Hoppa till innehåll

Fler slutar spela innebandy i ung ålder – nu lanseras nationellt koncept för rörelseglädje i skolor

Redan vid 10 års ålder slutar många innebandyspelare med innebandy och idrott. Pandemin accelererade utvecklingen och innebandy var en av de sporter som drabbades hårdast. Därför lanserar nu Svensk Innebandy tillsammans med OBOS ”Framtidens innebandy”, med syftet att bygga broar mellan skolor och göra det lättare för skolelever att hitta till en förening och på den vägen få fler barn i rörelse.

Publicerad:
onsdag 28 september 2022

Redan innan pandemin kunde Svensk Innebandy se ett markant tapp av spelare, framför allt bland de yngre. Tappet är idag ännu större och pandemin ses som en bidragande orsak. Innebandyn måste inte bara rekrytera nya spelare utan så som läget är idag är återrekrytering ett stort arbete.

Innebandyns vision är att bli folksporten och med hjälp av projektet Framtidens innebandy med OBOS vill parterna nå fler. Tillsammans med distrikt och föreningar över hela landet erbjuds nu skolor och fritids prova-på-dagar. Föreningar i skolornas närområde kommer ut och leder roliga och inkluderande innebandyaktiviteter. Målet är att skolelever får mer rörelseglädje och får upp intresset för att idrotta tillsammans.

– Innebandy är Sveriges största inomhussport och ett bra sätt att börja idrotta och upptäcka rörelseglädje. På OBOS tror vi starkt på att engagera oss i initiativ som ger barn en bra fritid och bättre framtid. Genom Framtidens innebandy vill vi bidra till återrekrytering men också till att fler barn och unga upptäcker folksporten, säger Christian Alehagen, chef för Varumärke och Samhällsansvar på OBOS, som blev huvudpartner till Svensk Innebandy hösten 2021. 

Att just rikta in sig mot distrikt, föreningar och skolor är ett grepp som visat sig lyckosamt, varför det nu lanseras på nationell nivå.

– Att driva en skolsatsning för att väcka intresset för innebandy är något som vi vet fungerar. Vi har sett föreningar och distrikt göra liknande projekt för att väcka intresset för vår sport, vilket är ett viktigt uppdrag för innebandyn. Innebandy är en rolig och enkel sport att börja spela, men då krävs det att vi når barnen på ett kul och pedagogiskt sätt, säger Hanna Wiklund, barn och ungdomsansvarig på Svensk Innebandy.

Tidigare i år hölls en prova på dag i Knivsta. Två av barnen som var med är Nellie Ånöstam Hård Af Segerstad och Nike Skommevik.

– Det har varit superkul att få vara här. Alla har fått vara med och det har varit en peppig stämning med många roliga övningar, säger Nellie.
Nike fyller i:
– Det har varit jättekul och man får lära sig nya saker. Innebandy är kul för man får träffa många nya vänner och samlas runt en rolig sport, det är också mycket action och fart.

Läs mer om Framtidens Innebandy med OBOS.

Relaterade

Nödbostad byggd av OBOS

OBOS nödbostad - hem för människor i kris

I en värld där antalet krigs- och krisdrabbade områden ökar, växer också behovet av nödbostäder för människor på flykt – inte minst i Europa. Som en av Norge och Sveriges ledande bostadsutvecklare kan vi på OBOS bidra med det vi gör bäst: trygga bostäder som ger fler människor tak över huvudet. Först ut att få en nödbostad är åtta familjer i Ukraina.

OBOS startar fond för barn och ungas fritid

Nu står det klart att bostadsutvecklaren och medlemsorganisationen OBOS lanserar en ny fond – OBOS Jubel. Fonden kommer under 2022 att dela ut en miljon kronor till idrotts- och kulturföreningar, samt andra initiativ som bidrar till en bra fritid för barn och unga i bostadsområden.