flickor på stranden

För dig som dras till kusten

Vad säger sommar mer än sol, klippor, båtliv och salta bad? Nej, vi tänkte väl det. Tur då att Sverige har flera fina kuststräckor att erbjuda. Här kommer några av våra favoriter längs kusterna i vårt avlånga land.

Vi tar dig med på en resa genom sommarsverige, här finns våra bästa tips för en lyckad semester i Bohuslän, Skåne och Norrtjälje.

Upptäck underbara Bohuslän

Marstrand är oerhört mysigt, men det är vi inte ensamma om att tycka... För dig som vill ta det lite lugnare: hitta en trevlig bas, och ta dig runt bland Bohusläns alla pärlor i din egen takt. Ö-hoppa, eller håll dig på fastlandet: här finns allt du kan önska av en kustsemester, och mycket mer…

Se

 • Ramsvikslandet, ett av Sveriges mest besökta naturreservat. Här finns vandringsleder, för alla smaker i ett landskap präglat av rosa släta klippor och ljunghedar. Njut av lunchmatsäck på klipporna eller boka ”Bordet” i Tångevik, med råvaror och matlagningskit komponerat av stjärnkocken Thomas Sjögren.
 • Tanums världsarv och Vitlycke Museum: en tidsresa till Bronsåldern med fantastiska hällristningar.
 • Bohus fästning: en medeltida borg som varit med om mycket. Idag är det svårt att hitta en mer fridfull plats men minnet av bombardemang och krutrök sitter i de månghundraåriga väggarna. 
 • Nordiska Akvarellmuseet och Skulptur i Pilane, två härliga konstupplevelser på Tjörn. Den sistnämnda komplett med nyfikna får… 

Göra

 • Häng med på havsfisketur och upplev fiskelyckan. Fisketurerna utgår från flera orter längs hela kusten. Ett exempel är Smögen. 
 • Vandra längs med kuststigen, av många ansedd som Bohusläns finaste led. Den består av flera etapper och omfattar platser som Ramsvikslandets naturreservat, Väderöarna och Dyrön. 
 • Smaka på Västkusten. Köp lite färska räkor och slå dig ner på en brygga. Enklare och godare än så blir det inte. Har du vägarna förbi Havstenssund ska du svänga förbi pärlan Havstenssunds Bistro & Deli för en smakupplevelse.  
 • Hälsa på djuren på Nordens Ark, parken som arbetar för att ge utrotningshotade djur en framtid. Eller besök Havets Hus så lär du dig mer om djuren i havet.  

Njut av livet i nordvästra Skåne

Österlen i all ära, men nordvästra Skåne bjuder på branta klippor, spännande grottor, vågor att surfa på och ett kuperat landskap perfekt för vandring. Och så mycket mer… 

Se

 • Sofiero slott och trädgård: besök slottet och gå på de knarrande golven precis som kungaparet en gång gjorde. I den prunkande trädgården hittar du skulpturer, äventyrliga lekplatser och sommarkonserter med folkkära artister.
 • Söderåsens nationalpark: Skånes Grand Canyon. Från utsiktsplatsen Kopparhatten som du når till fots eller med bil har du en magnifik vy över landskapet med vacker bokskog.  
 • Mölle och Kullaberg: njut av fantastisk utsikt över havet från alla håll, vandra, bada eller besök grottor där man har gjort arkeologiska fynd. Ta en glass i hamnen, luncha på Ransvik Havsveranda, eller besök Naturum vid fyren för att lära dig mer om havet.  
 • Hovs Hallar: Gå på upptäcktsfärd bland steniga stränder och grottor, vila ut på en solvarm klippa och beundra den magiska utsikten över Laholmsbukten. 

Göra

 • Utforska gårdsbutikerna på Bjärehalvön, här finns allt från lokala delikatesser till hantverk. Har du vägarna förbi Höganäs måste du kika in i Saluhallen som huserar i en vacker stengodsfabrik från 1835. 
 • Fiska krabbor på bryggan i Magnarp, brukar vara extra populärt bland de mindre familjemedlemmarna. Passa på att ta en smarrig glasspaus och inhandla middagen hos Bjäre Fisk & Skaldjur.  
 • Bada, bada, bada. Gillar du långgrunda stränder eller äventyrliga klippbad? I Nordvästra Skåne kan du få båda! Starta sommardagen med ett tidigt morgondopp och köp med dig nybakade frallor hem till frukosten.  
 • Ta båten från Torekov till Hallands Väderö, ett naturreservat med unik natur och kulturhistoria. Bada, dyk och snorkla, eller spana efter sälar från klipporna.

Norrtälje: semestra i Roslagens huvudstad

Norrtälje är en fantastisk sommarstad. Här kan du både äta gott och fika gott, flanera i societetsparken eller bada på Kärleksudden. Och upptäcka skärgårdens alla öar, förstås.

Se

 • Småstadsidyllen Norrtälje: från båtarna i hamnen till de charmiga gränderna. Som gjort för att strosa runt i med en glass i handen.
 • Borgmästarholmen: en liten oas med omväxlande natur. Här kan du bada, fiska, promenera – ja, helt enkelt njuta av naturen, nära stan.
 • Roslagen: 13 000 härliga öar att upptäcka! Njut av det levande skärgårdslandskapet med naturreservat, nationalpark, skärgårdsjordbruk och genuin skärgårdsbebyggelse. Här finns öar för alla önskningar, helt enkelt. Flera når du dessutom med bil.
 • Penningby slott: med sina kanontorn, orörda nedervåningar och väldiga brunn är Penningby en av de mest välbevarade privatbefästningarna från 1500-talets Sverige.

Göra

 • Besök Pythagoras industrimuseum: ett intressant museum där maskiner, kontorsutrustning och vaktmästarbostad står kvar precis så som det såg ut en gång i tiden.
 • Ta skärgårdsbåten till Norröra, det vill säga Tjorvens Saltkråkan. Här kan du gå en guidad tur och se var farbror Melker ramlade i vattnet.
 • Lyxcampa på Marholmens Glamping, egen badstege och kanot med flytvästar ingår.
 • Upplev vikingatiden med alla sinnen på Vikingabyn Storholmen. Prova på smide, ullhantverk, eller skapa i lera. Lär dig skriva med runor, se en riktig vikingabåt och mycket mer.
Bonustips för OBOS-medlemmar

Bonustips för OBOS-medlemmar

Kombinera Norrtälje med ett besök till Stockholm. Som OBOS-medlem får du fin rabatt på Hasselbackens hotell och restaurang, samt rabatterat inträde till ABBA The Museum.

Se dina förmåner här

Hittat smultronstället och vill bygga fritidshus?

Då vill vi tipsa om Myresjöhus fritidshusmodeller Glimma x Kust och Stjärnfall x Kust.

Upptäck andra smultronställen

illustration av ett blått hus

Förtur till tomter och fina förmåner väntar...

Här kan du läsa mer om hur du blir medlem och vilka förmåner du som medlem har. Du kan även läsa mer om hur du får förtur till din drömbostad.