Hoppa till innehåll
Joakim Henriksson, vd för obos sitter i en korridorssoffa

”Tar frågan om en hållbar bostadsmarknad på allvar”

OBOS Sverige ger en kommentar till utnämningen av Per Bolund (MP) till ny bostadsminister.

Publicerad:
söndag 27 januari 2019

Om vi ska få fler bostäder till rimliga priser måste regeringen ta ett helhetsgrepp kring frågan. Att Per Bolund (MP) utnämnts till ny bostadsminister ­– samtidigt som han blir biträdande finansminister – tyder på att regeringen tar frågan om en långsiktigt hållbar bostadsmarknad på allvar. Det anser bostadsutvecklaren OBOS.

­­– Vi välkomnar att Per Bolund (MP) blir bostadsminister samtidigt som han har en fortsatt central roll inom finansdepartementet. Det är ett tecken på att regeringen vill ta ett helhetsgrepp kring bostadsfrågorna, säger Joakim Henriksson, vd för OBOS Sverige.

I Löfvens regeringsförklaring uttalas ett tydligt behov av ett snabbare, billigare och mer hållbart bostadsbyggande, bland annat genom ökat byggande i trä. Dessutom återinförs investeringsstödet för byggandet av hyresrätter i koncentrerad och effektiviserad form. Bolund har också påpekat att bostadssektorn är oerhört viktig för att ställa om till ett fossilfritt Sverige.

– Hållbara bostäder till rimliga priser kräver både handlingskraft från politiken och nytänkande i byggsektorn. Eftersom vi främst bygger i trä visar vi i vårt eget bostadsbyggande att det går att bygga mer klimatsmarta bostäder som fler har råd med, säger Joakim Henriksson.

Bolund har också slagit fast att den skatteöversyn som ska genomföras under mandatperioden kommer att ha betydande bäring på bostadspolitiken.

– Finansdepartementet bör ge Finansinspektionen i uppdrag att ompröva amorteringskravet och bolånetaket. Balans på kreditmarknaden är jätteviktigt, men när det sker genom att hålla nere folks köpkraft istället för att skapa rimligare prisnivåer genom ett ökat bostadsutbud, då är det något som är fel, säger Joakim Henriksson.

Enligt Boverket råder i dag bostadsbrist i 243 av 290 svenska kommuner, och den senaste prognosen visar att över en halv miljon nya bostäder behöver byggas till år 2025. Byggsektorn står för nästan en femtedel av Sveriges totala koldioxidutsläpp.

För mer information, kontakta:
Ulrika Liiv, kommunikationschef OBOS Sverige
Tel: 010-434 17 82
ulrika.liiv@obos.se

För pressbilder se OBOS pressrum på Mynewsdesk.

Relaterade

Fotograf: Elin Nysten/Region Gotland

Träffa OBOS i Almedalen

Den 27 juni till 1 juli är det återigen dags för Almedalsveckan i Visby. Som en av Norge och Sveriges största bostadsutvecklare finns OBOS självklart på plats – med seminarier i egen regi, rundabordssamtal och som experter i panelsamtal. Söker du experter till din panel? Tveka inte att höra av dig.

Hög aktivitet under ett utmanande år

2022 blev ett mer utmanande år än vad de flesta hade förväntat sig. Men trots oroliga marknadsförhållanden upprätthöll OBOS en offensiv byggtakt.
Sofia Ljungdahl, VD OBOS Nya Hem

OBOS: Svårare för samhällsbärande yrkesgrupper att köpa bostad i storstäderna

Endast 1 av 9 bostäder i Storstockholm kunde köpas av en grundskollärare med 37 400 kronor i månadslön i slutet av 2022. Det visar den senaste upplagan av OBOS lärarindex. – Sedan förra året minskar andelen bostäder som samhällsbärande yrkesgrupper kan köpa i alla tre storstadsregioner. Det är inte bara ett problem för enskilda individer, det hotar även städernas attraktionskraft, säger Sofia Ljungdahl, VD OBOS Nya Hem.