För dig som dras till kusten

Vad säger sommar mer än sol, klippor, båtliv och salta bad? Nej, vi tänkte väl det. Tur då att Sverige har flera fina kuststräckor att erbjuda. Här kommer några av våra favoriter.

Vi tar dig med på en resa genom sommarsverige, här finns våra bästa tips för en lyckad semester i Bohuslän, Roslagen och Skåne.

Upptäck underbara Bohuslän

Marstrand är oerhört mysigt, men det är vi inte ensamma om att tycka... För dig som vill ta det lite lugnare: hitta en trevlig bas, och ta dig runt bland Bohusläns alla pärlor i din egen takt. Ö-hoppa, eller håll dig på fastlandet: här finns allt du kan önska av en kustsemester, och mycket mer…

Se

 • Ramsvikslandet, ett av Sveriges mest besökta naturreservat. Här finns vandringsleder, för alla smaker i ett landskap präglat av rosa klippor och ljunghedar. Och vind, ibland kan vågorna som kraschar mot klipporna vara flera meter höga.
 • Tanums världsarv och Vitlycke Museum: en tidsresa till Bronsåldern med fantastiska hällristningar.
 • Nordiska Akvarellmuseet och Skulptur i Pilane, två härliga konstupplevelser på Tjörn. Den sistnämnda komplett med nyfikna får…
 • Bohus fästning: en medeltida borg som varit med om mycket. Idag är det svårt att hitta en mer fridfull plats – men minnet av bombardemang och krutrök sitter i de månghundraåriga väggarna.

Göra

 • Häng med på tångsafari i Tjurpannans naturreservat. Här lär du dig att identifiera, skörda och ta hand om flera olika tångarter och får tips på hur de kan användas i matlagning.
 • Vandra längs med kuststigen, av många ansedd som Bohusläns finaste led. Den består av flera etapper och omfattar platser som Ramsvikslandets naturreservat, Väderöarna och Dyrön.
 • Hälsa på djuren på Nordens Ark, parken som arbetar för att ge utrotningshotade djur en framtid.
 • Roa er på Daftöland, nöjesparken med attraktioner, spel och pirater. Sommartid spelas både Piratteater och Rövarrock varje dag och parkens pirater dyker upp när du minst anar det…

Bonustips för OBOS-medlemmar

Här kan du antingen semestra på klassiskt svenskt vis och hyra en stuga – eller checka in på härliga kusthotellet TanumStrand utanför Grebbestad. Som OBOS-medlem får du 10 % rabatt när du hyr stuga genom Novasol.

Norrtälje: semestra i Roslagens huvudstad

Norrtälje är en fantastisk sommarstad. Här kan du både äta gott och fika gott, flanera i societetsparken eller bada på Kärleksudden. Och upptäcka skärgårdens alla öar, förstås.

Se

 • Småstadsidyllen Norrtälje: från båtarna i hamnen till de charmiga gränderna. Som gjort för att strosa runt i med en glass i handen.
 • Borgmästarholmen: en liten oas med omväxlande natur. Här kan du bada, fiska, promenera – ja, helt enkelt njuta av naturen, nära stan.
 • Roslagen: 13 000 härliga öar att upptäcka! Njut av det levande skärgårdslandskapet med naturreservat, nationalpark, skärgårdsjordbruk och genuin skärgårdsbebyggelse. Här finns öar för alla önskningar, helt enkelt. Flera når du dessutom med bil.
 • Penningby slott: med sina kanontorn, orörda nedervåningar och väldiga brunn är Penningby en av de mest välbevarade privatbefästningarna från 1500-talets Sverige.

Göra

 • Besök Pythagoras industrimuseum: ett intressant museum där maskiner, kontorsutrustning och vaktmästarbostad står kvar precis så som det såg ut en gång i tiden.
 • Ta skärgårdsbåten till Norröra, det vill säga Tjorvens Saltkråkan. Här kan du gå en guidad tur och se var farbror Melker ramlade i vattnet.
 • Lyxcampa på Marholmens Glamping, egen badstege och kanot med flytvästar ingår.
 • Upplev vikingatiden med alla sinnen på Vikingabyn Storholmen. Prova på smide, ullhantverk, eller skapa i lera. Lär dig skriva med runor, se en riktig vikingabåt och mycket mer.
Bonustips för OBOS-medlemmar

Bonustips för OBOS-medlemmar

Norrtälje ligger bara en timme från Stockholm, så varför inte passa på att kombinera ditt kustnjut med lite storstadsliv? Som OBOS-medlem får du fina rabatter på hotellövernattningar på såväl Best Western Hotels & Resorts, Nordic Choice Hotels och Hotell Hasselbacken, men också rabatterat inträde till The Viking Museum och ABBA The Museum. Walk in. Dance out.

Se dina förmåner här

Njut av livet i nordvästra Skåne

Österlen i all ära, men nordvästra Skåne bjuder på branta klippor, spännande grottor, vågor att surfa på och ett kuperat landskap perfekt för vandring. Med mera…

Se

 • Italienska vägen: en av Sveriges vackraste vägsträckor där du passerar pärlor som Båstad, Norrvikens trädgårdar, Hovs Hallar och Torekov. Missa heller inte att ta ett stopp på Solbackens Wåffelbruk.
 • Kullabergs naturreservat: njut av fantastisk utsikt över havet från alla håll, vandra, bada eller besök grottor där man har gjort arkeologiska fynd. Luncha på Ransvik Havsveranda, ta en glass vid fyren, eller besök Naturum och lär dig mer om havet.
 • Hovs Hallar: Gå på upptäcktsfärd bland steniga stränder och grottor, vila ut på en solvarm klippa och beundra den magiska utsikten över Laholmsbukten.
 • Sofiero slott och trädgård: besök slottet och gå på de knarrande golven precis som kungaparet en gång gjorde. Ta del av inspirerande utställningar och den härliga, färgsprakande trädgården.

Göra

 • Utforska gårdsbutikerna på Bjärehalvön, här finns allt från lokala delikatesser till hantverk.
 • Fiska krabbor på bryggan i Magnarp, brukar vara extra populärt bland de mindre familjemedlemmarna. Passa på att ta en smarrig glasspaus och inhandla middagen hos Bjäre Fisk & Skaldjur.
 • Kolla in spritfabriken i Ödåkra, en kreativ lokal för konst, inredning, mode och mat. Kika in i gallerierna, shoppa i butikerna, njut av specialkaffe och läcker mat eller spela paddeltennis på en av banorna.
 • Ta båten från Torekov till Hallands Väderö, ett naturreservat med unik natur och kulturhistoria. Bada, dyk och snorkla, eller spana efter sälar från klipporna.
Bonustips för OBOS-medlemmar

Bonustips för OBOS-medlemmar

Här kan du bo riktigt bra på Hotel Riviera strand i Båstad. Hotellet är placerat direkt vid strandkanten och bjuder på en härlig blandning av avkoppling och ett rikt aktivitetsprogram.

Läs mer om hotellet här
Hittat ditt paradis och vill bygga fritidshus?

Hittat ditt paradis och vill bygga fritidshus?

Då vill vi tipsa om Myresjöhus nya Glimma x Kust. Ett socialt och välplanerat fritidshus med rena raka linjer – som passar perfekt i en havsnära omgivning

Läs mer här

Upptäck andra smultronställen

illustration av ett blått hus

Förtur till tomter och fina förmåner väntar...

Här kan du läsa mer om hur du blir medlem och vilka förmåner du som medlem har. Du kan även läsa mer om hur du får förtur till din drömbostad.