en hand med smultron

För dig som föredrar skogen

Skogen är en självklar del av sommarsverige som bjuder på mycket skoj för hela familjen. Spana på vilda djur, bada i en insjö – njut av lugnet eller kanske plocka bär och svamp? Här är några av våra favoritresmål för dig som vill ha nära till upplevelser i skog och mark.

Vi tar dig med på en resa genom sommarsverige, här finns våra bästa tips för en lyckad semester i Rättvik, Sunne och Värnamo.

Rättvik: en turistort med anor

I vackra Rättvik byggdes Sveriges första turisthotell 1894. Och än idag är detta en ort väl värd att besöka. Kanske för en konsert på Dalhalla? Eller kanske bara för att njuta av naturen?

Se

 • Långbryggan: Rättviks landmärke -  troligtvis världens längsta insjöbrygga och träkonstruktion - bjuder på 628 meter härligt promenadstråk. Köp en glass och se om den räcker hela vägen. Efter kan du ta ett skönt dopp vid den långgrunda stranden.  
 • Minnesmaskinen: ett nostalgimuseum i två våningar fyllt av leksaker och prylar från förr - inklusive en riktigt fräsig samling av mopeder och motorcyklar. Se mer på Instagram @minnesmaskinen. 
 • Styggforsen Naturreservat: njut av trolsk skog, vacker utsikt och det 36 meter höga vattenfallet. Kolla in bergväggarna, kan du se att det var meteoritnedslag för 377 miljoner år sedan? Slingan är ca 1 km med trappor på sina ställen. 
 • Rättviks Gammelgård: ett 30-tal byggnader från olika tider och från olika byar i socknen med mängder av bevarade föremål. Även här finns en servering för en fika eller lunch i gammal och vacker miljö. 

Göra

 • Dalhalla: Det gamla kalkbrottet i skogen är en av de mäktigaste och vackraste utomhusarenorna i Europa. Kika efter aktuella konserter på dalhalla.se.
 • Fynda andrasortering på anrika Nittsjö keramik, eller hantverk och daladelikatesser på butiken Handslaget.
 • Testa sommarrodel i Rättviksbacken. Susa hela 725 meter med fin utsikt och pirr i magen. Vill du ha ännu mera pirr finns klätterparken Högt & Lågt i närheten av campingen. Kul för hela familjen! 
 • Gå på vandring: Längs med Siljans strand finns guidade vandringar där du lär dig mer om traktens natur och historia. Eller vandra på egen hand där leden Tre toppar ger fin utsikt. 
Bonustips för OBOS-medlemmar

Bonustips för OBOS-medlemmar

Inte alls långt från Rättvik ligger mysiga byn Tällberg. Som OBOS-medlem kan du bo bättre än bra på Dalecarlia Hotel & Spa – med 20 % rabatt från Best Western Hotels & Resorts.

Läs mer om förmånen här

Sagolika Sunne har något för alla

Värmlandspärlan Sunne är en perfekt utgångspunkt för att utforska Fryksdalen. Här finns gott om bra vandringsleder, skogar att plocka bär och svamp i – och många härliga sjöar bada eller paddla i. Men också gott om kulturupplevelser, kul shopping och god mat.

Se

 • Mårbacka: Selma Lagerlöf använde platser och människor som levde runt henne i den här bygden när hon skrev sina berättelser. Lär känna Selma genom ett besök på hennes barndomshem.
 • Tossebergsklätten: hänförande utsikt över Fryksdalen – kanske Sveriges vackraste? Det sägs att den till och med inspirerade skaparen av Värmlandsvisan. Är du hungrig eller fikasugen har du chans att prova värmländska specialiteter som nävgröt och skrädmjölsdrömmar.
 • Rottneros Park: jättefin blomster- och skulpturpark – en grön oas med fin lekpark för leksugna.
 • Fordonsintresserad? Kom hit under Sunne Summer Meet i juli och få din dos av glänsande krom. Alla bilar som ställs ut är från tiden då bilar fick vara vackra på riktigt. Annars kan vi även tipsa om fordonsmuseet i Torsby eller Hästfordonsmuseet i Östra Ämtervik.

Göra

 • Lek loss på Sunne Sommarland. Vattenlek hela familjen, bastu och varma källor, hinderbana, äventyrsgolf och mycket mer.
 • Gå på sommarteater i Berättarladan, i år spelar Västanå teater upp Körkarlen av Selma Lagerlöf.
 • Träffa djuren på Södra Bergsgården. Här kan du mysa med lamm, gå på vandring med getter eller kanske prova på jobbet på en lantgård?
 • Fynda på gårdsbutiker och loppisar! Här finns gott om sådana, inte minst den välfyllda Jätteloppisen i Stöpafors. Och när du ändå är i Stöpafors, passa på att käka en god burgare i 50-talsmiljö på Diner 45.
Bonustips för OBOS-medlemmar

Bonustips för OBOS-medlemmar

Som OBOS-medlem har du rabatt på hotellövernattningar, 20 % på Best Western Hotels & Resorts och 15 % på Nordic Choice Hotels. Här kan du till exempel lyxa till semestern med att bo på natursköna Hotell Frykenstrand där du kan ta bastubad i sjön Fryken.

Läs mer och boka här

Väldesignad semester i Värnamo

Våra svenska skogar har också varit viktiga för vår design- och hantverkshistoria, inte minst de småländska. Värnamobygden är till exempel känd för sina möbeltillverkare, formgivare och konstnärer. Här kan du både njuta av naturen – och spana in både ny och klassisk svensk design.

Se

 • Apladalen: Värnamos gröna, sköna natur- och hembygdspark ligger mitt i centrum. Här kan du följa med på en resa tillbaka i tiden, hälsa på djuren, busa på den stora lekplatsen eller kanske ta en våffla på Apladalens Kaffestuga?
 • Store Mosse nationalpark: lite fjällkänsla mitt i Smålands skogar. Här finns över 50 km vandringsleder att prova, vissa sträckor kräver snöskor mitt i sommaren.
 • Vandalorum: superfint museum för konst och design. Här äter du också riktigt goda isterband på restaurang Syltan.
 • Pinnapå: en promenadrunda genom Värnamos historia. Pinnapå består av 12 skyltar, placerade på historiskt intressanta platser. Hämta karta på Gummifabriken eller i stadshuset.

Göra

 • Gå på designrunda, populära stopp är Bruno Mathsson Center, möbelföretaget Källemos showroom, de fina bänkarna utmed Lagan – och rutan, förstås. Själva utgångspunkten i Ruben Östlunds film ”The square”.
 • Åk med Ohsabanan. Strax utanför Värnamo finns denna fina museijärnväg som bjuder på en frustande och pustande resa med historiska lok och vagnar på smalspår.
 • Åk till High Chapparal- Vilda västern i smålandsskogarna är väldesignat på ett annat sätt – och faktiskt riktigt kul även för vuxna.
 • Paddla kajak, kanot eller SUP hos Isaberg Mountain Resort. Här kan du paddla i lugna Algustorpasjön eller i strömmande Nissan.
Hyr billigare bil med Avis som OBOS-medlem

Hyr billigare bil med Avis som OBOS-medlem

När du kör själv kan du vika av från stora vägen, och hitta dina egna småländska smultronställen. Som OBOS-medlem får du upp till 30% rabatt på hyrbil från Avis

Läs mer och boka här
 Hittat smultronstället och vill bygga fritidshus?

Hittat smultronstället och vill bygga fritidshus?

Då vill vi tipsa om Myresjöhus nya Glimma x Skog. Ett socialt och välplanerat fritidshus som med sin djupgröna färgsättning smälter in i naturen.

Läs mer här

Upptäck våra andra smultronställen

illustration av ett blått hus

Förtur till tomter och fina förmåner väntar...

Här kan du läsa mer om hur du blir medlem och vilka förmåner du som medlem har. Du kan även läsa mer om hur du får förtur till din drömbostad.