet att det råder stor efterfrågan på villatomter, så det kommer att bli en viktig del av erbjudandet tillsammans med den blandade bebyggelse vi skapar tillsammans med OBOS, säger Richard Coucher.

Ambitionen är att inleda arbetet med detaljplanen så snart kommunens pågående arbete med den nya översiktsplanen är slutfört, där OBOS och Teleborgs Ängar kommer att arbeta i nära dialog med kommunen.

- Växjö är viktigt för OBOS och här har vi byggt bostäder från alla våra varumärken tidigare. Det känns helt rätt att fortsätta expansionen tillsammans med Teleborgs Ängar med vilka vi delar värderingar vad gäller hållbar trähusbyggnation, säger Tobias Abrahamsson, Regionchef på OBOS Sverige.

- Växjö växer, med fler bostäder i attraktiva områden och med hållbarhet i fokus. Det är glädjande att se hur planeringen av det här nya område tar form, där både kommun och entreprenörer tänker långsiktigt för att möta dagens och framtidens invånare, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö.

Om Södra Vikaholm:

• Södra Vikaholm är en stadsdel under uppbyggnad söder om centrala Växjö och Teleborg. Här planerar Teleborgs Ängar och OBOS att bygga upp en trädgårdsstad med olika bostadstyper i blandade upplåtelseformer.

• Teleborgs Ängar och OBOS förvärvar marken genom ett 50/50-samarbete (joint-venture) och går ihop och bildar det gemensamma markbolaget Dänningelanda Holding AB för utvecklingen av det aktuella området som motsvarar 500 000 kvadratmeter (50 hektar).

• Kommunikationerna till Södra Vikaholm kommer bli goda där man når centrum med stadsbussen på några minuter med säkra cykelvägar till bland annat det närbelägna Linnéuniversitet. Inom ett stenkast från stadsdelen ligger Södra Bergundasjön och det finns även gott om strövområden för rekreation i direkt anslutning till Vikaholm.

Om OBOS

OBOS är en av Sveriges och Norges största bostadsutvecklare. OBOS är en medlemsägd organisation som grundades i Norge 1929, och som idag har över 500 000 medlemmar. I Sverige verkar OBOS genom varumärkena OBOS, Myresjöhus och SmålandsVillan. Genom dessa varumärken driver koncernen både små- och storskalig projektutveckling, samt nyproduktion av villor.

Om Teleborgs Ängar

Teleborgs Ängar är ett projektutvecklingsföretag som arbetar med hållbar byggnation och stadsutveckling i Växjö. Bakom Teleborgs Ängar AB står de lokala entreprenörerna GBJ Bygg, Santhe Dahl Invest och Fagnes. Några referensprojekt är Fagnes prisvinnande bostadsprojekt på Torparängen, samt två trähusprojekt av GBJ Bygg i Växjö.

För mer information, kontakta:

Joakim Henriksson, VD OBOS Sverige, 010-434 18 06
Tobias Abrahamsson, regionchef OBOS Sverige, 010-434 12 53
Richard Coucher, ordförande i styrelsen för Teleborgs Ängar, 070-415 62 47


Klicka här för att komma till projektwebben på obos.se