Hoppa till innehåll
Nödbostad byggd av OBOS

OBOS nödbostad - hem för människor i kris

I en värld där antalet krigs- och krisdrabbade områden ökar, växer också behovet av nödbostäder för människor på flykt – inte minst i Europa. Som en av Norge och Sveriges ledande bostadsutvecklare kan vi på OBOS bidra med det vi gör bäst: trygga bostäder som ger fler människor tak över huvudet. Först ut att få en nödbostad är åtta familjer i Ukraina.

Publicerad:
tisdag 23 april 2024

Rysslands krig mot Ukraina har lett till förödande konsekvenser för den ukrainska civilbefolkningen, landets ekonomi och infrastruktur. Idag finns cirka 14 miljoner ukrainska flyktingar, många av dem saknar en egen bostad. 

– Våra nödbostäder byggs i trä och skapar en känsla av ett riktigt hem jämfört mot tält, som ofta används vid kriser. De är möjliga att bygga till och bygga ut och därmed göra till mer permanenta hem, säger Joakim Henriksson, vd OBOS Sverige. 

Inom OBOS finns ett stort samhällsengagemang och när Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina ville många medarbetare bidra med sin kompetens och erfarenhet – ur det växte konceptet bakom nödbostäderna fram. Bostäderna är isolerade och anpassade för att klara olika klimat, samt skyddar mot väder och vind. De kan snabbt utrymmas vid akut fara och lätt monteras ned och flyttas till en säkrare plats.  Gemensamma skyddsrum, toaletter och kök kommer att finnas i närheten på platsen i Ukraina. 

– Vi har utrustat bostäderna med sådant som vi vet efterfrågas i krissituationer. Vår solcellslösning kommer förutom belysning även göra det möjligt att ladda mobiler och datorer. På så sätt har de boende bättre möjligheter att få till sig information om det aktuella säkerhetsläget och kan hålla kontakt med omvärlden, fortsätter Joakim Henriksson. 

Samarbete med ukrainsk organisation 

I arbetet med nödbostäderna har OBOS gjort en gedigen analys av de specifika behoven i Ukraina, bland annat genom kontakt med internationella aktörer som är verksamma i landet. De åtta nödbostäderna kommer att tas emot av en ukrainsk hjälporganisation som har dokumenterad erfarenhet av humanitärt arbete i hela Ukraina. Just nu pågår långtgående diskussioner om de sista detaljerna inför leveransen som går till västra Ukraina i april. 

– Vi kommer att hålla löpande kontakt med vår samarbetspartner för att ta emot synpunkter från familjerna. Det kommer vi ta med oss i vårt fortsatta arbete som förhoppningsvis leder till att vi kan bygga fler bostäder till människor i kris runtom i världen, avslutar Joakim Henriksson.    

Fakta OBOS nödbostäder 

  • Bostaden på 16,9 kvadratmeter rymmer en familj på fyra. Förutom olika uppvärmningsalternativ finns integrerade solceller för belysning och laddning av elektronik. 
  • Byggsystemet är flexibelt och går att anpassa till behoven hos de som flyttar in. Till exempel kan väggar enkelt flyttas så att fönster och dörrar placeras där det är mest lämpligt. Husen kan även förlängas för att skapa gemensamma utrymmen där man kan träffas, laga mat, gå i skola eller få vård. 
  • Materialen i bostäderna är återanvändbara och består av till exempel plywood, OSB (Oriented Stranded Board) och regelvirke. 
  • I ursprungskick beräknas livslängden till sex till tio år. Med löpande underhåll och eventuella påbyggnader kan dessa göras till mer permanenta bostäder eller samhällsfastigheter. 
  • För att optimera leveransen ur ett effektivitets- och kostnadsperspektiv levereras husen i platta paket. Det gör det möjligt att effektivt frakta sjövägen, med flyg eller lastbil. Till exempel går det att lasta 8 bostäder på en trailer, vilket motsvarar bostäder till 32 personer. 
  • Monteringen är enkel – med hjälp av den medföljande instruktionen beräknas det ta cirka fyra timmar för två personer. De enda verktyg som behövs är skruvdragare och vattenpass.

 

1 av 1

Relaterade

OBOS startar fond för barn och ungas fritid

Nu står det klart att bostadsutvecklaren och medlemsorganisationen OBOS lanserar en ny fond – OBOS Jubel. Fonden kommer under 2022 att dela ut en miljon kronor till idrotts- och kulturföreningar, samt andra initiativ som bidrar till en bra fritid för barn och unga i bostadsområden.

Fler slutar spela innebandy i ung ålder – nu lanseras nationellt koncept för rörelseglädje i skolor

Redan vid 10 års ålder slutar många innebandyspelare med innebandy och idrott. Pandemin accelererade utvecklingen och innebandy var en av de sporter som drabbades hårdast. Därför lanserar nu Svensk Innebandy tillsammans med OBOS ”Framtidens innebandy”, med syftet att bygga broar mellan skolor och göra det lättare för skolelever att hitta till en förening och på den vägen få fler barn i rörelse.