en hand med smultron

För dig som föredrar skogen

Skogen är en självklar del av sommarsverige som bjuder på mycket skoj för hela familjen. Spana på vilda djur, bada i en insjö – njut av lugnet eller kanske plocka bär och svamp? Här är några av våra favoritresmål för dig som vill ha nära till upplevelser i skog och mark.

Vi tar dig med på en resa genom sommarsverige, här finns våra bästa tips för en lyckad semester i Jönköping, Rättvik och Sunne.

Jönköping: vacker natur och gammal historia

I natursköna Jönköping, Sveriges tionde största stad, kan du vandra i naturreservat som Dumme Mosse, besöka Tändsticksmuseet och lära dig om hur tändstickan uppfanns eller besöka Stadsparkens roliga lekpark och djurhage med bland annat alpackor och påfåglar. 

Se 

 • Dumme Mosse: naturreservat där du i vacker natur vandrar längs spångade leder i vad som brukar omnämnas som södra Sveriges sista vildmark. Slå dig ner någonstans längs vägen och avnjut en varm kaffe eller grilla korv vid någon av grillplatserna. 
 • Tändsticksmuseet: vackert beläget intill Vättern i ett gammalt trähus från 1848. Lär dig mer om de människor och maskiner som introducerade tändstickan för världen.
 • Rosenlunds rosarium: herrgårdsträdgård naturskönt beläget i gammal kulturmiljö med gångavstånd till Vätterstranden. Här finns mängder av vackra rosor, men också exotiska träd och planteringar med perenner. Det finns också ett sommarcafé som är perfekt att gå till när hungern slår till. 
 • Ta en tur till Gränna och Visingsö: Bara 30 minuter bilresa från Jönköping hittar du Gränna med sin välkända polkagristillverkning. Gå på stadens charmiga kullerstensgator och köp med dig några polkagrisfyllda strutar att ge bort som gå-bort present eller avnjuta själv. Väl i Gränna, passa på att ta båten över till Visingsö för att njuta av konst, historiska lämningar och vacker natur.  

Göra 

 • Stadsparken: lek, kultur och djur – ja, här finns någonting för både stora och små. Lek i Jönköpings största lekpark, hälsa på hästar, alpackor och fler djur i djurhagen. Fika när hungern slår till eller spela minigolf för att fördriva tid på ett roligt sätt. Du kan även passa på att besöka något av museerna i parken, t.ex. Friluftsmuseum eller Fågelmuseum.
 • Rudenstams Gårdsbutik & Café: Supertrevligt ställe i Huskvarna, strax utanför Jönköping. Stort gårdscafé med god mat och fika gjort på lokala råvaror. Missa heller inte att köpa med dig godsaker från gårdsbutiken som erbjuder allt från nyskördade grönsaker till egengjord äppelmust från gårdens äppelodling.
 • Paddla kajak i Vättern: Upptäck en av Sveriges största sjöar genom att paddla kajak. Hyr kajak eller SUP via Outdoordays.
 • Trolska båtturer: Upplev John Bauer inspirerande miljöer med Trolska båtturer som tar dig genom den näckrosfyllda kanalen mellan sjöarna Bunn och Ören. En härlig båttur på ungefär 2 timmar och 45 minuter som passar för hela familjen. 
Hyr billigare bil med Avis som OBOS-medlem

Hyr billigare bil med Avis som OBOS-medlem

När du kör själv kan du vika av från stora vägen, och hitta dina egna smultronställen. Som OBOS-medlem får du upp till 30% rabatt på hyrbil från Avis

Läs mer och boka här

Rättvik: en turistort med anor 

I vackra Rättvik byggdes Sveriges första turisthotell 1894. Och än idag är detta en ort väl värd att besöka. Kanske för en konsert på Dalhalla? Eller kanske bara för att njuta av naturen? 

Se 

 • Långbryggan: Rättviks landmärke troligtvis världens längsta insjöbrygga och träkonstruktion - bjuder på 628 meter härligt promenadstråk. Köp en glass och se om den räcker hela vägen. Efter kan du ta ett skönt dopp vid den långgrunda stranden.   
 • Minnesmaskinen: ett nostalgimuseum i två våningar fyllt av leksaker och prylar från förr - inklusive en riktigt fräsig samling av mopeder och motorcyklar. Se mer på Instagram @minnesmaskinen.  
 • Styggforsen Naturreservat:njut av trolsk skog, vacker utsikt och det 36 meter höga vattenfallet. Kolla in bergväggarna, kan du se att det var meteoritnedslag för 377 miljoner år sedan? Slingan är ca 1 km med trappor på sina ställen.  
 • Rättviks Gammelgård: ett 30-tal byggnader från olika tider och från olika byar i socknen med mängder av bevarade föremål. Här finns även en servering för en fika eller lunch i gammal och vacker miljö.  

Göra 

 • Dalhalla:Det gamla kalkbrottet i skogen är en av de mäktigaste och vackraste utomhusarenorna i Europa. Kika efter aktuella konserter på dalhalla.se. 
 • Fynda andrasortering på anrika Nittsjö keramik, eller hantverk och daladelikatesser på butiken Handslaget. 
 • Testa sommarrodel i Rättviksbacken. Susa hela 725 meter med fin utsikt och pirr i magen. Vill du ha ännu mera pirr finns klätterparken Högt & Lågt i närheten av campingen. Kul för hela familjen!  
 • Gå på vandring:Längs med Siljans strand finns guidade vandringar där du lär dig mer om traktens natur och historia. Eller vandra på egen hand där leden Tre toppar ger fin utsikt.  
Bonustips för OBOS-medlemmar

Bonustips för OBOS-medlemmar

Som OBOS-medlem har du rabatt på hotellövernattningar, 20 % på Best Western Hotels & Resorts.

Läs mer och boka här

Sagolika Sunne har något för alla 

Värmlandspärlan Sunne är en perfekt utgångspunkt för att utforska Fryksdalen. Här finns gott om bra vandringsleder, skogar att plocka bär och svamp i och många härliga sjöar att bada eller paddla i. Även gott om kulturupplevelser, kul shopping och god mat. 

Se 

 • Mårbacka: när Selma Lagerlöf skrev sina berättelser använde hon platser och människor som levde runt henne i den här bygden. Lär känna Selma genom ett besök på hennes barndomshem. 
 • Tossebergsklätten: hänförande utsikt över Fryksdalen – kanske Sveriges vackraste? Det sägs att den till och med inspirerade skaparen av Värmlandsvisan. Är du hungrig eller fikasugen har du chans att prova värmländska specialiteter som nävgröt och skrädmjölsdrömmar. 
 • Rottneros Park: jättefin blomster- och skulpturpark – en grön oas med fin lekpark för leksugna. 
 • Fordonsintresserad? Kom hit under Sunne Summer Meet i juli och få din dos av glänsande krom. Alla bilar som ställs ut är från tiden då bilar fick vara vackra på riktigt. Annars kan vi även tipsa om fordonsmuseet i Torsby eller Hästfordonsmuseet i Östra Ämtervik. 

Göra

 • Lek loss på Sunne Sommarland. Vattenlek för hela familjen, bastu och varma källor, hinderbana, äventyrsgolf och mycket mer. 
 • Gå på sommarteater i Berättarladan, i år fyller Västanå teater 50 år och det firas med att sätta upp en föreställning av Selma Lagerlöfs ”En saga om en saga”. 
 • Träffa djuren på Södra Bergsgården. Här kan du mysa med lamm, gå på vandring med getter eller kanske prova på jobbet på en lantgård? 
 • Fynda på gårdsbutiker och loppisar! Här finns gott om sådana, inte minst den välfyllda Jätteloppisen i Stöpafors. Och när du ändå är i Stöpafors, passa på att käka en god burgare i 50-talsmiljö på Diner 45. 
Bonustips för OBOS-medlemmar

Bonustips för OBOS-medlemmar

Inte alls långt från Rättvik ligger mysiga byn Tällberg. Som OBOS-medlem kan du bo bättre än bra på Dalecarlia Hotel & Spa – med 20 % rabatt från Best Western Hotels & Resorts.

Läs mer om förmånen här

Hittat smultronstället och vill bygga fritidshus?

Då vill vi tipsa om Myresjöhus fritidshusmodeller Glimma x Skog och Stjärnfall x Skog.

Upptäck våra andra smultronställen

illustration av ett blått hus

Förtur till tomter och fina förmåner väntar...

Här kan du läsa mer om hur du blir medlem och vilka förmåner du som medlem har. Du kan även läsa mer om hur du får förtur till din drömbostad.